Днес, 16.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –По системата, заимствана от състезанията на веригата „Гран при“, в София се проведе лекоатлетически турнир, в който състезателят на клуб „Казанлък“ Радослав Деспотов спечели първото място в тласкане на гюле, Светла Миткова зае в турнира второто място, а Иглика Койнова – третото в бягането на 100 метра.

1997 – От началото на годината приходите на Община Казанлък бяха 1 млрд. 468 млн. /стари/ лева, от които 1 млрд. 61 хиляди – собствени приходи.

1998 – Месец май на 1998 г. се оказа своеобразен „рекордьор“ по брой на сключените бракове в община Казанлък – 54. Най-голяма активност проявиха 20-годишните.

1999 – В интервю за радиото депутатът от ПГДЛ Иван Иванов от Казанлък, бивш директор на „Арсенал“, заяви по повод приватизацията на фирмата, че „цената е смешна и само земята не струва толкова“. „Формата на собственост не е определяща за състоянието на фирмите, – допълни той – В света не е модерно да управляваш търговско дружество“.

2000 – Н. Пр. посланичката на Република Германия у нас Урсула-Зайлер Албринт, посрещната от кмета Стефан Дервишев, посети казанлъшките фирми „Българска роза-Севтополис“, „Аркомат“ и „Кремона“.

2000 – За председател на Евролевицата в Казанлък бе избран Петър Пепелешков.

2000 – За началник на Енергоснабдяване – филиал Казанлък бе назначен Сашо Глушков.

2001 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък слово „Мъдростта – свобода от съдба“. Подтемата на словото бе „Послание на Планетния Логос за 2001 година“.

2002 – За председател на Алианс-Франсез – Казанлък бе избран Йордан Лучански, за негов заместник – Рада Димитрова.

2003 – 13 от общо 40 пиеси избра за прочит журито на конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. Отличена бе втората пиеса на Веселин Стоянов „Моделът и неговият художник“.

2004 – С грамоти и награди от 18-я Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово се завърна група „Калпазанчета-талантчета“ от с. Енина. Дориан Дерменджиев участва във фестивала със собствена хумористична песен.

2011 – Представители на 19 читалища в община Казанлък и общо 350 изпълнители се включиха в традиционния преглед на читалищната самодейност в Казанлъшко. За най-пълна и разнообразна представена програма журито определи читалището в с. Копринка.

2011 – За първи път ХГ „Св.Св. Кирил и Методий” в Казанлък реализира прием на ученици след завършен 4 клас за учебната 2011/2012 година. „Този прием, който се реализира съгласно Закона за народната просвета, не е прецедент за нашия град“, – заяви директорът на гимназията Слави Радев. Казанлъшката гимназия бе една от 9-те хуманитарни гимназии в страната, която реализира такъв прием.

2013 – По време на пролетното зацветяване на Казанлък бяха засадени общо 35 000 стръка от растителните видове бегония, циния, далия, тагетес, петуния, салвия, мушкато, импацианс. Бяха засадени и 6000 рози и 5000 нови листодекоративни растения – колеос и синерария. В централната градска част бяха поставени висящи саксии с каскадни петунии.

2015 – Цветелина Иванова стана носителка на титлата Царица Роза,2015.  Единодушно за нея  гласува 9-членното жури, председателствано от проф. Генчо Начев. Нейна първа подгласничка стана Йоана Ванкова, а втора подгласничка – Силвия Христова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram