Днес, 11.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –Румяна Колева откри самостоятелна изложба – приложна живопис, а Даниела Иванова – изложба живопис на биоенергийни картини „Космическа хармония“.

1998 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе казанлъчанката, живееща в Германия, д-р Радка Арнолд, представител на организацията AWO. Благодарение на д-р Арнолд AWO непрекъснато изпращаше за старческите домове в Казанлък легла, чаршафи, лекарства и др. „Имам сила, власт и енергия да помагам на Казанлък“, заяви гостенката.

2000 – На официално посещение в Казанлък пристигна американският военен аташе полк. Бари Шейд, придружен от зам.-министъра на отбраната Здравко Зафиров. Гостите посетиха „Арсенал“.

2002 – Министър-председателят Симеон Сакскобургготски прие поканата на Община Казанлък да бъде патрон на Празника на розата,2002.

2002 – Младежките клубове към БЧК – Казанлък организираха дебати на тема „Хигиената в училище“.

2002 – „До този момент няма казанлъчанин със сертификат за притежание на електронен подпис“, информира в интервю за „Вис виталис“ Таня Иванова, директор на отдел „Ключови сертификати“ в Българската стопанска камара.

2003 – Стана ясна причината за инцидента с падналия на 1 април с. г. учебно-боен самолет МИГ-21 в района на с. Долно Сахране – нарушена въздушна дисциплина отстрана на екипажа. Министерството на отбраната пое разходите по ремонта на повредените електросъоръжения.

2003 – „За туристическата песен няма граници. Това показва и ежегодният преглед на туристическата песен в Казанлък „Прекрасна си, мила родино“ с над 400 участници“, – каза в интервю за радиото Валентин Василев от вокалната група за туристически песни „Ехо“ към ТД „Орлово гнездо“.

2004 – В този ден, Великден, стартира кампанията „Цветовете на Казанлък“за освежаване на сградите около пл. „Севтополис“.Благодарение на кампанията центърът на Казанлък коренно промени своя облик. Всички сгради около пл. „Севтополис“ – мрачно оцветени и с олющена мазилка, само за месец грейнаха в различни нови и свежи цветове.Идеята за изкърпването и пребоядисването им бе по идея на Община Казанлък, а за осъществяването й кметът Стефан Дамянов потърси съдействието на радио „Вис виталис“. Първата сграда, чиято фасада бе освежена, бе тази над Халите и прилежащия към нея жилищен блок. Обновяването на сградите стана възможно след набирането на над 15 хиляди лева и сътрудничеството на казанлъшки фирми.                                          

2005 – «От днес реконструкцията на площад «Севтополис» навлиза в своята решителна фаза», обяви в интервю инж. Иван Кирев, директор на Дирекция «Устройство на територията» към Община Казанлък, и уточни: „Вече е завършено полагането на всички видове подземни комуникации.

Днес бяха положени и основите на «водното огледало». Първата партида плочки от пресован бетон, с които ще бъде покрит площада, бяха транспортирани от фирмите доставчици от Пловдив и Стара Загора“.

2005 – В този ден официално беше открита Седмицата на детската книга и изкуствата за деца в Казанлък. Тя бе част от празничната програма за отбелязване на 80-тата годишнина от предучилищното възпитание в Казанлък. Един от акцентите в Седмицата бе 200-годишнината от рождението на Ханс Кристиян Андерсен. По улиците на Казанлък премина приказно шествие на деца от детските градини в Казанлък.

2005 – Председателят на казанлъшката секция на Съюза на математиците в България Христо Лесов беше избран за член на Управителния съвет и Изпълнителното бюро на Съюза.

2006 – В Стара Загора се проведе областното първенство по лека атлетика за ученици. При момчетата от 5 до 7 клас първи бяха възпитаниците на ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък. При над 15 годишните най-бързи се оказаха момчетата на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт. Първото място при девойките завоюваха спринтьорките на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

2006 – 15-годишният Станислав Кирилчев  бе награден лично от вицепремиера и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, която предния ден откри Международната изложба за детски рисунки „С очите си видях бедата“  в Националния дворец на децата.

2006 – „С решенията на 16-ата Национална конференция СДС се превръща от партия на каузата в партия, обърната към проблемите и приоритетите на гражданите“, – каза в интервю за радио „Вис Виталис“ председателят на общинската структура на синята партия в общината Николай Александров.

2007 – Национална търговска конференция „Ейвън“ 2007 се проведе в Казанлък с 260 участници от цяла България. За първи път бе представена глобалната инициатива на „Ейвън“, протичаща под мотото „Хелоу тумороу“ и даваща възможност на хиляди жени по света да стартират собствен бизнес.                                                                                                                            

2007 – Книгата си „Пролетни предвестници“ представи в ДГ „Звънче“ в Казанлък детската писателка Николина Русева. Преди това тя представи книжката си в детските градини „Пчелица“ и „Слънчице“ и в селата Розово и Крън. За „Вис виталис“ авторката каза: „Времето е съвсем друго, но децата се радват на книжките, интернет не може да ги измести“.

2008 – Тест-драйв на известна марка японски автомобили се проведе в Казанлък. Над 100 шофьори седнаха зад волана на автомобилите, за да изпробват качествата им на пътя.

2011 – Два дни екип на „Травъл“ ТВ снима в Казанлък и околностите. Поводът бе националният проект „Това е България”, в който Казанлък заема много важно място във филма за Античността. В него бяха представени Тракийската гробница, гробницата Голяма косматка  и златната експозиция на музей „Искра”.

2012 – „Около 400 животни се кастрират средно на година в Общинския приют за безстопанствени кучета в Казанлък“, съобщи за “Вис виталис“ отговорникът на приюта д-р Генко Мирев и уточни: “За разлика от други градове в страната, в Казанлък популацията на безстопанствените животни не е толкова голяма. Проблемът е, че много домашни животни се изхвърлят на улицата и се превръщат в бездомни“. Около 70 бяха кучетата към момента в казанлъшкия приют. Между 40 и 50 бяха животните, които се осиновяват на година. 

2012 – Децата на ФК ”Розова долина”, възпитаници на треньора Кральо Орозов, родени до 2000 г., спечелиха регионалния турнир, организиран от Асоциацията за професионален футбол в Стара Загора.     

2013 – След отличното  си представяне на конкурса „Орфеево изворче 2013”, от който пианистите на преподавателката Елена Юлиянова се завърнаха с 6 златни и 1 сребърна лири,  успешно бе и участието им в Националния конкурс за млади пианисти „Димитър Ненов“ 2013, който се проведе в Разград. С общо 8 награди се завърнаха от престижния музикален форум възпитаниците на ШИ „Емануил Манолов“ към Читалище „Искра“ – от тях 2 специални отличия, 3 първи, 2 втори и 1 трета награда. 

2014 – Ученици и преподаватели от казанлъшкото ОУ ”Екзарх Антим І” в Деня на отворените врати на Районния съд в Казанлък посетиха правораздавателната институция. Посрещнаха ги прокурори, съдии, деловодители. Историята на съда за първи път бе презентирана от Пепа Коскина от ИМ „Искра”.

2014 – По повод  Седмицата на гората’2014 в района на лесопарк „Тюлбето“ бяха засадени 110 броя кипариси, които бяха дарение.

2014 – За втора поредна година на СК „Шампион”, над стадиона в Казанлък, под патронажа на Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на ПЕС, стартира Великденски футболен турнир.

2015 – Нощта на 10-ти срещу 11 април, от цялата страна, бе най-студена в Казанлък – тя бе минус 2 градуса, по данни на Националния институт по метеорология и хидрология – НИМХ към БАН.

2015 – Казанлъшката надежда в шахмата Цветан Стоянов отново стана шампион на България за 2015 г. при момчетата до 12 г. на приключилите в Пловдив Държавни индивидуални първенства по шахмат за момчета и момичета, юноши и девойки до 12, 14, 16 и 18 години. При момчетата до 12 години в класическия шахмат участваха 78 шахматисти. Третият златен медал за Цветан бе от Държавното първенство по ускорен шах – с 87 участници.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram