Днес, 16.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Общо 128 общински жилища в Казанлък бяха изкупени към тази дата от ромски семейства – съгласно решение на местния Общински съвет.

1998 – „Нелсен-Еко“ – фирмата, отговаряща по договор за чистотата в община Казанлък, разпредели и постави в населените места 200 контейнера тип „Бобър“, очакваха се още 200. Фирмата пребоядиса и ремонтира старите контейнери.

1999 – „Българска роза-Севтополис“ стана генерален спонсор на Чудомирови празници,99.

1999 – „Формата на собственост няма нищо общо с ефективността на управлението“, – заяви в този ден в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от ПГ на Демократичната левица Иван Иванов по повод предстоящото учредяване на Работническо-мениджърско дружество в „Арсенал“.

2000 – „Българска роза-Севтополис“ дари 2 тона гориво на 13-а детска градина в Казанлък, посещавана от 100 деца.

2000 – Първата в страната система за автоматичен контрол и информация бе открита в този ден в Старозагорския затвор, където присъда излежаваха 1430 души.

2002 – Пет концерта изнесе казанлъшкият клуб по спортни танци „Роза“ в гръцкия град Аспровалта, близо до Кавала, където гостува по покана на кмета на града.

2002 – „На „Вис виталис“ пожелаваме много успехи и дано нашето участие в предаването да промени коренно мисленето на хората, за да стане нашият град много чист и привлекателен“. Това написаха в Паметната книга на радиото деца от клуб „Зелени патрули“ – Казанлък, гости в детското предаване с водеща Мариана Ганева.

2004 – Четирима латвийски преподаватели – партньори на ДГ „Мечо Пух“, пристигнаха в Казанлък за съвместна работа по проекта „Сократ“.

2006  – „Толерантността е едно безценно качество на българите“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ Якоб Джераси – председател на Фондация „България”. На пресконференция той заяви, че именно толерантността е един от най-големите капитали на българската нация, който се оценява от света и ще помогне на страната ни при приемането й в ЕС. „Българските евреи бяха спасени от комплекса на Холокоста и това е известен факт в света, който не е така популярен в България“, – допълни Джераси, който е български евреин. Майка му е от Карлово, а дядо му е бил кмет на Калофер.

2009 – Общинският съвет изиска от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов, който бе и председател на Фондация „Българска роза”, да представи подробна справка за финансовите постъпления  във фондация „Българска роза” и община Казанлък от спонсори, дарения и рекламодатели, както и от туроператори, осигурили туристи за посещение на мероприятията на Празника на розата за 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Общинските съветници поискаха да бъдат запознати и с правните основания, на които фондация „Българска роза” продължаваше да извършва своята дейност в Алиолувата къща, която бе публична общинска собственост, а след 2007 г. – и копия от документите за платен наем от 01.01.2008 г. до 28.02.2009 г.

2011 – Трима лекари  от казанлъшката болница „Д-р Хр. Стамболски” – Елена Испирева, Румен Раев, Владимир Генчев, както и заместник-управителят по финансовите въпроси Татяна Ненова, се завърнаха от Съединените щати, където бяха на обмяна на опит при свои колеги в болницата „Дюпонт” във Форт Уейн.

2012 –  В залата на ул. „Искра“ 4 в Казанлък бе открита изложба – живопис, графика и уникални фотографии на Генчо Стайнов, индустриалец, оглавявал текстилната фабрика в Казанлък, председател на Съюза на българските индустриалци, проектирал и ръководил първата ВЕЦ в България – в с. Енина.

2013 – Проф. Теодора Павлович, вицепрезидент на Международната федерация за хорова музика  IFCM и консултант на Смесен хор „Петко Стайнов“ в Читалище „Искра”, бе специален гост на Националната конференция на Асоциацията на американските хорови диригенти в Далас. Проф. Павлович проведе официални срещи с представители на хорови организации и участва в събития с представители от 6 континента.

2015 – 17-тодишната Нелина Георгиева от Казанлък стана новата вокалистка на Deep Zone Project. Преди товаНелина бе привлякла вниманието на българската публика с вокални висоти и професионално звучене по време на представянето си във формата X Factor.

2016 – Съдът отхвърли жалба на театралите против Общинския съвет – Административният съд отхвърли жалбата на синдикалните членове на КТ „Подкрепа“ от казанлъшкия театър против решението на Общинския съвет за намаляване бюджета на културния институт.

2021 – За бедстващите хора алармираха казанлъчани. Мъж и жена се опитват да оцеляват през студените нощи, завити с найлони. Спят под надлеза в Казанлък. Младежи, които преди време стартираха кампанията „Помогни в нужда“, са занесли на хората хранителни продукти. Опитват се да им намерят подслон и поне минимални условия за живот, тъй като институции към този момент не са подали ръка на бедстващите хора. Те отскоро са в Казанлък. Пристигнали от Пловдив, където са живели на квартира.

2022 – Казанлъчани споделят недоумение от поставен знак, който насочва движението по път в междублоково пространство в кв. „В. Левски“. Организацията на движението там е променена заради изпълняване на проект на ВиК. Във връзка с изпълнението на проекта на „ВиК“ЕООД Стара Загора в Казанлък по подмяна на водопроводна и канализационна мрежа.

2022 – 20-те творби на Иван Милев са подредени в зала „България“ на  Българския културен център в Рим в първата самостоятелна задгранична изложба на художника и очакват своята публика. Изложбата ще бъде открита утре, 17 март, от 18:30 часа. Те пристигнаха в италианската столица, опаковани внимателно в специални кейсове. Изложбата е придружавана от директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.  Всички произведения от тази експозиция са от фондовете на Казанлъшката галерия. Проявата е във връзка със 125 години от рождението и 95 години от смъртта на талантливия художник, роден в Казанлък. Изложбата се организира от Художествена галерия в Казанлък, откъдето обявиха настоящата 2022 г. за Година на Иван Милев.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram