Днес, 13.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

0
337
Парламентарни избори 2021#

1996 – Половината от общо планираните за засяване 60 хиляди декара в община Мъглиж бяха засети с пшеница, ръж и ечемик.

1996 – На делово посещение в казанлъшката фирма „М+С Хидравлик“ бяха президентите на германската фирма „Льози“ Юрген Льовент и на американската „Вон Руден“, Минесота – Ал Андерсън.  Дискутирани бяха състоянието на пазара и експериментираните тогава нови технологични решения.

1997 – Младежката организация на ВМРО „Иван Черноземски“ отбеляза 75-ата годишнина от началото на Първата световна война. Младежите изготвиха проект на текст към коментара на рамковата Конвенция за малцинствата и становище за продажбата на българска земя на чужденци.

1997 – По инициатива на Общобългарския комитет „Иван Вълков“ водачът на българските легиони Иван Дочев представи в Казанлък книгата си „Шест десетилетия борба с комунизма за свободата на България“.

1997 – Радио „Вис виталис“ стана член на първата национална рекламна радиоверига „Франк“.

1998 – Депутатът Стефан Мазнев изнесе два доклада на международната конференция по проблемите на религиозните права и вероизповеданията в Солт Лейк Сити, САЩ – за историята на Българската православна църква и за подготвяните в България законопроекти за вероизповеданията и за алтернативната военна служба.

1999 – Духовното общество „Бяло братство“ организира представянето в Казанлък на книгата „Библия за живия живот“. Авторът бе професор с творчески псевдоним Риния.

1999 – Президентът на „Булгарлизинг“ Димитър Тадаръков даде коктейл в Казанлък в подкрепа на кандидата за кмет Стефан Дервишев.

2000 – Одобрени бяха регионалните микропроекти на Бюрото по труда – Казанлък за насърчаване на заетостта и професионалното обучение в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж – от 2000 до 2002 г., съответно с разкриване на 300 работни места през първата година, 200 – през втората и 100 – през третата.

2000 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе д-р Димитрина Велчева – председател от 1992 г. на местната структура на Лекарския съюз, учредена в Казанлък през 1991 г. Тя разясни за слушателите замисъла и значението на здравната реформа, начините за осъществяване на доболничната помощ и болничното обслужване, информира за състоянието на базата, апаратурата и медицинското оборудване в Казанлък.

2000 – Самостоятелен концерт в залата на музей „Чудомир“ изнесе младата пианистка Антоанета Цокова, ученичка на Валя Костова.

2001 – 11 делегати от Казанлък взеха участие в работата на Третия конгрес на Българската Евролевица. „Ще бъдем пълна опозиция на правителството“, така дефинира за „Вис виталис“ позицията на БЕЛ областният лидер Петър Пепелешков.

2001 – Трима творци от Казанлък: Веселин Стоянов, Румен Денев и Стефан Фурнаджиев, взеха участие в работата на Общото събрание на Съюза на българските писатели, проведено в столицата.

2001 – Мариана Георгиева и Цветелина Башкехайова от с. Черганово представиха община Казанлък на Националния фолклорен събор в гр. Априлци, организиран от Министерството на културата и посолството на Швеция у нас.

2001 – Два златни и два бронзови медала завоюва казанлъшкият отбор от 5-ма състезатели по таекуондо от клуб „Кентавър“ на турнира в София за Купата на корейския посланик.

2002 – Високо бе равнището на безработицата в Казанлъшко към тази дата. Бюрото по труда отчете 19,5% за м. септември. Безработните граждани бяха 11104.

2002 – „Красотата на живота не се крие във формите му, а в смисъла на делата ни. Едно светло пожелание към човеците, за да бъде светът ни по-хубав! С много усмивки! – Пламена и Спасина от Алпийски клуб „Казанлък“ – това написаха двете момичета в Книгата за гости на радиото след участието си в спортното предаване „Стадион“. А маратонецът Даниел Цокев написа: „Пожелавам на казанлъшкото радио „Вис виталис“ да продължава да бъде номер едно сред медиите в нашия град! И нека спортът в Казанлък, както аматьорският, така и професионалният, разширява своето влияние сред младите хора!“.

2004 – Безплатна екскурзия до връх Шипка и „Етъра“ организира за своите членове Съюзът на слепите в Казанлък.

2004 – Лекоатлетът Дечко Стефанов спечели в Сливен турнира за спортисти с увреждания.

2004 – По повод 80-ата годишнина на „Арсенал“ на територията на Казанлък радио „Вис виталис“ стартира временна рубрика с участието на изпълнителния директор Николай Ибушев и неговите заместници, с директорите по заводи, както и с работниците на фирмата: Ценка Маркова, упражняваща мъжка професия, Златан Палийски – шлосер-инструменталчик в завод 1; Деян Денев – работник по твърдосплавните инструменти,  Илия Ненов – пенсионер, който продължаваше да упражнява най-тежката професия – на вагрянка, Кунка Стамова – шлайфист и др.

2005 – „Вие сте пето поколение машиностроители-оръжейници, имате златни ръце и винаги сте били истински българи“,  гласеше част от поздравителния адрес на президента Георги Първанов до колектива и ръководството на  „Арсенал“ АД, които честваха в този ден 127 години от създаването на дружеството.

2005 – Колоездачите Мартин Грашев, Ивайло Колев и Дончо Върбанов от КК “Лястовица” започнаха да се състезават за КК ”Несебър”. Мениджър на новия им клуб бе друго познато име за колоезденето в Казанлък – Георги Енчев.

2005 – „Една от основните идеи при реконструкцията на предгаровото пространство е да се увеличат неколкократно зелените площи в района“, каза в интервю за „Вис виталис“ главният архитект на Община Казанлък Николай Николов. Според главния проектант, арх. Захари Стамболиев, ще бъде подобрена връзката между жп-гарата и автогарата, ще бъде подобрено и движението на кръстовищата в района. За първия етап от ремонтните дейности бяха планирани 60 хиляди лева от капиталовите разходи. Обектът бе открит през 2006 г.

2006 – 42 наказателни постановления за нарушен родителски контрол по Наредба № 1 бяха издадени на родители през 2006 г. в община Казанлък, съобщи в интервю секретарят на Общината Катя Киликчиева. Актовете бяха на стойност 50 лв. „Нито един от тях не е платен до момента“, уточни Киликчиева.

2006 – На 86-годишна възраст в София почина Почетният гражданин на Казанлък Пеньо Кирацов.

2007 – В интервю за радио «Вис виталис» изпълнителният директор на РАО „Тракия“ доц. Иван Върляков, който се бе завърнал от участие в най-големия европейски форум на регионите – Европейската седмица на регионите и градовете – «Отворени врати» 2007 под мотото „Направете го реалност: регионите и градовете – източник на растеж и работни места“, съобщи, че европейските ни партньори са били очаровани от богатата история на Казанлъшкия край и Долината на тракийските царе. „Към културното ни наследство има интерес, в наша полза е, ако заработим заедно за съвместни проекти с европейските структури“, допълни Върляков.

2007 – В парк „Розариум“ бяха демонстрирани упражненията на китайската система за самоусъвършенстване Фалун Дафа, базирана на принципите Истина, Доброта и Търпение. Събрани бяха и подписи срещу продължаващите повече от 8 години репресии и убийства на нейни последователи от режима в Китай. До момента живота си бяха изгубили 3074 души. Бе направена демонстрация за правене на хартиени лотоси – оригами, които практикуващите подаряват на хората. Подобни мероприятия бяха проведени в 80 страни по света.

2008 – Казанлъчанката Теодора Иванова от клуб  „Севт І“ спечели златен и бронзов медал с отбора на България в Световното първенство по Шотокан карате във Вожанкур, Франция. Първенството на планетата се проведе с участието на 1743-ма участници от 44 държави.

2008 – Спасина Недялкова бе отново първа на скорост в третия финален кръг от надпреварата по състезателно катерене – мъже и жени за Купа „България“ във Варна. Казанлъчанката завоюва второ място в дисциплината трудност, след друга представителка от Казанлък Радиана Манева от АК „Казанлък“. Манева бе с трето място на скорост. От 23-ма мъже Методи Зарчев – КЕС „Селт“, бе втори на скорост и с четвърто място на трудност.

2008 – 1 тон отпадъци, част от които от 60-те години на миналия век, почистиха в района на „Козя стена” в Централен Балкан млади еколози от страната, вкл. и от Казанлък. Боклукът бе събран само за два дни.

2010 – Комедийният спектакъл на Нийл Саймън „Боси в парка” бе първото заглавие, което представи през новия сезон казанлъшкият театър „Любомир Кабакчиев”. Режисьор на спектакъла бе Надя Асенова, автор на сценографията – Кънчо Касабов. Своя театрален дебют на казанлъшка сцена направиха актьорите Габриела Иванова и Лъчезар Андреев. В спектакъла участваха още Светлана Бургазова, Костадин Попов и Атанас Чопов.

2010 – Общо 260 младежи до 29-годишна възраст се включиха в 9-месечното обучение по процедурата по насърчителни мерки за заетост и обучение, информира в интервю за радио „Вис виталис“ Пенка Пъдарска, началник отдел в Бюрото по труда – Казанлък. 147 от тях се обучаваха по чужд език, 113 – по информационни и комуникационни технологии. От преминалите обучение младежи по проекта 49 бяха устроени на работа.

2010 – Двама казанлъшки медици фигурираха в номинациите за най-изявени лекари за 2010-та година – кардиологът д-р  Бойчо Бойчев и д-р Кети Маналова-Владкова, директор на МБАЛ в Казанлък, номинирана за Лекар на годината, 2010.

2013 – Маскирани ограбиха пункт за изкупуване на черни и цветни метали в с. Розово, след като бяха привели в безпомощно състояние спящата в сградата жена на 37 г. Те отнеха и огнеупорна каса с пари – български левове и щатски долари.

2013 – Казанлъшките гимнастички от клуб „Розова долина“ завоюваха бронзов медал на Х-ото Държавно първенство по естетическа групова гимнастика в Пазарджик.

2013 – 8 медала – 2 златни и по 3 сребърни и бронзови, спечелиха възпитаниците на Клуб “Таекуондо Екстрийм“ – Казанлък с треньор Тихомир Владов в София на Международния турнир по олимпийско таекуондо за Купа „България“.

2013 – Със 7-часова концертна програма енинци отпразнуваха празника на селото. Бяха открити парк и детска площадка пред кметството. Над 5000 души събра традиционният мотокрос в Енина.

2014 – EVN България награди ОУ „Св. Климент Охридски“ в гр. Крън с „енергийна“ детска площадка в двора на училището. Наградата бе спечелена от учениците на училището като победители в конкурса на EVN България за изработване на макет на тема „Екологичен град“. Детската площадка бе разположена на 50 кв. м. площ, разполагаше с ударопоглъщаща настилка, на която бяха разположени 2 люлки и различни спортни съоръжения.

2014 – Родители на загинало при токов удар дете осъдиха Община Казанлък и EVN да им заплатят 300 хил. лева обезщетение за причинените им неимуществени вреди от смъртта на малолетния им син. Старозагорският окръжен съд излезе със свое решение на 13 октомври, в което солидарно разпредели между ответниците, съпрузите Пенка и Милко Йорданови, претендираната сума. 10-годишният Драгомир Йорданов почина по време на игра в двуетажна къща, общинска собственост, където има филиал на библиотека „Искра”. Драмата се разигра през май 2011 г. Детето и негово приятелче се покачили върху покрива, където Драгомир внезапно хванал с ръка жица с нарушена изолация и с протичащ по нея 220-волтов ток. Смъртта е настъпила мигновено, коментираха тогава медици. Дошлите полицаи и пожарникари констатираха неподдържане на част от инсталацията, станала причина за нелепия край на четвъртокласника.

2014 – 3 384 жители наброяваше град Крън, който бе село до 13 октомври 2011 година, когато бе обявен за град с решение на Министерския съвет.

2014 – Художникът Антон Антонов от Казанлък спечели наградата за живопис на първото издание на изложбата биенале „Тенец” в Монтана. Призът му бе присъден за платното “Риба”.

2015 – Полицията в Казанлък задържа 35-годишен мъж от казанлъшкото село Енина, който късно вечерта бе заплашвал с нож и обиждал с нецензурни думи деца в центъра на селото. Пристигналият на място полицейски екип открил в джоба на мъжа найлонов плик с 1 грам марихуана. На мъжа бе съставен акт по Указа за дребното хулиганство. Образувано бе и бързо полицейско производство.

2015 – Любомир Богданов от клуб “Кентавър” спечели бронзово отличие при кадетите до 33 кг. в 14-ото издание на международния турнир Galeb Trophy – Serbia Open. Участниците бяха 1200 от 52 страни.

реклама

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук