Днес, 13.07.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Деца от ДГ „Пепеляшка“, с Ветрен, гостуваха в този ден на „Вис виталис“. Те бяха доведени от своите възпитатели. Децата искали да дойдат „на гости“ в радиото, за да видят „как става“.

1997 – С обран цех Апретура осъмна „Филтекс“ ЕАД – Казанлък. Бяха изнесени повече от 4000 метра плат.

1998 – В Несебър се проведе обществено обсъждане на оценката за въздействието върху околната среда за почивната станция на Община Казанлък там. Това бе условието Общината да закупи площта за строителството от 2800 кв. метра.

1999 – Над 100 души бяха преминали през първото полугодие на годината през 11-те курса за професионална квалификация, организирани от Бюрото по труда в Казанлък.

1999 – Фондация „Българска роза“ отчете, че приходите от Празника на розата,99 са близо 40 млн. /стари/ лева. От тях 20 млн. 600 хил. бяха от спонсори и реклама, 5 млн. лв. от бюджета на Общината и 13 млн. 500 хил. лв. – от услуги.

2000 – Приключила бе към тази дата жътвата на ечемика в община Павел баня. Ожънати бяха 3260 дка при среден добив 210 кг от декар. От 18 000 дка с пшеница бяха ожънати 7200 дка. В общината  бяха изградени специализирани доброволни групи за гасене на пожари.

2000 – Огнена стихия, разнасяна от силен вятър, унищожи 10 дка борова гора край Мъглиж.

2001 – Гост на Казанлък в този ден бе Петер Юхас – почетен консул на Унгария, българист, преподавател в университети в София и в Будапеща. Неговото творчество бе представено на казанлъчани от Николай Колев-Босия.

2002 – Представители на Световния съвет по водоснабдяване и канализация със седалище Женева посетиха Казанлък по покана на Младежкия БЧК във връзка с кампанията „Децата и водата“.

2003 – Казанлъшките катерачки Тихомира и Спасина Недялкови се класираха съответно на първо и второ място на Балканското първенство по боудър в Процесиани, Гърция.

2004 – На посещение в Казанлък бе Владимир Жуков – председател на Търговско-промишлената палата на побратимения руски град Толияти. На бизнес-среща с казанлъшки предприемачи бяха заявени взаимни намерения за сътрудничество.

2004 – Спасина и Тихомира Недялкови и Андрей Кехаяминчев от казанлъшкия клуб „Селт“ станаха балкански шампиони в дисциплината трудност в Шампионата по спортно катерене в Белград.

2006 – Четири компютърни конфигурации и два лаптопа дари Баптистката  църква “Хайтс” – САЩ със съдействието на Баптистката църква в Казанлък. Компютрите бяха предназначени за социалните дейности в общината – за Клуба на инвалидите, Клуба на глухите и за Клуб “Приятели” – на  децата с увреждания.

2008 – На язовир «Копринка» с участието на 8 клуба от цяла България се проведе вторият кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за радиоуправляеми ветроходни яхти в клас F5  за 2008 година. Първото място зае Живко Липчев от Варна.

2011 – Момчетата на Спортен клуб „Херос” Ангел Братоев, Андреан Стойков и Калоян Драгански се пребориха за второто място в отборното класиране на Държавното първенство за момчета и момичета на открито, което се проведе в гр. Банкя. Така една от купите, връчени от организаторите – Българска федерация „Стрелба с лък“ и Спортен клуб „Банкя-78“, пристигна в Казанлък.

2011 – 84-годишният казанлъчанин Митьо Господинов потърси журналистите на „Вис виталис“, за да сподели, че е намерил портмоне с 12 лева, снимка на дете и карта за намаление в градския транспорт. Собственичката на портмонето бе открита. „Добрите дела правят хората щастливи и аз се чувствам така“, коментира възрастният господин.

2012 – „Цената на водата в Казанлък се увеличава, като за това влияят основно два фактора, – обясни инж. Тотьо Ангелов, ръководител на „ВИК“ ЕООД – Стара Загора, Район Казанлък. Първо – това е увеличената ел. енергия от порядъка на 15% за нуждите на дружеството. Вторият фактор е годишната инфлация от около 4%, което води до завишаване на разходите за добиване на водата и доставянето й на абонатите. Въпреки това, на фона на страната, питейната вода на цена от 1,71 ст. не е висока. Качеството на водата в Казанлъшко е изключително добро“, – уточни Ангелов.

2012 – Сред приятели и ценители на поезията казанлъшката поетеса Соня Фурнаджиева представи  новата си книга „Рисувам Фадо“. Това бе третата стихосбирка на Соня, дъщеря на казанлъшкия поет Стефан Фурнаджиев. „Рисувам Фадо” съдържа 38 стиха, 5 прози и 11 френски произведения, преведени от авторката.

2012 – По инициативата на Костадинка Василева, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък, на казанлъчани безплатно бяха раздадени 100 литра минерална вода за справяне с жегите.

2013 – За 10-а година в Павел баня в четвъртъците през месеците юли и август се проведе традиционният фестивал „Лято в Павел баня“. Целта на фестивала бе да забавлява жителите и гостите на града в разгара на жегите. Във фестивалната програма участваха местни фолклорни състави, самодейни театрални колективи и гостуващи изпълнители от страната и чужбина.

2013 – Българският женски национален отбор по волейбол завоюва трето място в Европейската лига, финалният турнир на който бе във Варна. Своя принос за бронзовите медали имаха Славина Колева от „Казанлък Волей“ и Лора Китипова, дъщеря на треньорката Лариса Китипова.

2013 – Две първи места за колоездачи от Казанлък. Такава бе равносметката от приключилия трети кръг от ХСО Купа „България“ в местността „Узана“ край Габрово. Най-добрият сред българските байкъри, казанлъчанинът Тодор Ангелов от КК „Варна“, бе отново първи при мъжете – елит от общо 11 състезатели и 21 в хоби. Шампион при юношите младша възраст стана състезателят на „Лястовица‘1905” Божидар Хаджиев след 16 км.

2013 – ШК „Казанлък” се завърна с шампионска титла от Държавното отборно първенство за сеньори – играчи предимно над 40 г. и с по-голям стаж и опит, което се проведе за поредна година в Червен бряг. Ф.м. Петранка Драганова и к.м.с. Диана Дякова спечелиха победата по трети допълнителен показател „Бергер”.

2013 – След Стара Загора и в Казанлък започна подписка в защита на кабинета „Орешарски“. За два дни се бяха подписали над 300 души. Хората казваха, че по този начин дават своята подкрепа за правителството – трябва да бъде дадено повече време на кабинета, за да покаже своите възможности и реализира управленската си програма.

2014 – През юли енинското НЧ „Братство-1869” с редица инициативи отбеляза 145 години от основаването си. То е едно от първите 30 читалища, създадени в годините преди Освобождението на България. Пет деца, възпитаници на детската театрална студия „Калпазанчета-талантчета”, спечелиха индивидуални награди от 15-я Детско-юношески театрален фестивал „Приказка за теб” във Варна. Ръководителката им Аня Дерменджиева, секретар на НЧ „Братство”, получи статуетка с юбилеен диплом за принос в развитието на театралното изкуство за деца. Без сцена посрещна своя 145-и рожден ден читалището в Енина.

2015 – Според собствениците на лавандулови масиви, рандеманът бе добър за годината. Един килограм лавандулово масло се добиваше от 40-60 кг. набран лавандулов цвят. Българското лавандулово масло е едно от най-качествените. Цената на лавандуловото масло на световните пазари бе от 80 -100 евро на килограм.

2015 – Жълт куфар, изоставен близо до лек автомобил на ъгъла на ул. „Цар Иван Шишман“ с улица „Тонзос“ в Казанлък, принуди местните полицаи да отцепят района и да блокират движението за 5 часа. Заради съмнения от взривно вещество в него, специален екип от София взриви локално туристическия куфар. Гражданка бе подала сигнал на тел. 112, че от дълго време куфар стои близо до кръстовище и училище в Казанлък. Жълтият куфар се оказа почти празен, с няколко стари дрехи в него.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram