Днес, 14.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 –834 кг хранителни продукти получиха от Агенцията за хуманитарна помощ детските заведения и социалните домове в Казанлък

1997 – Васил Балкански и Златка Костова от Казанлък участваха в Първия конгрес на „Либерално-демократична алтернатива“ в София.

1999 – 47 кашона с консумативи и лекарства получи Общинската болница в Казанлък – хуманитарна помощ от Германския лекарски съюз

2000 – Дейността си за периода 1997-2000 г. отчете Общинският комитет „Васил Левски“. Една от значимите му прояви бе проведена кръгла маса на тема „Хайдутин, майко, бунтовник“. 

2000 – Лиляна Петрова откри в КДК – Казанлък своя самостоятелна изложба

2000 – Със специални писма до „Далекосъобщения“ и „Енергоснабдяване“ – Казанлък кметът Стефан Дервишев помоли за разсрочено плащане на сметките поради тежкото икономическо състояние на Общината. Молбите на кмета бяха удовлетворени.

2001 – Със 17 хиляди души бе нараснало населението на град Казанлък за периода 1975-1998 г., а населението на общината бе нараснало с 11 600 души.

2001 – Д-р Петьо Чилингиров бе избран за президент на Ротари клуб – Казанлък за 6 месеца. Ръководствата на Ротари-клубовете са на ротативен принцип.

2001 – Минчо Йовчев и Георги Захариев представиха в ефира на „Вис виталис“ сдружението „Обединена левица“ – Казанлък, включващо 200 души. Ключовите думи на философията им бяха: патриотично начало, власт на народа, хляб за всички. 

2002 – „Публиката все още ме иска“, – каза в интервю за радио „Вис виталис“ актрисата Стоянка Мутафова, която гостува в Казанлък със спектакъла с нейно участие „Скъпа мис Кронки“ – част от националното й турне по повод 80-ата й годишнина и 50 години творческа дейност.

2002 – Около 8% бяха кражбите на ел. енергия в Казанлък, преимуществено в ромския квартал „Кармен“ – задълженията на хората от квартала бяха 42 хил. лева. На половината от абонатите електричеството бе спряно.

2003 – Регионалният съюз на КТ „Подкрепа“ – Казанлък спечели делото срещу Община Казанлък, заведено през 2002 г. по повод съкращението на 10 щатни бройки в Театър „Любомир Кабакчиев“.

 2003 – От православния храм в с. Дунавци бе откраднато платно-икона с размери 200х150 см.

2005 – „Дейността на данъчния фронт-офис в Казанлък ще бъде запазена, предвижда се и да се разширяват услугите, предоставени на фирмите от региона“, съобщи за новините на „Вис виталис“ Георги Йорданов – директор на Териториалната данъчна дирекция в Стара Загора. Казанлък бе първата община в областта, на която бе възложено администрирането на местните данъци и такси. Йорданов обяви, че най-големият внесен данък от физическо лице за 2004 г. в  Старозагорска област е бил 60 хиляди лева, а от чуждестранните физически лица най-големият платен данък е бил 180 хиляди лева –  за дейност предимно в сферата на консултантските услуги

2005 – Документалният филм-портрет “Пътят на мъдростта”, посветен на Ваклуш Толев, бе представен на 9-я Международен София филм фест. Режисьор на лентата бе младият казанлъчанин Николай Василев. На премиерата си през май 2004 година филмът взе награда за дебют на фондация “Култура Аними”.

2014 – ТД „Орлово гнездо” отчете дейността си за 2013 г. По-съществените експедиции, в които пещерняците бяха участвали: „Стенето 2013”, където в 6-дневна експедиция бяха открити нови пещерни обекти, и в района на с. Скобелево, където бяха открити и картирани 3 нови пещери с обща дължина 65 метра. През 2013 г. към дружеството беше учреден и нов туристически клуб „Опълченец” – в град Шипка.

2014 – В този ден се състоя второто издание на Националния конкурс за забавна песен за деца и ученици под мотото „С песен да възродим доброто“. В него се изявиха над 160 участници. Конкурсът се проведе под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

2016 – Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ започва почистване от дървесна и храстова растителност на речното корито на Старата река в рамките на град Казанлък, съобщи пресцентърът на Общината. Почистването има за цел да оптимизира водния поток по време на идващия пролетен сезон и очакваните с него дъждове. По време на дейностите ще бъде укрепено и изправено речното корито, чиито стени на места са подкопани от водата. Подобно укрепване на речното корито на Стара река бе направено миналата пролет по време на изграждането на велоалеята по западния бряг на реката, до Художествената гимназия.

2017 – Екип на БНТ с режисьор Николай Василев се завърна от Шанхай, където придружаваше прочутия казанлъшки преподавател по физика Теодосий Теодосиев-ТЕО.

Златният педагог бе в Поднебесната по покана на свой ученик, работещ там, а екипът на режисьора Николай Василев, също казанлъчанин, засне визитата. Теодосиев, създал десетки златни медалисти по физика от световни форуми, гостува на бившия си ученик Станимир Рачев, който работи в Шанхай като готви ученици за големите университети не само в родината им но и в Европа, използвайки методите на ТЕО.

2019 – Митрополит Киприан регистрира фондация. Фондацията на името на свети Киприян Цамблак Чудотоворец, митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия, ще осъществява дейност в обществена полза. Членовете й ще се стремят към обединяване на усилията с тези на държавните и общински органи и организации, физически и юридически лица за подпомагане развитието на културно-историческото наследство на град Стара Загора, деца с изявени творчески способности, с изявени знания по учебните предмети, както и на деца в неравностойно положение.

2019 – В компанията на обществения посредник на Община Казанлък Гинка Щерева, омбусманът Мая Манолова пристигна в Казанлък за среща с протестиращите медицински сестри. Пред лечебното заведение „Д-р Христо Стамболски“ медицинските специалисти по здравни грижи от Казанлък, както и лекари, разговаряха с омбудсмана за проблемите в системата на здравеопазването и ситуацията на местно ниво.

2020 – Затворени за посещение са всички дискотеки, барове, увеселитени и игрални зали на територията на Казанлък. Това е така след обявеното от Народното събрание извънредно положение в България. Предвид усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 у нас Националния оперативен щаб предложи въвеждането на противоепидемични мерки.

2022 – Художествената галерия в Казанлък опазва повече от 100 акварели, гвашове, рисунки и бързи скици на художника Иван Милев. В колекцията на институцията се съхранява и най-големият масив от личния архив на художника – неговият дневник, поетични и драматургични опити, лична кореспонденция. За това информират от културния институт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram