Днес, 12.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Казанлъчанинът Михаил Михайлов разказа в интервю за подготовката и участието си в конкурса „Мистър България“.

1996 – В с. Крън бе учреден обществен комитет за връщане на земята – по призива на президента Жельо Желев. Негов председател бе Драгомир Карагинев, секретар – Цвятко Иванов.

1997 – Георги Агафонов, директор на телевизия „Седем дни“, бе избран за водач на листата на Българския бизнес-блок в 27-ми Старозагорски МИР. След изборите той бе единственият от тази листа, който влезе в парламента.

1998 – В Мъглиж бе приет общинският бюджет – 2 млрд. 167 млн. 600 хил. /стари/ лева.

1998 – За едно денонощие спря работа Градският универсален магазин в Казанлък – заради зачестилите телефонни заплахи за поставена бомба в сградата.

1999 – По повод разразилия се бой в парламента репортер на „Вис виталис“ направи анкета сред казанлъчани с въпроса: „Какво означава да се сбият  двама народни избраници?“. Отговорите бяха: „Мошениците винаги се бият за власт; Те не са избрани от народа, избрали са се един друг; Срам ме е да ги гледам по телевизията; Срам ме е да кажа, че съм българин; Ние се предадохме, не сме хора, които си защитават нацията; Няма институции; Беден народ трябва да има диктатура“.

1999 – „Със закриването на Славянския университет СДС с лека ръка загуби 50 хиляди гласа“, заяви в този ден за радио „Вис виталис“ депутатът Велко Вълканов, БСП, по повод студентския палатков лагер пред Народно събрание, където протестиращите студенти бяха изгорили синьото знаме.

2000 – За трети пореден път за председател на общинската организация на БСП в Мъглиж бе избран Емил Янчев.

2000 – Клубът за детски фолклор „Палавници“ пресъздаде на открито, на поляната до Художествената гимназия в Казанлък, обичая Сирни поклади, като представи типични за сирнишката обредност елементи от празника.

2001 – „Интервю от контейнера“ – така Георги Манев озаглави разговора си с клошарката Зоя. От контейнера, в който бе влязла, ромката Зоя разказа за трудния начин да прехранва себе си и семейството си, ровейки в „боклуците на хората“: „От една бутилка взимам по 5 ст. На ден изкарвам за 2-3 хляба. Двамата ми сина са големи, имат 6 деца, ама не работят. Гладни сме. Трябва да взимам 42 лв. помощи, ама не ми ги дават, 20 лв. ми дават за въглища. Дервишев ми отпуска по някой лев и Райна Пеева, познаваш ли я?“. „Сега ще раздават от Общината земи за обработване, синовете ти ще се хванат ли?“, попита репортерът на радиото. „Мммм, да“, – несигурно отговори Зоя.

2002 – В този ден се състояха премиерите на поетичните книги на о.з. Илия Христов „С дъх на мащерка“ и „С мирис на барут“. Авторът получи поздравления от началника на Генералния щаб на БА ген. Михо Михов.

2002 – „Във ВЕЦ в с. Енина работят 6 души“, –  информира началникът на ВЕЦ-а Стефан Мирлев. „Централата ще бъде затворена на 1 юли 2002 г.“, съобщи той.

2002 – Свлачище затрупа рано сутринта в този ден пътя от гр. Мъглиж до с. Сливито. Ок. 20 души останаха без връзка със света. Според Гражданска защита – Стара Загора, не е имало ясно изразени рискови предпоставки.

2002 – Спряна бе временно – до напоителния сезон, ВЕЦ-Копринка с номинална стойност 7 мегавата. През 2001 г. близо 80 млн. кубични метра бяха използвани за производство на ел. енергия.

2003 – Радио „Вис виталис“ излъчи ретроспективен разказ на Галина Стоянова, директор на ДГ „Буратино“ на територията на „Арсенал“, по повод 70 години от създаването на детското заведение.

2004 – Музикантът от Казанлък Тодор Колев сподели в интервю, че е спечелил конкурс за работа в Банат, Румъния, и разказа за намеренията си да популяризира там българската народна музика.

2006 – За първи път Казанлък стана домакин на  открит турнир  по билярд. В него участваха  18 състезатели от Казанлък и Стара Загора. Най-добрият сред тях бе казанлъчанинът Станислав Станчев. Стоян Карастойков от Казанлък, на 14 г., бе най-младият участник в турнира.

2007 – За V-ти пореден мандат собственикът и управител на радио “Вис виталис” – Казанлък Васил Самарски бе избран за член на Управителния съвет на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО. На 2 март с. г.  Самарски бе избран за заместник-председател на Комисията по етика в електронните медии в България.

2007 – В изложбената зала на улица „Искра“ 4 в Казалък бяха експонирани  част от восъчните фигури на музея в Санкт Петербург. Уникалната изложба показа 30 скулптури на известни политици на 20-и век, звезди от Холивуд и герои от любими детски филми. 

2009 – Всички групи общински съветници, с изключение на групата на НДСВ, подкрепиха искането на движение „Напред” – ВМРО – БНД – ЗНС – ЛИДЕР“ за оставка на заместник-кмета Юлияна Палазова.

2010 – Романът на казанлъшката авторка Женя Димова „Éла и съдините” бе представен пред казанлъчани. Към момента Женя имаше издадени 4 стихосбирки и 1 сборник с разкази.

2013 – Служители на ръководеното от Николай Чалъков общинско комунално предприятие, при почистването на терените до жп-линията и ул. „Москва“, се натъкнаха на забравен, съществуващ от години, подлез под линията към индустриалната зона на Казанлък. През него са били прокарани тръби на Топлофикация, като след това е бил затворен с шахта. Чалъков каза, че състоянието му е изключително добро. Предвиждаше се отварянето на затворения повече от 20 години подлез.

2013 – Инвестиционната програма на Община Казанлък за 2013 г. бе в размер на 5 млн. 349 хил. 527 лева. Средствата бяха формирани от целева субсидия, приходи от приватизация и собствени бюджетни средства в размер на над 4 млн. и 400 хил. лв.

2013  – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова проведе пътуваща пресконференция по обектите, които се изпълняват по Инвестиционната програма на Общината за 2013 г.

2015 –Клубът на жените-социалистки и Младежкото обединение на БСП-Казанлък организираха в този ден благотворителна кулинарна изложба-базар под наслов „Заедно в борбата срещу рака на гърдата”.Със събраните средства бяха проведени безплатни профилактични прегледи чрез мамограф на жени от община Казанлък.

2015 –ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт се включи в инициативата „Зов за помощ – усмивка за Петя“. От раздаването на мартеници и дарения бяха събрани 342 лв. Сумата бе преведена по сметката на 23-годишната Петя Мирчева, бивша възпитаничка на ПГТТМ. При раждането на дъщеричката си преди година и четири месеца тя получи белодробна емболия, усложнена в още по-сериозна диагноза – вторичен антифосфолипиден синдром. Около 11 хил. лева бяха необходими на Петя за скъпоструващите вливки.

2016 – Бивш полицай стреля по каруца с роми – Инцидентът станал в мъглижкото село Ветрен.  Според потърпевшите Асен и бременната му жена, която била в каруцата Милослав се опитал да ги убие. Ранил с пистолета си конят, по който стрелял в движение от джипа си. Други жители на Ветрен разказват, че над 6 декара с люцерна на Милослав била открадната, вероятно от роми от селото. Ромите споделиха, че 5 коня са убити във Ветрен, като до сега не знаели кой е извършителя, но сега са убедени, че е бившият полицай. Не били крали люцерна, а отишли да косят трева близо имота с люцерната на Милослав.

2016 – Млад старозагорец „поставил“ бомбата на летище София – Полицията установи кой е авторът на злоумишленото обаждане на 9 март за поставена бомба на летището в София. Извършителят е млад мъж от Стара Загора.

Установено e, че заплахата за взривно устройство е постъпила от обществен телефонен апарат на бул. „Цар Симеон Велики“ в Стара Загора.

2019 – Училищен автобус със старозагорска регистрация, буквално прелита разстоянието до Казаннлък. На разклона за с. Копринка, където разрешената скорост е до 60 км. ч. шофьорът преминава със 100. При разклона  към Казанлък ситуацията е идентична. При разрешени 50 и 30 км. в ч. автобусът навлиза почти с двойна скорост. Единствено излезлите пред жълтия автобус автомобили, определено са причината шофьорът да намали скоростта.

2020 – От 13-ти март до 3-ти април бяха отложени редовните съдебни заседания в Районен съд Казанлък. Това гласи заповед на административния ръководител на съда Р. Маждракова, във връзка с разпорежданията на министъра на здравеопазването.

2021 – Наркооранжерия бе открита в къща на улица „Работническа“ в град Крън. Приспособени за отглеждане на канабис били три помещения в къщата. Там живеела възрастна жена, заедно със своите внуци. При акцията на полицията е установено, че продукцията в наркооранжерията е прибрана скоро. Акцията в Крън е проведена в полунощ. Към този момент няма информация дали има задържани. Полицейската операция е част от действията на криминалистите в няколко области за пресичане на организирани групи за разпространение на наркотици.

2021 – Инцидент с градския транспорт в Казанлък стана в този ден. Електрически автобус, спрял на спирката срещу Поликлиниката, е бил засечен от автомобил при тръгване. Шофьорът на електричката спрял рязко. От внезапната маневра паднал кондукторът в автобуса, който е с травма на главата. Откаран е в спешна помощ. Няма пострадали пътници.

2022 – Линейка на Спешния център в Казанлък се наложи да окаже медицинска помощ на жена, която се строполи сред тълпата в „Кауфланд“ в града, където стотици се наредиха на опашка за олио на промоция. На жената й прилошало от липсата на въздух и блъсканицата. Стълпотворението пред хипермаркета започна още рано сутринта след 7 часа. Полицейски патрул охраняваше мераклиите за евтината стока. В цялата страна във всички магазини от тази верига имаше буквално батални сцени заради психозата с презапасяването със слънчогледовото масло, предлагано лимитирано. В Бургас пък мъж почина, докато чакаше на опашката за продукта.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram