Днес, 22.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В този ден се състоя премиерата на книгата на Мария Пройкова „Трите желания“.

1996 – В Община Казанлък за възстановяване бяха признати 234 534 декара земя. Реално възстановени към момента бяха 74000 декара. В поземлената комисия постъпилите молби бяха 305. Комисията бе издала към момента 222 нотариални акта.

1996 – За председател на Клуба на пенсионерите в гр. Шипка бе избран Христо Попов.

1996 – Преподавателят по физика в МГ „Н. Обрешков“ Теодосий Теодосиев замина за САЩ, за да присъства на церемонията по номинирането на своя бивш ученик, вече преподавател в Щатите, Петко Динев.

1998 – Завършената реконструкция на ул. „Иван Шишман“ в Казанлък възлизаше на 238 млн. /стари/ лева.

1998 – В ОУ „Мати Болгария“ бяха проведени първите за Казанлък демонстрации по бадминтон – от треньорите на отбора в Стара Загора. Идеята бе в Казанлък да бъде учреден Клуб по бадминтон. Две спортни съоръжения бяха монтирани в ОУ „Мати Болгария“ и ОУ „Н. Вапцаров“.

1998 – Подпомогнат от казанлъшки фирми, Театър „Л. Кабакчиев“ организира благотворителен спектакъл за учениците от училище „Димитър Андреев“.

1999 – На второто заседание на новоизбрания Общински съвет в Казанлък за заместници на кмета Стефан Дервишев бяха избрани Иван Курдов – строителен инженер, Кирил Кирилов – машинен инженер, и Хюсеин Кехайов – данъчен специалист. Финансовите задължения на Общината към момента бяха 6 млрд. /стари/ лева. Общинските съветници се обединиха около решението Художествената гимназия в Казанлък да бъде опазена от закриване чрез контакти на всички нива.

2000 – Специалистите по белодробни заболявания в Казанлък оповестиха, че за 10 години броят на болните от туберкулоза е нараснал почти двойно. През 1990 г. те са били 30 при 156 активно болни. От началото на 2000 г. новооткритите случаи бяха 46. Болестта се бе проявила при 233-ма души.

2000 – 18-ата си изложба откри в Казанлък художникът Продан Проданов, на 74 г., родом от Бургас, но от години живеещ в с. Бузовград.

2000 – В този ден бе разкрита престъпна група, организирана от 37-годишния Иван П., занимаваща се с изготвяне на фалшиви долари и документи за самоличност и действаща в София, Стара Загора и Казанлък.

2000 – „От 5 октомври т. г. болницата в Казанлък е ЕООД. Финансирането й е работа на управителя и неговия екип“, заяви в интервю за „Вис виталис“  главният финансист на Община Казанлък Райна Пеева.

2001 – Радио „Вис виталис“ отрази в репортаж премиерата на книгата на Кольо Иванов – кмет на с. Кънчево, „Историческа съдба – бит и култура на едно българско село“.

2001 – Месингова роза и поздравителен адрес от името на Община Казанлък връчи Тотка Гечева, началник на отдел „Култура“, на родения в Казанлък проф. Генчо Пирьов по повод неговия 100-годишен юбилей.

2001 – Министерството на културата включи в Националния културен календар Празника на розата и Чудомировите празници в Казанлък.

2001 – Четвърта поред субсидия спечели Театър „Л. Кабакчиев“ от Министерството на културата – 1500 лв. за разпространението на спектакъла за деца „Есен в старата гора“ по програма „Екология“ и 2700 лв. за спектакъла „Ивона, принцесата на Бургунда“.

2002 – В с. Шейново бе учреден инициативен комитет с председател Тенчо Курумилев, който да придвижи процедурата по обособяването на гр. Шипка като общински център, включващ селата Ясеново, Хаджи Димитрово и Шейново.

2002 – Хоспис „Милосърдие“, основен представител на Националния център за социална рехабилитация за район Казанлък, стартира акция под мотото „Грижа за стари хора, хронично болни и инвалиди“. Към момента хосписът бе осигурил пособия за инвалиди за 800 лв.

2003 – С церемония по чартиране младите ротарианци от Казанлък – членове на РотарАкт клуб, бяха по тържествен начин присъединени към семейството на Ротари Интернешънъл.

2004 – О тази дата Медицински център „Ескулап“ – Казанлък стартира нова услуга – 24-часова неотложна медицинска помощ.

2005 – Топлофикация – Казанлък навърши 30 години от основаването си. Първите проектни разработки за централно топлоснабдяване на града са от началото на 60-те години на ХХ век, но  официалното откриване на ТЕЦ-а се е състояло на 22 ноември 1975 г. През март 2004 г. „Топлофикация“ стана изцяло частна. Срещу 1 милион 667 хиляди лева, платени на Агенцията по приватизация, казанлъшката ТЕЦ бе закупена от АКБ “Форес” .

2005 – Изложба „Вестникарски илюстрации“ бе открита в изложбената зала на ул. „Искра“ 4.  Авторът – полският художник Яцек Гавловски, е роден през 1957 г., завършил е полската Художествена академия. Експозицията бе открита от директора на Полския културен институт у  нас Анджей Папиеш.

2006 – 70 картини, маслена живопис, под мотото „Дух и материя“, представи в Художествената галерия в Казанлък Мария Игнатова. Картините бяха нарисувани от авторката с пръсти. В интервю за радио „Вис Виталис“ Игнатова сподели, че е „изобразила светове, които са плод на нейното въображение“.

2006 – Приетата преди две години от Общинския съвет Програма за закрила на детето се реализира изключително успешно, каза в интервю за рубриката „Силата на съгласието“ на радио „Вис виталис“ Христо Лесов – председател на експертно-консултативната комисия, работеща по тази програма. През последната година два пъти се бяха увеличили дейностите, насочени към развитието таланта на младите хора. „35 деца са включени в програма за защита на детето. За изпълнението й бяха гласувани 60 000 лв.“, – уточни общинският съветник Цветанка Бонева.

2006 – „Един истински изпълнител не трябва да пее на синбек, аз вече 12 годишни работя на живо. Пяла съм и на празника на розата в Казанлък“, – каза певицата Мариана Попова, която се включи на живо в ефира на „Вис виталис“ в блока „С лице към деня“. „Музика се прави трудно, но аз обичам да ми е трудно – само така се постига качество“, – допълни певицата.

2007 – Административните и окръжните съдилища в Южен централен регион, в който попада и Казанлък, получиха оценка малко над 4 от 411-мата адвокати от цялата страна, участвали в анкета на списание „Правен свят“. Най-критични бяха адвокатите към Апелативния съд. 22 ноември е Ден на адвоката. На тази дата през 1888 г. е приет от НС Закон за адвокатите в България. В Казанлък практикуваха към момента близо 110 правоспособни адвокати, вписани в различни колегии в страната. Всички адвокати, прокурори, съдии, следователи, дознатели и юрисконсулти бяха обединени в Сдружение на юристите в Казанлък.

2008 – Отборът на ПГ „Иван Хаджиенов” при юношите 11-12 клас спечели купата на Община Казанлък и правото да се състезава в областния етап на Ученическите игри по баскетбол. Втори в общинското първенство бе отборът на ПГ по лека промишленост и туризъм, а трети бе ПМГ „Н. Обрешков”.

2009 – Успоредно с  Дневния център за деца с увреждания в почти всяко училище в Казанлък имаше ресурсни учители, занимаващи се с децата със специфични възможности. Едно от тях бе ОУ “Н. Вапцаров”, където имаше оборудван със специални средства ресурсен кабинет, посещаван от 9 деца с различни специфични потребности.

2010 – Ръководството на казанлъшката Природо-математическа гимназия за първи път показа 3D моделите на разширението към училищната сграда, предназначена за Националната школа по физика с ръководител Теодосий Теодосиев. Архитектурните планове бяха дело на бивши възпитаници на гимназията. В ход беше реализацията на едногодишния проект „Национална школа по физика гр. Казанлък”, финансиран от Европейски социален фонд и ОП „Развитие на човешките ресурси“.

2012 – На пресконференция в Община Казанлък бе обявен стартът на проекта „Долината на розите и тракийските царе.” Изпълнител на 24-месечния проект бе Община Казанлък в партньорство с общините Павел баня, Мъглиж, Сопот и Карлово. Стойността му бе близо 500 хил. лв. „Основната цел на проекта е да се повиши атрактивността и известността на туристическата дестинация Долината на розите и тракийските царе, да се осигури утвърждаването на района като бранд на международния и националния туристически пазар, да спомогне за разширяване на териториалния обхват на туристическите продукти и прояви, и привличане на посетители във всяка от петте партньорски общини“, каза при представянето му неговият ръководител Мария Воденска, преподавател в Софийския университет.

2012 – Официално в този ден в ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – Казанлък бяха закрити Паисиевите дни, с които едно от най-старите училища в града отбеляза своята 154-та годишнина. Традиция за училището в месеца, посветен на патрона, бе провеждането на седмица без двойки и неизвинени отсъствия, както и засаждането на дръвче.  Една от инициативите в Паисиевите дни бе написването на писмо до кмета Галина Стоянова с личните представи на учениците за бъдещето на Казанлък.

2013 – Отборите на ОУ „Н. Вапцаров” при момчетата и на ОУ „Мати Болгария” при момичетата 5-7 клас спечелиха общинското съревнование по баскетбол между училищата.

2013 – 155 години от създаването си отбеляза едно от най-старите учебни заведения в Казанлък ОУ „Св. Паисий Хилендарски”. Сред инициативите бяха: час по родолюбие, блиц-викторина, освещаване на иконата на Св. Паисий Хилендарски, дело на иконографа Албена Димитрова, възпитаничка на казанлъшката художествена гимназия, и др.

2013 – 72-годишната жителка на с. Бузовград Пенка Монева бе намерена убита. Впоследствие криминалистите установиха, че деянието е извършено от внука й Тодор.

2014 – С Решение на Общински съвет-Казанлък № 1112 от 22.10.2014 г. бе учреден Консултативен съвет по култура и туризъм. Негови членове станаха арх. Ивелин Недялков – главен архитект на община Казанлък; Сребра Касева – началник отдел „Култура и туризъм“; Теодора Георгиева, Радиана Стефанова и Донка Симеонова – общински съветници; Антон Каракоев, Костадинка Василева и Петър Веков – представители на туристическия бранш и др. За секретар на съвета бе избрана Красимира Стоянова – журналист в радио „Вис виталис“.

2014 – 31 хиляди лева събраха Ротари клуб – Казанлък и Инър уийл клуб по време на традиционна благотворителна вечер за събиране на средства в подкрепа на даровити деца. 160 казанлъчани се включиха в благотворителната вечер на Ротари. През последните години бяха подпомогнати близо 200 деца за участия в международни състезания.

2015 – Барелеф на Паисий Хилендарски бе открит в едноименното казанлъшко училище. Барелефът бе единственият в региона и бе направен от скулптора Велин Дечков със средства на дарители. „За следващия патронен празник в училището трябва да е готов и първият ученически препис на „История Славянобългарская“, каза пред репортер на „Вис виталис“ директорът на училището Цветолина Цветкова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram