Днес, 18.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Сребърен медал спечели на републиканско първенство по борба Николай Анастасов от „Глобимекс“ в категория до 130 кг.

1997 – Нов Съвет на директорите избраха акционерите на „Българска роза-Севтополис“. От общо 106043 акции 95430 бяха държавни.

1998 – За председател на Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък бе избрана Гинка Щерева.

1998 – Два златни медала спечели Светла Попова от казанлъшкия клуб по карате „Тигър“ на републиканско първенство.

1999 – Към тази дата продължаваше прехвърлянето на завода в Шейново към „Арсенал“ на територията на Казанлък.

2000 – 2370 наброяваха към момента членовете на общинската организация на БСП – Казанлък, в този ден бяха приети 4-ма нови членове.

2000 – 6500 от жителите на община Казанлък бяха към момента абонати на „Радиофикация“. В края на 1997 г. техният брой бе значително по-голям.

2000 – „Далекосъобщения“ започна въвеждането на ПСМ-устройства при телефонизирането на жилищните блокове в кв. „Изток“ в Казанлък. Предимството на устройството бе в това, че от едно гнездо можеха едновременно да работят 8 телефона.

2001 – 382 преброители бяха одобрени от Община Казанлък за участие в преброяването на населението през март 2001 г. в страната. Всеки от анкетираните граждани трябваше да отговори на 35 въпроса. При отказ глобата бе 60 лв.

2001 – По настояване на граждани Община Казанлък осигури от този ден по програмата за временна заетост 2-ма охранители на парк „Тюлбето“.

2001 – Със специални предавания и рубрики в програмата си радио „Вис виталис“ участва в обществената кампания на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО по проект „Евроинтеграция“.

2001 – „Електоратът на БСП не е застаряващ. Ние сме свидетелството за това. В лявата идея ни привлича социалната справедливост“, – заяви в интервю за „Вис виталис“ Йовка Киселова, председател на организацията на Българската социалистическа младеж в Казанлък:

2002 – Заради непочистените от снега и поледиците улици в Казанлък таксиметрови шофьори блокираха за 15 мин. движението в централната част на града.

2002 – Крум Владев, избран за общински съветник с листата на ОДС, стана независим съветник в местния парламент.

2002 – 765-ма бяха имениците на Атанасовден в община Казанлък.

2004 – Имен ден празнуваха 748 жители на община Казанлък. 604-ма души бяха с името Атанас, Атанаските бяха 102, носещите имената Наско и Наска – съответно 29 и 13.

2007 – „3002-ма са читателите на Общинска библиотека „Искра“ към момента“, каза в интервю за радио “Вис виталис“ Мария Грошкова, директор на библиотеката. „За изминалата 2006 г. в отделите на библиотеката са регистрирани 46 247 посещения, заети са 87 888 книги, като най-предпочитана бе художествената литература“, допълни тя.

2008 – „Категорично съм против обявената от правителството реформа в болничната сфера“, – каза за «Вис виталис» директорът на казанлъшката МБАЛ д-р Христо Христов и уточни: «Промените ограничават общинските  болници и те не могат да осъществяват дейността си ефективно и с високо качество». Представители на 80 общински и частни болници в страната се събраха в Свиленград и излязоха с единно становище срещу решенията на министерството и здравната каса.

2009 – Юбилейна година започна казанлъшката противопожарна служба – 10 години от началото на националната кампания на МВР и от създаването на първите младежки противопожарни отряди „Млад огнеборец”.

2013 – Община Казанлък прекрати договора си с „Екопак България“ АД, т. к. срокът му на действие бе изтекъл и защото фирмата не бе спазвала задължението си да поддържа в добро екологично състояние площта около съдовете за разделно събиране на отпадъци. Общинският съвет в Казанлък даде съгласие за сключване на договор за организиране на разделно събиране на отпадъците от опаковки на територията на община Казанлък за срок от 1 година с „Екоресурс България“ АД.

2013 – „Закриването на наборната армия е една от най-големите грешки на съвременната политика“, – заяви армейският генерал от резерва Любен Петров, който бе на специално посещение в Казанлък, за да  представи тук книгата на Христо Каленицов „Офицерите между стратегията и политиката”.

2016 – 21 екипа на електроразпределителното дружество EVN са налични в област Стара Загора, където остават 24 села – предимно в планинските части, в които има смущения в електрозахранването.

Дружеството продължава дейностите по отстраняване на авариите във всички райони, засегнати от тежката метеорологична обстановка.

2017 – Намаление на битовите кражби в района отчете Районното управление „Полиция“ в Казанлък за 2016 година.

Понижението е с 27% в сравнение с 2015 г.,

2017 – Казанлъшки банкови служители, успяха да спасят 77-годишна жена от телефонни измамници. Възрастната жена е пристигнала в банков клон и поискала да изтегли  сумата от 3500 лв. От проведена с жената беседа е установено, че същата е била въведена в заблуждение по телефона, че трябва да съдейства на полицията за задържане на измамници. Задържан бе мъж от Неделино.

2017 – Параолимпийският шампион Ружди Ружди спечели надпреварата Спортист на Казанлък на 2016 година в достойна конкуренция на още девет състезатели .„За първи път в България параспортисти влизат наравно с другите в спортна класация!“, благодари от името на параолимпийския шампион неговият треньор Радостин Тодоров, който пък стана „Треньор на годината“ „Отбор на 2016“ станаха мъжете на футболен клуб „Розова долина“, със старши-треньор Александър Георгиев.

2018 –  Почти 6 часа жителите на град Шипка останаха без ток. Достъпът до града бе невъзможен, заради ураганни ветрове. Затворен до 12ч. остана и проходът Шипка. В самия град Шипка снежната покривка бе над 10 см.

2018 – Няма пострадали минувачи, след като се срути част от покривната конструкция на читалището в казанлъшкото село Кънчево. Силният вятър откърти около десетина квадратни метра от покрива и ги сповали пред читалищната сграда, където в това време и за щастие не е имало преминаващи хора и автомобили.

2021 – Минус 10 градуса беше температурата тази сутрин в Казанлък в 8 часа. Това бе и най-ниската измерена температура от началото на 2021 г.

2021 – Джип нагази пистата на Бузлуджа. За това свиделстват кадри от дрон, изпратени ни от възмутени любители на зимните спортове. Те недоумяваха как е възможно подобна дързост, при все че мястото е забранено за коли и е пълно с хора от всякакви възрасти, отдали се на снежни забавления.  В разрез с всякакви правила, водачът минал през една от туристическите пътеки и е слязъл до пистата. Последвали са няколко неуспешни опита за изкачване и помощ от приятели. След няколко часа премеждия в снега, джипът все пак бе успял да се измъкне от снежното море.

2021 – Автомобил „Ауди“, излизащ от ул.“Янтра“ и включващ се в движението по ул.“Старозагорска“ в Казанлък се блъсна в преминаващ друг лек автомобил „Форд“. Нямаше ранени хора при ПТП-то, настъпили бяха само материални щети. Причината „Ауди“-то да удари „Форд“-а бе липсата на знак „STOP“ на ул.“Янтра“, предупреждаващ, че движещите се по ул.“Старозагорска“ са с предимство. Шофьорът не спрял, а директно се включил в трафика, но отсреща се озовал „Форд“-ът. Тогава бе последвал сблъсъкът.

2021 – Река, осеяна с боклуци бяха забелязали преминаващи по пътя между казанлъшките села Шейново и Ясеново. Стотици килограми битови отпадъци бяха обградили моста, над който всекидневно преминават десетки автомобили. Хората споделиха, че боклуците идват от депото за строителни отпадъци, което се намира над село Шейново. Отпадъците бяха влачени както от водата, така и от силните ветрове, които духаха в района.

2022 – 783 празнуваха на Атанасовден. 472 са мъжете с името Атанас, които празнуват на днешния ден в Казанлък. Според справка на отдел ГРАО дамите с името Тинка в казанлъшко са 116, а тези с Атанаска 78. Таньо също празнува, днес, като в региона именниците са 71. 23-ма са с името Наско едва 2-ма с Тань, 6 с Начо, 13 са дамите с името Наска и 2 с Нася.

2022 – Бе пусната в употреба пощенска марка на тема „150 години от рождението на Панайот Пипков и 125 години от рождението на акад. Петко Стайнов“, съобщиха от Фондация „Петко Груев Стайнов“. Автори са художниците Петя Запрянова и Георги Павлов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram