Днес, 13.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Кметът на Казанлък Иван Гороломов се срещна с италианския бизнесмен Джанфранко Фитуция. Поводът бе организирането на спортен празник по колоездене и провеждане на Седмица на Италия в Казанлък

1997 – Антон Христов от Института на свободните профсъюзи при Американската федерация на труда бе лектор на семинар в Казанлък на тема „Синдикатите и политическите партии“.

1997 – Червеният пипер в търговската мрежа на Казанлък по това време бе под наблюдението на ХЕИ – заради това, че стоката бе без етикет на производителя. Органите на ХЕИ иззеха партидите, за които бе установено, че съдържат не само вредни, но и отровни оцветители.

2000 – За един месец в община Казанлък безработицата скочи на 14,7%. Броят на безработните граждани беше 10740, от тях 6060 – живеещи в Казанлък.

2000 – Със своя заповед под №100 кметът Стефан Дервишев забрани движението по пътищата на общината на превозни средства с животинска тяга, които не са регистрирани и не отговарят на необходимите изисквания.

2001 – В този ден се състоя премиерата на най-новия спектакъл на Театър „Любомир Кабакчиев“ – „Почти идеален“ от Питър Шафър.

2001 – По повод появата на нова парламентарна група с председатели Димитър Иванов и Христо Бисеров, областният съвет на СДС – Стара Загора излезе с декларация, в която настояха двамата народни представители да подадат оставки, тъй като „действията им противоречат на устава и единството на СДС“.

2001 – Иван – таксиметров шофьор от Казанлък, благодари публично чрез „Вис виталис“ на колегите си от „Вилтакси“ за това, че не са спрели да го търсят. Той бе изчезнал за 2-3 дни след отвличане.

2002 – В ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък бе организиран нов протест срещу въвеждането на банкоматите като начин на изплащане на заплатите. По този повод Денко Денков от банка „България инвест“ разясни в ефира на радиото функциите на банкоматите, както и това, че формата на плащане се решава от работодателите.

2002 – Като рестриктивен определи бюджета на Община Николаево кметът Вълчо Вълчев. Собствените приходи в бюджетната рамка бяха ок.10% в гласуваната сума 1 млн. 500 хил. лева. За социални дейности бяха гласувани 600 хил. лева.

2003 – Общият брой на безработните към тази дата в Казанлък и региона бе 6170 души, от тях 1844 – младежи до 29-годишна възраст, които бяха включени в проект за младежка заетост, финансиран по програма „Фар“.

2003 – В Художествената галерия в Стара Загора бе открита ретроспективна изложба „Художниците на Казанлък“. Представени бяха 39 автори, сред които Иван Милев, Ненко Балкански, Дечко Узунов.

2003 – В Казанлък тържествено бе отбелязана 90-ата годишнина на Одринската епопея.

2005 – „До две години и половина Казанлък ще бъде газифициран“, съобщи Александър Кожухаров – представител на фирма „Римини газ“. Пълната инвестиция за изграждане на мрежата за доставка на синьото гориво бе за 35 млн. лева, осигурени от група „Социата газ Римини“. За 2005-та година за  Казанлък от фирмата-доставчик „Булгаргаз“ бяха предвидили в своята инвестиционна програма 1 млн. и 250 хил. лева.

2005 – „Инцидентът в Ирак с българския военнослужещ Гърди Гърдев няма да промени  политиката относно участието на български контингенти в Ирак“, обяви по време на посещението си в Казанлък Веселин Близнаков, член на Комисията по външна политика и сигурност в Народното събрание. „Това, което бихме могли да обсъждаме в парламента, са очаквани инициативи отстрана на правителството от гледна точка на сроковете на пребиваване на нашия контингент и числеността на военнослужещите в Ирак“, уточни той.

2007 – На територията на община Казанлък дейност към този момент развиваха 2 541 фирми. Произведената от тях продукция бе за 468 584 млн. лева, а отчетената печалба – над 34,5 млн. лева, според информация от Икономическия годишник на регион Стара Загора, издаван от  Търговско-промишлената палата в Стара Загора. В община Казанлък най-печаливши, според годишника, бяха: «М+С Хидравлик»АД, «Завод за пружини» АД и «Арсенал» АД. Основният икономически отрасъл – машиностроенето, носеше около 75% от общия дял на произведената продукция.

2009 – Нов апарат за хемодиализа дари на казанлъшката болница министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев. Болницата изпитваше остра нужда от такъв апарат – 20 пациенти на ден преминаваха през отделението. Болничното заведение разполагаше със 7 апарата, два от които рециклирани.

2012 –Общинският съвет взе решение Община Казанлък да прекрати членството си в РАО „Тракия”. Основният мотив бе, че Общината е съучредител на Националното сдружение на общините в България и функциите на двете неправителствени организации се препокриват, като НСОРБ е значително по-широкообхватна и представителна, и за Община Казанлък представляваше по-голям интерес да запази членството си в нея

2012 –13 от години от създаването си отбелязаказанлъшкият Ротари клуб, тогава с председател Александър Минчев. Клубът през последните години организираше ежегодни благотворителни вечери. През предходната 2011 г. със събраните над 22 хиляди лева бяха подкрепени талантливи деца от Казанлък: 3 деца, възпитаници на Елена Юлиянова, за участие в международен конкурс по пиано в Париж, за включването на млади китаристи от школата на Стефан Христов във фестивал в Кюстендил и за участието на Иван Стефанов, ученик от ПМГ „Н. Обрешков“, в олимпиада в Москва.

2013 – Десет деца от Казанлък бяха отличени от Фондация „Димитър Бербатов” за успехите си в областта на науката, изкуствата и спорта. Сред тях бяха европейският шампион при децата по шах Цветан Стоянов, възпитаничката на Теодосий Теодосиев Катерина Найденова, носител на множество отличия от участията си в олимпиади по физика, пианистите, с ръководител музикалният педагог Елена Юлиянова – Александра Бошнакова и Виктор Владков, третокласничката Мария Димитрова от ШИ ”Емануил Манолов“ и др. Галина Маринова и Тенчо Бортоласов бяха номинирани в раздел изобразително изкуство. Над 4000 номинации постъпиха за наградите на фондация “Димитър Бербатов”.

 2013 – 100-годишнината от Одринската епопея и от Балканските войни бе отбелязана с поредица мероприятия в община Казанлък. Бе представен третият краеведски сборник, посветен на 100-годишнината от двете епохални събития.

2014 – В този ден почина проф. Здравко Чолаков, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проф. Чолаков е роден в Казанлък през 1941 г. Изследванията му са предимно в областта на съвременната българска литература. 

2015 – В казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов” стартира проект за дуално обучение, успешно функциониращо в Швейцария. Дуалното образование представлява паралелно обучение на две места – в професионално училище и във фирма, като едновременно с теорията учащите придобиват и безценни практически умения. Четири казанлъшките фирми се включиха като партньори в проекта: „Арсенал“, „Куала клоужърс“, „Строителна механизация“ и „М+С Хидравлик“.

2016 – Национален форум срещу бракониерството започна край язовир „Копринка“. Той е организиран от „Централна Рибно – Опазваща Организация“. Форумът бе оповестен предварително преди три дни на пресконференция в пресклуба на БТА в Стара Загора  от председателя на сдружението Стефан Тодоров.

Агенцията по рибарство в Стара Загора не функционира нормално, в региона има безконтролно бракониерство, изчезват биологични водове и популации, водоемите се замърсяват, посочи Тодоров. Той подчерта, че сдружението е учредено в началото на 2016 г. и в него вече има записани над 1300 души. Приет е устав, а годишният членски внос е 2 лева. От сдружението са сформирали доброволни отряди, които вече контролират с лодки и джипове язовирите ‘Копринка“ и „Жребчево“.

2016 – Правят електронен каталог на Чудомировото наследство. – 25 000 музейни единици: книги, ръкописи, картини, пощенски картички съхранявани в музей „Чудомир“ в Казанлък ще бъдат включени

2016 – Невиждан прецедент: БСП, Казанлък мина на автопилот! – На днешно заседание, свикано против устава, БСП в Казанлък се самообезглави, след като форумът разпусна всички управляващи организацията органи. В момента партията в общината няма абсолютно противоуставно нито Общински съвет, нито Изпълнително бюро. Откъдето следва, че няма и дори временно изпълняващ функциите на председател. Това е прецедент в историята на столетницата въобще.

2017 – В нашата редакция получихме снимки как в ранния предиобед неизвестни лица влизат в изоставената сграда на бившето помощно училище „Димитър Андреев“. Необезпокоявани от никой, двама мъже влизат в изоставената постройка и си „взимат“ нужният дървен материал. Липсата на охрана и ограда на места, позволява свободното движение на площ малко над 9 000 кв. метра.

Някогашното държавно училище „Лалчо Чешмеджиев“ бе със статут на частна собственост.

2019 – Кампании за консервиране на „Потопената църква“ организират потомци на хора от изчезналото във водите на язовир „Жребчево“ село Запалня, съобщава БТА. Храмът „Свети Иван Рилски“ е единственият останал жив спомен от историята на село Запалня, потопено във водите на язовир „Жребчево“ в началото на шейсетте години на миналия век.

2020 – Заради ескалираното на случаите на коронавирус парламентът обяви извънредно положение на територията на цялата държава до 13-ти април.

2020 – Участъкът между с. Тулово и гр. Казанлък от Републикански път I – 5, придоби печална известност след поредица от пътнотранспортни произшествия между моторно превозни средства и безстопанствени животни, както и с немалкото човешки жертви. След продължителни преговори между Общинска администрация Мъглиж и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), чиято собственост е посочения пътен участък, се пристъпи към изграждането на около 500 метра предпазно ограждение (мантинела) в урбанизираната част на с. Тулово с излаз на републиканския път I – 5.

2020 – Окръжна прокуратура – Стара Загора е внесла в съда обвинителен акт спрямо Стоян Владев от Казанлък, на 41 г., за това, че от декември 2014 г. до март 2019 г., включително, в дома си в село Дунавци край Града на розите, многократно е блудствал с момичето, извършил е 4 пъти съвкупление с детето, родено през 2006 г., и го принуждавал да гледа порно филми. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram