Днес, 12.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 200 топломера, производство на „Сименс“ с единична цена 700 германски марки, разпредели за Казанлък Комитетът по енергетика съгласно договор с Германия за доставка на топломери за абонатните станции в страната.

1997 – Читалището в с. Ръжена бе първото в общината с влязла в сила регистрация по Закона за народните читалища.

1997 – В този ден започна чаканото от 30 години асфалтиране на някои от улиците в с. Горно Изворово.

2000 – По време на общоселски събор в с. Осетеново, община Павел баня, бе осветена 10-метрова камбанария, направена за местния храм.

2001 – Домат с тегло 1 кг. и 300 грама и височина на стъблото 2,5 метра отгледа на вилата си в с. Копринка Христина Куцарова, началник на протокола в Общински съвет-Казанлък. За радио „Вис виталис“ тя сподели, че за първи път се занимава със зеленчукопроизводство и че не е полагала някакви много специални грижи за доматите си.

2003 – На пресконференция Иван Дочев – бизнесмен, депутат във Великото Народно събрание, обяви участието си в надпреварата за кмет на Казанлък с мотива, че общинското ръководство на БСП повтаря доказаната погрешна формула за подкрепа на независима кандидатура.

2005 – 30 бяха към момента детските градини на територията на община Казанлък.

2006 – 1130 почитатели на лова, обединени в 32 ловни дружинки, наброяваше съставът на Ловно сдружение „Сокол“ в Казанлък. Сдружението стопанисваше 76 хил. хектара площ. В този ден бе открит ловният сезон, разрешен бе ловът на пернат дивеч.

2006 – Тракийци от Казанлъшкия регион участваха в Първия национален събор „Богородична стъпка“ в Стара Загора. Тракийски обичаи и традиции бяха представени на празника. Тракийските организации в Шипка и Розово бяха подготвили своя програма.

2008 – С Национален диплом за отличен успех и завоювани челни места в състезания и олимпиади бяха отличени трима ученици от Казанлък: Свилен Кънев от ПМГ „Никола Обрешков” – за отличен успех 6,00 и бронзов медал на международната олимпиада по физика през 2006 г. и лауреат на Националната олимпиада по физика през 2007 г.; Камена Костова – ПМГ „Никола Обрешков – за отличен успех 6,00 и лауреат на националната олимпиада по биология и здравно образование през 2007 г., и Магдалена Балтова, също от ПМГ „Никола Обрешков“ – за отличен успех 6,00 и лауреат на националната олимпиада по биология и здравно образование през 2007 г.

2011 – На среща с председателя на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски и инициатор на общинската програма „Живот и реализация на младите хора в община Казанлък”, девойки и младежи благодариха за подкрепата, която имат в негово лице и изразиха своето желание да се чува гласът на младите не само в обявената официално година на младежта и добротворчеството – 2011-та . Младежите представиха своите идеи за повече спортни площадки и модерно парково пространство в града.

2012 – В Долината на тракийските царе бяха регистрирани над 1000 тракийски могили, от които проучени бяха по-малко от 10%. Финансовият министър Симеон Дянков и министърът на културата Вежди Рашидов съдействаха за отпускането на 350 хиляди лева за изработването на общ устройствен план на Долината на тракийските владетели, както и за три проекта за нови защитни постройки на Оструша, Хелвеция и Грифоните. „Уникалният археологически комплекс край Казанлък може да представи в пълния й блясък една от най-старите култури на континента, доказвайки, че цивилизацията на Европа започва от тук“, заяви Рашидов. 

2013 – Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ обяви, че възстановява задочната форма на обучение. Чрез новата форма бе даден шанс на всички, които нямат завършено средно образование или придобита професионална квалификация, да направят това. Специалността за задочниците бе „Технология на машиностроенето“, а придобитата професия – машинен техник.

2014 – Общинската организация на БСП в Мъглиж номинира своите кандидати за народни представители за изборите на 5-ти октомври от област Стара Загора: Атанас Пъдев и Георги Гьоков. Социалистите от Мъглиж гласуваха и за кандидатурата на председателя на ОбС на БСП – Казанлък Николай Терзиев.

2014 – Джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали бяха откраднати от експозиционна витрина на паметника на връх Шипка. Предметите бяха взети от витрина с неработеща сигнално-охранителна система.

2014 – Събитията за отбелязване на Световната седмица на кърменето  Казанлък за 6-та поредна година се проведоха по инициатива на „Ла Лече Лига“ – България. Първите две инициативи на казанлъшките доброволки бяха планирани срещи на теми „Митове за кърменето“ и „Кърменето: печеливша цел за цял живот!“. „Беседите са безплатни и отворени за всеки, който се интересува от темата за кърменето“, поясни в интервю Антония Колева, която бе „Ла Лече Лига“-лидер за Казанлък от 2009 г.

2014 – Без нарушения в чейндж бюрата в Казанлък. Това констатира проверка, направена от инспектори на Националната агенция по приходите. Поводите за засилен контрол бяха активният летен сезон и сигнали от граждани за сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове.

2015 – Пожар унищожи десетки декари в местността „Каракос“ край Казанлък. Само за час огънят обхвана над 100 декара. Горяха предимно млади борови дървета, храсти и сухи треви. Според жители в района, пожарът бе причинен от берачи на къпини. В гасенето се включиха всички пожарни автомобили в Казанлък, както и близо 100 доброволци.

2015 – За 7-ми път край язовир „Копринка“ се събраха  почитатели, създатели и любители на електронната музика от цялата страна в поредното издание на „Севтополис – мюзик фест“. 8 диджеи от Казанлък, Стара Загора, Габрово, Пловдив и София забавляваха почитателите на електронната музика.

2015 – Петър Дочев стана треньор на мъжкия волейболен отбор на Нефтохимик 2010 – Бургас от новия сезон. За последно Дочев работи с женския отбор на „Казанлък Волей“, като изведе тима на девойките младша възраст до титла от републиканско първенство. В бургаския клуб бе привлечена и неговата помощничка Ваня Соколова, която също се раздели с Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram