Днес, 12.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 200 топломера, производство на „Сименс“ с единична цена 700 германски марки, разпредели за Казанлък Комитетът по енергетика съгласно договор с Германия за доставка на топломери за абонатните станции в страната.

1997 – Читалището в с. Ръжена бе първото в общината с влязла в сила регистрация по Закона за народните читалища.

1997 – В този ден започна чаканото от 30 години асфалтиране на някои от улиците в с. Горно Изворово.

2000 – По време на общоселски събор в с. Осетеново, община Павел баня, бе осветена 10-метрова камбанария, направена за местния храм.

2001 – Домат с тегло 1 кг. и 300 грама и височина на стъблото 2,5 метра отгледа на вилата си в с. Копринка Христина Куцарова, началник на протокола в Общински съвет-Казанлък. За радио „Вис виталис“ тя сподели, че за първи път се занимава със зеленчукопроизводство и че не е полагала някакви много специални грижи за доматите си.

2003 – На пресконференция Иван Дочев – бизнесмен, депутат във Великото Народно събрание, обяви участието си в надпреварата за кмет на Казанлък с мотива, че общинското ръководство на БСП повтаря доказаната погрешна формула за подкрепа на независима кандидатура.

2005 – 30 бяха към момента детските градини на територията на община Казанлък.

2006 – 1130 почитатели на лова, обединени в 32 ловни дружинки, наброяваше съставът на Ловно сдружение „Сокол“ в Казанлък. Сдружението стопанисваше 76 хил. хектара площ. В този ден бе открит ловният сезон, разрешен бе ловът на пернат дивеч.

2006 – Тракийци от Казанлъшкия регион участваха в Първия национален събор „Богородична стъпка“ в Стара Загора. Тракийски обичаи и традиции бяха представени на празника. Тракийските организации в Шипка и Розово бяха подготвили своя програма.

2008 – С Национален диплом за отличен успех и завоювани челни места в състезания и олимпиади бяха отличени трима ученици от Казанлък: Свилен Кънев от ПМГ „Никола Обрешков” – за отличен успех 6,00 и бронзов медал на международната олимпиада по физика през 2006 г. и лауреат на Националната олимпиада по физика през 2007 г.; Камена Костова – ПМГ „Никола Обрешков – за отличен успех 6,00 и лауреат на националната олимпиада по биология и здравно образование през 2007 г., и Магдалена Балтова, също от ПМГ „Никола Обрешков“ – за отличен успех 6,00 и лауреат на националната олимпиада по биология и здравно образование през 2007 г.

2011 – На среща с председателя на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски и инициатор на общинската програма „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък”, девойки и младежи благодариха за подкрепата, която имат в негово лице и изразиха своето желание да се чува гласът на младите не само в обявената официално година на младежта и добротворчеството – 2011-та . Младежите представиха своите идеи за повече спортни площадки и модерно парково пространство в града.

2012 – В Долината на тракийските царе бяха регистрирани над 1000 тракийски могили, от които проучени бяха по-малко от 10%. Финансовият министър Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов съдействаха за отпускането на 350 хиляди лева за изработването на общ устройствен план на Долината на тракийските владетели, както и за три проекта за нови защитни постройки на Оструша, Хелвеция и Грифоните. „Уникалният археологически комплекс край Казанлък може да представи в пълния й блясък една от най-старите култури на континента, доказвайки, че цивилизацията на Европа започва от тук“, заяви Рашидов.

,2013 – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ обяви, че възстановява задочната форма на обучение. Чрез новата форма бе даден шанс на всички, които нямат завършено средно образование или придобита професионална квалификация, да направят това. Специалността за задочниците бе „Технология на машиностроенето“, а придобитата професия – машинен техник.

2014 – Общинската организация на БСП в Мъглиж номинира своите кандидати за народни представители за изборите на 5-ти октомври от област Стара Загора: Атанас Пъдев и Георги Гьоков. Социалистите от Мъглиж гласуваха и за кандидатурата на председателя на ОбС на БСП – Казанлък Николай Терзиев.

2014 – Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали бяха откраднати от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка. Предметите бяха взети от витрина с неработеща сигнално-охранителна система.

2014 – Събитията за отбелязване на Световната седмица на кърменето  Казанлък за 6-та поредна година се проведоха по инициатива на „Ла Лече Лига“ – България. Първите две инициативи на казанлъшките доброволки бяха планирани срещи на теми „Митове за кърменето“ и „Кърменето: печеливша цел за цял живот!“. „Беседите са безплатни и отворени за всеки, който се интересува от темата за кърменето“, поясни в интервю Антония Колева, която бе „Ла Лече Лига“-лидер за Казанлък от 2009 г.

2014 – Без нарушения в чейндж бюрата в Казанлък. Това констатира проверка, направена от инспектори на Националната агенция по приходите. Поводите за засилен контрол бяха активният летен сезон и сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове.

2015 – Пожар унищожи десетки декари в местността „Каракос“ край Казанлък. Само за час огънят обхвана над 100 декара. Горяха предимно млади борови дървета, храсти и сухи треви. Според жители в района, пожарът бе причинен от берачи на къпини. В гасенето се включиха всички пожарни автомобили в Казанлък, както и близо 100 доброволци.

2015 – За 7-ми път край язовир „Копринка“ се събраха  почитатели, създатели и любители на електронната музика от цялата страна в поредното издание на „Севтополис – мюзик фест“. 8 диджеи от Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и София забавляваха почитателите на електронната музика.

2015 – Петър Дочев стана треньор на мъжкия волейболен отбор на Нефтохимик 2010 – Бургас от новия сезон. За последно Дочев работи с женския отбор на „Казанлък Волей“, като изведе тима на девойките младша възраст до титла от републиканско първенство. В бургаския клуб бе привлечена и неговата помощничка Ваня Соколова, която също се раздели с Казанлък.

2016 – Старт на работата даде подписването на Актовете за откриване на строителна площадка на ОУ “Кулата“ и ОУ „Свети Паисий Хилендарски“. Проектите  са финансирани от Инвестиционната програма за климата към Национален доверителен екофонд (НДЕФ), чиито представители присъстваха на работната среща – инж. Михаил Денков и инж. Йордан Толев дадоха основни насоки за успешна работа с фонда пред участниците в срещата.

2016 – Започна поставянето на ПВЦ дограма финансирано от EVN по Проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на Школа по изкуствата Емануил Манолов“. Срока на финализиране на проекта е 31 октомври 2016г.

2016 – Мерки по енергийна ефективност ще бъдат приложени за Центъра за обществена подкрепа на ул.“Войнишка поляна“№20 в гр.Казанлък (бившата Административна сграда №2 на Общината, предоставена за социални услуги) и за сградата на бившата здравна служба в с.Дунавци. И двата проекта ще бъдат финансирани от Инвестиционната програма за климата към Национален доверителен екофонд (НДЕФ).

2019 – Близо 1000 лева бяха събрани само за седмица по призива на казанлъшкия  стилист Стенли Нанчев за лечението на 42-годишната старозагорка Росица Филипчева. Жената дари днес косата си за кампанията „Надеждата е красива“, която помага на други пациенти с онкологични заболявания и получи общо 985 лв., събрани до момента в салона на Стенли. В сметките на Роси, заедно с тези средства и с общи усилия, вече са натрупани близо 7000 лв. „Продължаваме да събираме парите, нужни за лечението й в Турция“, съобщи Стенли.  

За целта обаче са необходими още 18 хил. евро.

2019 – Змии в Старата река – Прилежно бутилирани, змиите са били уловени в късния следобед от група деца. Ромчетата нагазили в Старата река, вероятно за да се изкъпят. Безстрашните „ловци“ на влечуги натикали улова си в пластмасови бутилки и отпрашили към махалата, за да се похвалят с находката си от пет броя студенокръвни.

2020 – Лекари от Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора спасиха живота на пациент с голяма кръвозагуба, получeна в резултат на трудова злополука. 32-годишен мъж от село Долно Сахране е монтирал дограма на сграда в Казанлък. По време на работа се чупи стъкло, което се забива дълбоко в областта на шията му и стига до гръдния кош. Тампониран е в болницата в Казанлък, след което е транспортиран в Университетската болница в Стара Загора, където е опериран по спешност.

2020 – Традиционното честване на Шипченската епопея беше отложено заради епидемията от COVID-19.

2020 – „От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо“, коментира в ефира на телевизия Блумбърг Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ).

2021 – Сериозна офанзива се наблюдаваше около птицеглавия кораб, престояващ вече шеста година на брега на язовир Копринка. Проектът за реплика на древен тракийски съд, който да кръстосва водите на язовира и да разхожда туристи, така и не бе изпълнен през годините, а поръчителят – община Казанлък, явно беше готова да налее още пари и тази година, тъй като корабът се нуждае от ремонт. Казанлъчани разказват, че при последната буря уплътненията между дъските са изпопадали и вероятно трябва корабът да бъде разглобен, а те поставени отново. Миналата година от общината обявиха, че 15 август е крайната дата, когато птицеглавият тракийски кораб трябва да бъде пуснат в язовир Копринка. Това потвърди пред местни медии тогава и авторът на проекта Атанас Димитров. Пускането на вода, обаче, не се случи. Корабът трябваше да е реплика на древноегипетска ладия, а изработването му, което продължаваше вече шеста година е финансирано от община Казанлък с близо 100 000 лева от местния бюджет към момента. Отделно са даренията от местния бизнес за неслучилия се проект.

2021 – Пожар, възникнал в сухи треви, погълна розов масив от близо 6 декара между селата Ръжена и Ягода. Огънят е овладян, в потушаването му са се включили 3 противопожарни автомобила, 2 водоноски, земеделска техника и много хора, информират очевидци.

2022 – Водач на лек автомобил „Ситроен“ е пострадал при пореден пътен инцидент в опасния участък до мъглижкото с. Тулово, след като блъска ТИР. Движението в района се регулира от пътна полиция. Нанесени са сериозни щети и по двете превозни средства. От силния удар лекият автомобил е излетял от пътя и се е озовал в близките храсти.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram