Днес, 15.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В този ден, петък, цялата парламентарна група на БСП от 27-ми Старозагорски избирателен район, водена от Александър Лилов, се срещна с жителите на Казанлък. Срещата бе директно излъчена по радио „Вис виталис“. 

1997 – Голяма по размер и асортимент помощ от Германия пристигна в Казанлък в този ден: 680 опаковки плодово мляко, 20 кашона спагети, 40 кашона картофено пюре, 230 буркана зеленчуков сос, 450 кутии витаминизирана храна и други продукти.     

1998 – За председател на общинската организация на БСП в Казанлък бе избран Генчо Кръстинов. 

1998 – Общинският съвет в Казанлък реши таксите за ученическите лагери да бъде 4% от минималната работна заплата, тоест ок. 2000 /стари/ лева

1999 – Бившият началник на Военния клуб в Казанлък подп. Женков стана един от 25-мата  победители от общо 95 участници в конкурса „Какво знаете за НАТО?“, организиран от Атлантическия клуб и в. „Българска армия“. 

1999 – В библиотека „Искра“ бе открита изложба-базар „Монотипия“ на Цветан Георгиев

2000 – За втори път посланикът на Белгия у нас Н. Пр. Едмонд Де Вилде посети Казанлък и за втори път отправи покана към казанлъшките бизнесмени за конкретно сътрудничество с белгийски бизнесмени.

2000 – В знак на протест заради неизплатените им заплати медицинските работници от болницата и поликлиниката в Казанлък спряха издаването на медицински документи – болнични листове, епикризи, направления и др. „Мярката е незаконна, но като човек ги разбирам“, – бе коментарът на председателя на КНСБ на медицинските работници д-р Захари Стойчев.

2001 – В интервю по повод 3 г. от избирането му за председател на БСП-Казанлък Генчо Кръстинов направи в ефир своята и на ОбС на БСП равносметка: че казанлъшката партийна организация е станала по-активна и по-адекватна на обществено-значимите събития, особено по време на избори. В личен план той сподели, че в работата си залага на личните контакти с партийните членове.

2001 – Задълженията на МБАЛ-Казанлък към тази дата бяха 1 млн. 100 хил. лева. 15-ти март с. г. бе последният работен ден на д-р Христо Христов като управител на здравното заведение

2001 – „Защо „Прикосновения“? „Заглавието дойде естествено. Самороден къс злато от езика ни, насочено към хората“, – така отговори на въпрос на репортер на „Вис виталис“ Янка Ташева, бивша учителка по литература в Казанлък, по повод третата ѝ книга „Прикосновения“, излязла след книгите ѝ „Училището – моя обич, моя съдба“ и „Жива жарава“.

2002 – Стартираха тридневни кукерски игри в Павелбанско.

2002 – На въпроса на „Вис виталис“ –  „На коя партия е член Бай Ганьо – на опозиционна или на управляваща?“, репортерите на радиото получиха следните отговори: Генчо Кръстинов, БСП – Бай Ганьо може да е член на всяка политическа сила; Николай Александров, СДС – Има вероятност да е от всяка политическа сила, но най-добре ще каже Денко Денков – нали той предложи в Казанлък да издигнем паметник на Бай Ганьо; Косьо Зарев, музей „Искра“ – Бай Ганьо винаги ще бъде член на управляващата партия. Поддръжник съм на идеята за негов паметник в Казанлък; Иван Гранитски, издател – Умен и дълбок въпрос. Разбира се, на всяка политическа сила, Бай Ганьо е една универсална личност. В народопсихологията на българина байганьовщината е безсмъртна.

2002 – Правителството одобри проект за откриване на частно висше училище в Стара Загора – „Телематика“. Предвидено бе в колежа да се обучават специалисти по високи технологии – 100 редовно и 75 – задочно.

2003 – Отборно трето място спечели клуб „Кентавър“ – Казанлък на турнира по таекуондо „Кюстендилска пролет,2003“. Златни медали извоюваха Марин Драганов и Диана Първанова. Димитър Мермеклиев отново стана вицешампион.

2004 – Между 45 и 50 хиляди лева бяха необходими за провеждането на Чудомирови празници,2004. Част от планираните прояви бяха предложени от граждани и културни институти в Казанлък.

2004 – Общинският съвет в Павел баня прие в този ден бюджета на общината за 2004 г. Той бе в размер на 3 млн. 103 хил. и 142 лв. 

2002 – Стефка Крачанова – етнограф в ИМ „Искра“ – Казанлък, запозна слушателите на радиото с традициите на Сирница, като акцентира на силата на Прошката.

 2006 – Литературният критик Благовеста Касабова представи пред казанлъчани поетичния сборник на казанлъшкия поет и журналист Кънчо Стоянов „Бялата лястовица“.

2007 – 11-годишните тризнаци – художници от ШИ «Арт линия» –  Лия, Ина и Филип Мирчеви, изпратиха поздравителни картички до семейството на княгиня Калина и Китин Муньос по случай раждането на първородния им син Симеон 

2013 – С участието си в 7-я Национален квалификационен турнир към Международната танцова организация IDO, който се проведе в НДК – София, казанлъшките балерини от „Грация“ завоюваха две първи места със златни медали и едно трето място с бронзов медал.

2013 – Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък бе домакин на първата публична академична презентация на розопроизводители от цялата страна. Ръководителят на научния институт д-р Наташа Ковачева каза за „Вис виталис“: „Роза Дамасцена е неповторимо растение, но страда от ръжда и черни листни петна, борбата срещу които съставлява 30% от разходите на производителите. Това бе причината да бъде представена и новата роза, която е по устойчива и се размножава много по лесно –  розата Хибрид 6/11, който основно може да се използва за екологично производство на розов цвят“. Тя сподели и за проблеми с лавандуловите разсади – заради Закона за посадъчния материал, според който всеки производител сам произвеждаше разсади. Единствен Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък съхранява 7 селектирани и висококачествени сорта лавандула.

2013 – 50 индивидуални изпълнители и 13 вокални състава от различни градове участваха в Първия национален конкурс за забавна песен „С песен да възродим доброто” във Военния клуб в Казанлък.

2016 –  Ha тpaдициoннaтa цepeмoния вчера бяxa нaгpaдeни пoбeдитeлитe в нaциoнaлния пoeтичен ĸoнĸypc „Жeнaтa – любимa и мaйĸa”. Toй ce opгaнизиpa вeчe 11 гoдини oт Oбщинa Cвилeнгpaд, HЧ „Πpocвeтa-1870” и Cъюза на българските писатели. Във възpacтoвaтa гpyпa нa мaлĸитe пoeти – дo 18 гoдини, пъpвa и втopa нaгpaдa бяxa oтpeдeни нa близнaчĸитe Caбeл и Cюзън Гepaтлиeви нa 15 гoдини oт Kaзaнлъĸ.

2016 – Дечко Овчаров и Георги Киряков печелят златни медали за Казанлък в Обединените арабски емирства – Девет медала спечелиха параолимпийците ни през първия ден от Международния турнир по лека атлетика, който се провежда  в емирство Шарджа. Три златни, пет

сребърни и един бронзов медал завоюваха българските параатлети.

2017 – В Казанлък се пазят като скъпи реликви факли, с които е пренасян олимпийският огън през 1972 г. за Мюнхен и през 1980 г. за Москва. Мястото им е сред десетки медали и купи от витрината на „Казанлък Волей“. Двата ценни експоната са носени от заслужилия майстор на спорта, борецът класик от Стара Загора Атанас Аргиров, който е баща на президента на ВК „Казанлък“ Васил Аргиров. В далечната 1972 г. огънят идва у нас през Турция на 9 август. Факлата преминава и през Стара Загора, носена от бореца Атанас Аргиров.

2017 – В навечерието на 55-ата годишнина от рождението на голямата атлетка Цветанка Христова на сградата на стадион „Севтополис“ в родния й Казанлък официално бе открита нейна мемориална плоча. В присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, треньори и спортисти, нейният дългогодишен треньор Петър Рахманлиев припомни живота и големите постижения на майстора на спорта Цветанка Христова.  

2018 – Ръководството на община Мъглиж обяви 16 март (петък) за ден на траур в памет на Цеко Радков Василев от с. Шаново, община Мъглиж. Припомняме ви, че Цеко Василев трагично загина при инцидент на територията на завод „ Арсенал”, гр. Казанлък на 14.03.2018 г.

2018 – Паметникът на Бузлуджа беше избран в програмата „7-те най-застрашени“, която се организира от Европа Ностра с основен партньор Института към Европейската инвестиционна банка. Тя има за цел да идентифицира най-ценните културни обекти в риск в Европа и да съдейства за тяхното опазване. Европа Ностра е най-голямата организация за опазване на културното наследство в Европа. Първата безвъзмездна помощ ще бъде изготвяне на експертиза и спасителен план за действие. Европейски експерти ще посетят паметника в идните месеци и ще дадат технически съвети, ще идентифицират възможности за финансиране и ще мобилизират широка европейска подкрепа за запазването на Бузлуджа.

2021 – Инцидент стана в Казанлък в района под полицията. 21-годишно момиче се оплака, че било пребито от комшия. До инцидента се стигнало, след като той почнал да блъска на вратата на апартамента, в който тя живеела. Жалвал се, че било шумно. Момичето било само в квартирата. По думи на запознати отворило вратата, след което започнал и скандал. По входната врата има следи от удари, счупена била и тоалетната, след като комшията влязъл в апартамента да се разправя. Според момичето тя не е вдигала шум. Извадила си медицинско и ще заведе съдебен иск срещу съседът. Има наранявания по окото, носа и тялото.

2022 – Казанлъчанката Ивелина Недкова обяви, че от името на „Animal Hope Bulgaria- Kazanlak“ стартира кампания за събиране на хуманитарна помощ за животни и хората, пострадали от войната в Украйна. Много от тях са напуснали родните си места, спасявайки само себе си, а домашните им любимци са оставени на произвола. В десетки приюти за животни, ферми и зоопаркове няма храна заради бойните действия. Неправителствени организации и доброволци обикалят по улиците, за да спасяват изоставените животни, приютяват ги или им осигуряват храна, опитват да ги лекуват. Фондацията подкрепя инициатива на старозагорски ученици, от гимназията по ветеринарна медицина „Иван Павлов“, които в продължение на седмица – от 16 до 23 март в сградата на учебното заведение ще събират помощи за животните.

2022 – Зам.-кметът на Гурково Тотка Петкова съобщи, че в Гурково вече е настанено и първото семейство от Украйна с дете на 9 години. Бежанците се намират при доброволец, предоставил жилището си за живеене, като се очаква в следващите дни да пристигнат още 2 семейства, каза още тя и допълни, че общината няма свои помещения, където да бъдат настанявани бежанците. По тази причина се апелира към всички които могат да откликнат.

2022 – „Ситроен“ и „Пежо“ се сблъскаха заради неспазване на знак „STOP“ на ненатовареното кръстовище на улиците „Петко Д.Петков“ и „Перник“ в Казанлък. От удара е пострадала и паркирана в близост кола. При инцидента, станал малко след 12:00 часа , няма пострадали. Пробите за алкохол на шофьорите са дали отрицателни резултати.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram