Днес, 19.09.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –  Радио „Вис виталис“, чрез програма „Хоризонт“ на БНР,  директно излъчи заседанието на Народното събрание. Темата бе престъпността в страната.

1997 – За първи път на язовир „Копринка“ край Казанлък бе проведен национален рокерски събор.

1997 – В местността „Равня“ край Мъглиж бе проведен традиционният септемврийски мотокрос, организиран от Община Мъглиж.

1997 – От този ден, по препоръка на гражданите, кметът Иван Гороломов започна да приема сам, без заместниците си, в приемните си дни.

2000 – Казанлък бе домакин на семинар на Регионалната асоциация на общините „Тракия“, открит от кмета на гр. Стара Загора д-р Евгени Желев. Участие взеха 62-ма кметове, членове на асоциацията.

2002 – Общински съвет-Казанлък утвърди 49 маломерни паралелки за новата учебна година в община Казанлък.

2002 – Научна конференция „Руско-турската Освободителна война – символи, чествания, паметници“ бе проведена на тази дата като част от програмата за честванията на 100-годишнината на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, който бе посетен в този ден от делегация от руски журналисти.

2003 – Над 40 свои картини показаха в изложба в залата на ул. „Искра“ 4 учениците от Художественото училище в Казанлък „Акад. Дечко Узунов“. Идеи за творбите си те бяха взели от Охридското езеро, на което бяха през лятото.

2004 – На старта на 9-я етап от колоездачната обиколка на България Община Казанлък раздаде общо 2700 лв. като индивидуални награди на отличили се състезатели. 500 лв. от тях бяха за казанлъшката легенда в колоезденето Цвятко Цветков по случай 90-тата му годишнина.

2005 – Незапомнен от много години дъжд се изля вечерта в този ден в Казанлък. Според експерти от Хидрометеорологичната станция в Казанлък, такъв порой не е валял в района от 1975 година. Бе измерена стойност от 75 литра вода на квадратен метър. Според нормата през целия септември е нормално да паднат в района около 39 литра на квадратен метър валежи.

2005 – „Изключително съм впечатлен от разкритата гробница на Севт ІІІ в региона“, каза в интервю за „Вис виталис“ посланикът на Република Хърватска в България Н. Пр. Драган Вуков Цолич и допълни:  „Чрез тези открития  България няма да бъде свързвана само със слънцето, хотелите и черноморските плажове, а се нарежда утвърдително към страните с изключителни археологически находки в света“.

2006 – Първата самостоятелна изложба на младата казанлъшка художничка Елена Костова бе открита в Изложбената зала на улица „Искра“ 4. Експозицията включваше скулптура и живописни творби.

2006 – С постановката „Амеде“ от Йожен Йонеско казанлъшкият театър „Л. Кабакчиев“ участва в Международния театралния фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Представени бяха 35 спектакъла.

2007 – Коалиция „Обединена десница“ представи своя кандидат за кмет на община Казанлък Иван Лапчев.

2007 – Фолклоният ансамбъл „Арсенал“ отпътува за Япония, където 24-мата танцьори и инструменталисти, заедно с художествения ръководител на ансамбъла Христо Стоянов, представиха специална фолклорна програма в „Глобул Арена“ в град Фукуока по повод Дните на българската култура в Страната на изгряващото слънце.

2007 – Във фоаето на Народното събрание бе открита изложба от 23 акварелни портрета на опълченци, чийто автор бе габровският художник Стефан Ковачев. Изложбата откри председателят на НС Георги Пирински. Проявата бе част от честванията на 130 г. от  Шипченската епопея, организирани от НПМ  „Шипка-Бузлуджа“. Във фонда на музея в Казанлък се съхраняват 30 портрета на участници в българското опълчение от общо 180, рисувани от Стефан Ковачев от 20-те и 30-те години на миналия век.

2007 – По повод предстоящия 15-и рожден ден на радио «Вис виталис» в студиото гостува актрисата Мариана Вълкова, работила в радиото в първите му години. Тя сподели: «Това е един от най-вълнуващите периоди в живота ми. Благородно ви завиждам, че работите тук. Вие сега сте на много високо, професионално, ниво. Аудиторията е вече много различна, по-взискателна е, тъй като се появиха много радиостанции. Вероятно се усмихвате, като слушате нашите първи записи отпреди 15 години, но това е естествено. Бъдете винаги най-добрите!».

2008 – Посланици на ЮНЕСКО от 28 страни, водени от българския посланик във Франция и представител на страната ни в ЮНЕСКО Ирина Бокова, посетиха в този ден Казанлък. Целта на визитата им бе да се запознаят отблизо с начина, по който България опазва културно-историческото си наследство. Към тази дата 9 бяха българските обекти, в т. ч. Казанлъшката тракийска гробница, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

2008 – В този ден се състоя поклонението пред починалия на 14 септември с. г. археолог доц. д-р Герги Китов, Почетен гражданин на Казанлък. От Казанлък за столицата отпътува специален автобус.

2011 – Със сребърен медал от Десетото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал в Неделино се завърна вокална група „Зора” от читалището в с. Голямо Дряново. Над 60 състава и над 3000 участници събра фестивалът, в т. ч. гости от Молдова, Гърция и Турция.

2012 – Дни на Програма „Коменски“ бяха проведени в община Казанлък. ДГ „Мир” – Бузовград и ДГ „Мечо Пух” – Казанлък бяха сред отличените за успешно реализирани проекти по програмата за 2011 г. Изпълнените проекти бяха 135, наградените участници – 27.

2012 – От официално посещение в Япония в градовете Мунаката и Фукуяма се завърнаха кметът на Казанлък Галина Стоянова и заместник-кметът Лилия Цонкова. Те заявиха, че контактите с Япония трябва да имат още по практични измерения – в образованието, историята и туризма. Бе преподписан меморандум за сътрудничество. От 12 години то бе осъществявано с приноса на ръководителя на ФА „Арсенал“ Христо Стоянов. През 2001 г. д-р Димитрина Йонкова от Казанлък подари на град Фукуяма 2001 български рози. Оттогава всеки жител на града се грижи за своето стръкче роза. В парка на японския град към момента имаше само три стръка от роза „Дамасцена“, маслодайната роза там вирее трудно.

2012 – Икономическото развитие на града е структуроопределящо за бъдещото развитие на Казанлък. Това стана ясно при представянето на резултатите от проучване сред казанлъчани по време на публичното обсъждане на проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие – Казанлък 2020”. Над 100 предложения дадоха казанлъчани при анкета, проведена сред 200 жители.

Като приоритетни сфери анкетираните посочиха икономическото развитие и качествената градска среда.

2012 – Даниела, Стилияна и Мартин, които се състезаваха за отбора на СОУ „Екзарх Антим Първи“ в третия национален кръг на международното състезание „Социални иновации“ на Джуниър Ачийвмънт – България, заеха първо място сред участниците от България със своята идея за кораб, плаващ със собствено гориво. Казанлъшкият отбор спечели състезанието в надпревара с още 141 отбора, участвали в националните кръгове.

2013 – Казанлъшкият ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ бе селектиран за участие и представи България в международен фолклорен фестивал в Турция. Участието постави началото на новия творчески сезон на ансамбъла, в който от 2013 г. започна обучение и по музикални инструменти.

2014 – Казанлък не получи пълния размер на искания безлихвен заем от 5 845 223 лв. от централния бюджет, тъй като финансовото ведомство трябваше да разпредели общо 10 млн. лева между 5 общини с блокирани средства в КТБ. Община Казанлък бе една от 17-те общини със стопирани пари в банката.

2014 – След 8 години, през които бе запечатан, и след успешно приключил ремонт, Природонаучният музей в сградата на ОДК „Св. Иван Рилски” бе отново отворен. Уникалната сбирка, една от най-богатите в страната, имаше почти вековна история и съдържаше като експонати близо 200 животински вида.

2014 – Казанлъчани сигнализираха, че роми масово брулят кестенови дървета в града. Плодовете на дърветата се изкупуваха по 30 ст. за килограм. Пред репортер на “Вис виталис“ един от брулещите сподели, че без проблем на ден си докарвал 20-на лева.

2014 – Август на 2014 г. бе най-горещият месец на планетата, откакто е започнало събирането на данни за температурните стойности през 1880 г., съобщи в този ден Франс прес. У нас обаче средномесечната температура през август варираше между 23 и 34 градуса. За Казанлък данните бяха с няколко градуса по-ниски от средните за страната. Казанлък бе сред градовете, където влагосъдържанието в 50 см. почвен слой през август бе между 79-89%.

2016 – Във връзка с 60 годишнината от създаването на Национален парк-музей “ Шипка“, на 19 септември в залите на Художествена галерия Казанлък се откри фотодокументална изложба.

2016 – Христо Чаушев е новия зам. областен управител на Стара Загора, назначен е със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от 15 септември

2016 – Крън и  с. Горно Черковище бяха първите по график в Община Казанлък, към които в утрото на 19 септември отпътуваха пакетите с помощи на Българския Червен кръст. От днес 1000 правоимащи лица, от които 417 в населените места от Общината извън Казанлък, могат да получат лично или след предоставяне на пълномощно 14-те продукта от списъците.

2017 – В празник за любителите на литературното изкуство в Казанлък се превърна представянето на първия брой на възстановеното легенрадно печатно издание „Кула“. С нелека съдба, пред първите си читатели в Културно-информационния център на ул.“Искра“№4 94-годишното списание бе орисано от Валентина Радинска, поетеса и журналист, на бъзсмъртие и вечно възраждане.

2017 – Две години, след като бе регистрирано сдружението на собствениците, всички необходими условия за санирането на блока в кв. „Кармен“ са налице. В общината пристигна представител на фирмата, която е спечелила обществена поръчка за самото саниране. Ромите в махалата са направили всички ремонти на блока с доброволен труд. Избените помещения вече са сухи, а средствата са дадени от църквата в квартала и благотворител от САЩ

2018 –  В този ден медиите в Казанлък излязоха с позиция по казуса с масовия бой на площад „Севтополис“ в Казанлък от 17 септември. Позиция на медиите, които „ не продадоха ТРУДА  си за „няколко сребърника“, каквито обвинения се чуха от самия председател на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов.

 „Морално и професионално задължение на  журналистите е да отразяват живота и случващото се в страната и  региона. Нека се прави разлика между журналист и PR-експерт. Едните се грижат за информираността на обществото и да бъдат реално огледало на случващото се, а ангажимент на другите е  до гражданите да стига желана позиция, която обслужва интересите на институцията, за която работят. Ние нямаме нито морално, нито социално право да премълчим угодно, който и да е проблем, както и да отразяваме добрите и положителни събития.

  Доброто лице на града, за което всички ние работим, е изградено от истината, не от мълчанието“, се казва в Позицията.

2018 – Има възможност, скоро в центъра на Казанлък да патрулират полицаи. Ситуацията в региона се следи детайлно. Това потвърдиха по време на пресконференция  в Община Казанлък от ОДМВР. Кметът на Казанлък, Галина Стоянова, заяви, че има наложени актове за силната музика от ромската махала, променена е нормативната уредба, по която се работи.

Няма етническо напрежение в Казанлък. Това заяви областният управител Гергана Микова, проблем, обаче има и всички институции работят за решаването му.

Причината за пресконференцията, днес, бе последният случай, определен като битов конфликт, в който група роми от съседни на Казанлък населени места предизвикаха масов бой на централния площад „Севтополис“ в деня на първия учебен ден.

2018 – Николай Златанов, председател на общинския съвет в Казанлък, обвини медиите, че са пуснали материалите за ромското меле в центъра на града, което се случи на 17-ти септември и буквално взриви социалните медии. Според Златанов с показването на въпросното видео се нарушава добрия имидж на Казанлък, за който работи толкова много местната власт.

За разпространяването на ромското меле Златанов обвини както журналистите, така и опозицията. На пресконференция, дадена от общинските съветници на 20 септември, бе поискана оставката на председателя на местния парламент Николай Златанов за недопустимото му отношение спрямо журналистите, работещи по темата с мелето на центъра на Казанлък.

2019 – 120 години от рождението на Панчо Владигеров ще бъдат чествани в Казанлък на 19 и 20 септември, четвъртък и петък. Предстоят концерти под надслов “Импровизация и Токата”, по името на проект, част от който е реализирането на ново издание на книгата “Панчо Владигеров” от Евгени Клостерман, която ще бъде представена в града на розите.

2019 – Дейността на кантора на частен съдебен изпълнител, може би е причината за взрива на автомобил в областния град Стара Загора. Лек автомобил бе взривен в Стара Загора днес. Той е собственост на жена, която работи в кантората на частен съдия изпълнител.  От взрива са потрошени изцяло прозорците на няколко кооперации. Поставеното взривно устройство, се предполага, че е от типа на тези, с които се взривяват банкомати.

2020 – Инж. Румен Райков, шеф на ВИК коментира: Не завали ли, Стара Загора ще изпадне във водна криза!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *