Днес, 11.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Гост в студиото бе Пепа Пенчева от ИМ „Искра“ – по повод 80 години от превземането на Одринската крепост. Тя разказа за героизма на 23-ти пехотен Шипченски полк.

1994 – „Изпълняваме плана си едва на 30%, жените отказват прегледи. За един специален преглед на Запад жените поне 2 пъти посещават гинеколог“, – каза в интервю д-р Балабанова – гинеколог, разяснявайки функциите на АГО-кабинета в Казанлък.

1994 – С откровен разговор за анархизма в студиото на „Вис виталис“ гостува Горяна Несторова, свързана с горяните, откъдето идва и името ѝ. Тя разказа, че баща ѝ, убит през 1954 г., е дал живота си за анархизма. Сподели и за вредите, които ѝ е нанесъл произходът ѝ – не са я приели да учи, имала право да работи само в строителството. Към момента се занимаваше с балет.

1997 – Актрисата Доротея Тончева изнесе самостоятелен рецитал в Казанлък. След спектакъла за слушателите на „Вис виталис“ тя сподели: „Следвам Стефан Цанев. Не мога без сцената. Свободата я намирам в професията си“. В интервю на Владимир Паскалев съпругът й, поетът Стефан Цанев, разказа за създаването на поемата си „Стъпки по облаците“ и изрази мнение, че „хората на изкуството не трябва да стават щатни политици“. На въпроса: „Къде да търсим спасението?“, той отговори: „Всеки в себе си – духовно, и тогава – заедно“.

1997 –Кметът Иван Гороломов и Надежда Петкова – началник на РЦСГ, се срещнаха с жителите от ромския квартал, за да предложат на социално слабите роми общинска земя, която сами да обработват. Те им разясниха и възможностите да закупят ведомствени жилища. Малцина роми проявиха интерес към възможността да си помагат, обработвайки земя.

1997 – Работниците на „Българска роза-Севтополис“ обявиха гражданско неподчинение. Те заключиха вратите и не допуснаха новоназначения изпълнителен директор Дончо Дончевски до работното му място.

1997 – Конституционният съдия Димитър Гочев изнесе в Казанлък беседа на тема „Как българите да защитят конституционните си права“.

1998 – За да проверят и изяснят причините за велите парализи, за които в Казанлък бяха регистрирани 2 случая, тук пристигнаха представители на Световната здравна организация и на Министерството на здравеопазването. Вялата парализа е вирусно заболяване с пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите.

1998 – Свои спомени за проф. Атанас Божков, първият председател на фондация „Чудомир“, разказаха в ефир Петя Павлович – диригент на хор „Петко Стайнов“, Пеньо Терзиев – директор на музей „Чудомир“ и Веселин Стоянов – журналист и писател.

1999 – Националното сдружение на общините в България – НСОРБ, член на УС на което бе кметът на Казанлък Иван Гороломов, взе решение общинските кметове в страната да поискат среща с премира Иван Костов заради намалените бюджети спрямо предходната година. При отказ – кметовете да се изправят пред Министерския съвет, преди пред общините им да са се изправили гражданите.

1999 – Към тази дата бе изкупено цялото количество тютюн реколта,98. Предвидено бе през 1999 г. с тютюн да бъдат засети 1083 дка.

2002 –Първи награди от 16-я Национален конкурс за най-добро изпълнение на българска музикална творба – Бургас, завоюваха Елица Желева и Петя Ставрева – възпитанички на Елена Юлиянова. Специалната награда бе за Надежда Цанова.

2002 – Художественото училище в Казанлък гостува в Стара Загора с изложбата „Измерения на красотата“ – скулптури, макети по дизайн и китари“, а няколко дни по-късно и в „Етъра“ – по повод Световния ден на водата.

2004 –На среща на Васил Самарски – общински съветник, директор на Театър „Л. Кабакчиев“ и председател на НЧ „Искра“, и арх. Стефка Духнева, които бяха на едномесечно обучение в Япония по въпросите на регионалното развитие, с кмета на Фукуяма Акира Миоши, японската страна изрази желание в Казанлък да се построи къща на Дружеството за приятелство „Фукуяма – България“ и парк на розата на Фукуяма в България. В гр. Нагоя Самарски и Духнева представиха проект за 5 години „Казанлък – туристически център“, защитен пред представители на Агенцията за развитие „Джайка“, Центъра за регионално развитие на ООН и др. институции, дали изключително висока оценка за задълбоченото разбиране на японския опит отстрана на представителите на Община Казанлък.

2006 – 10-годишният Никола Георгиев, възпитаник на ШИ „Ем. Манолов“, бе отличен със Специалната награда, която бе най-високото отличие в 18-я Национален конкурс за българска музикална творба „Върбан Върбанов“ – Бургас. Децата от Казанлък завоюваха общо 11 награди на този конкурс.

2007 – В този ден се състоя церемония по освещаването на войнишкия паметник в с. Горно Черковище, строен през 30-те години на миналия век, намиращ се в двора на местното училище. По инициатива на казанлъшката организация на ВМРО-БНД 8-те плочи на паметника, които се намираха в окаяно състояние, бяха възстановени. В освещаването се включиха почетната рота и духовият оркестър на Пета Шипченска механизирана бригада.

2009 – С цел откритост и прозрачност, общественият посредник Катя Киликчиева в специално писмо предложи на кмета Стефан Дамянов журналистите да присъстват на седмичните му оперативки – така, както е в много български общини. Това предложение Киликчиева направи след изразено от градоначалника за пореден път недоволство, че журналисти неточно и необективно поднасят информация на гражданите. Дамянов изрази мнение, че „идеята на Киликчиева цели умишлена конфронтация между Общината и медиите“.

2011 – Красив и приветлив кът за деца и родители бе открит в казанлъшкия парк „Розариум“. Детската площадка бе оборудвана с люлки, пързалка, катерушка, пясъчник, с близо 10 пейки и кошчета за отпадъци. Изградени бяха и допълнителни алеи около нея. Съоръжението бе дарено от финансово-кредитна компания. Площадката в Казанлък бе първата открита от компанията за 2011-та година в България, предстоеше да бъдат открити още 12, информира маркетинг-мениджърът й Емил Бояджиев.

2011 – Дългогодишният председател на казанлъшкото Трудово кооперативно земеделско стопанство Минчо Минчев представи своята книга „Спомени и размисли на един председател на ТКЗС“. „Книгата не е история на ТКЗС-то, а събития, за които имам лични спомени“, обясни Минчев. Издаването на книгата бе финансирано от Дочка Богданова, председател на казанлъшката кооперация „Искра”.

2013 – Танцовите двойки на Клуба по спортни танци „Роза” – Казанлък спечелиха две първи места от Държавното първенство в столицата. Отново шампиони на страната на стандарт станаха Атанас Русев и Симона Янева в клас 18А+А, а в клас 9Е, при 9-годишните, лидери бяха Николай Ламбов и Габриела Инджова.

2014 – По време на Национална среща с медиите „Открито управление“ министър-председателят Пламен Орешарски публично коментира разпределението на средствата. Той цитира Казанлък, който не получаваше средства, и посочи, че фактор е работата по европейски проекти. „В такова положение са не само Казанлък, а и други градове. Изглежда, средствата са били за големи и малки населени места, но не и за средни. Казанлък има доста европейски проекти, които ще съдействат за развитие на инфраструктурата на града“, – каза Орешарски. Той оповести анализ как са разпределяни дотогава капиталовите разходи: 36 на сто са били насочени към населени места, чиито кметове са от ГЕРБ, 24 от БСП, 17 от ДПС, 33 на сто – за всички останали. За периода от юли 2009 до края на 2013 година разпределението на капиталовите разходи е било: за общини с кметове на ГЕРБ – 86 на сто, общини с кметове на БСП – 4 на сто, на ДПС – 2 на сто, за всички останали – 8 на сто. „Асиметрията е очевидна“, каза премиерът и подчерта: „По сегашната ПИП разпределението е сравнително равномерно“.

2016 – На 68 години Ради Милев се кани да пробяга цели 246 км. Ултрамаратонецът от Казанлък Ради Милев /на снимката вляво/ще се впусне за трети път в голямото приключение, наречено Спартатлон. Ради научи новината, след като вчера бе публикуван списъкът на допуснатите до участие в престижното състезание. До участие са допуснати ултрабегачи от над 50 страни. Ради Милев е единствения участник от България в този списък.

2016 – Изгорената заради селфи Марияна е родом от Казанлък – Случката с драматичен финал на поредния опит за самоснимане на екстремни места се разигра на 5 март на гара Север в Димитровград. Момичето заедно с две свои приятелки от кв. Мариино отишли да си правят селфи на влак. Когато 16-годишната се качила на вагон, последвал силен токов удар, който изгорил краката й и лявата й ръка.

2016 – В ранните часове на 11 март младеж на 22 години изоставил по неясни причини своя автомобил „Хонда Сивик“ насред жп прелез до радневското село Знаменосец и после отпрашил в неизвестна посока. Малко по-късно влак по направлението Раднево – Симеоновград минал през „Хонда“-та, влачил я и я размазал. Измереният спирачен път на релсовата композиция бил близо 600 метра, информираха Пресс ТВ отлично запознати. Прелезът е бил осигурен със звукова и светлина сигнализация. Въпреки това остава странно защо А.Й. зарязал колата върху прелеза

2020 – Петима работника от Завод 4 на „Арсенал“ – Казанлък, площадка Мъглиж, пострадаха при инцидент, възникнал в склад към завода. Пострадалите бях без опасност за живота, имаха порезни рани от счупени стъкла и повредена дограма на склада, откарани бяха в Спешния център на Казанлък за оказване на помощ, според Стойчо Крачолов, директор по специалните и административни въпроси на дружеството. Инцидентът  стана около 9,15 часа сутринта. Нямаше други разрушения и опасности за живота на останалите работници в завод 4. Заводът бе разпуснат. На мястото на сградата остана само кратер.

2021 – Екип на Бърза помощ прибра припаднал върху жп релсите мъж. Камерите на БДЖ са засекли как той се свлича в района на гарата в Казанлък. Наблюдателните железничари веднага подават сигнал към екипа на Спешна помощ при болницата в Казанлък, който се отзовава, за да прибере за преглед пострадалия. За щастие, по време на изчакването на линейката с парамедиците в района не е преминавала влакова композиция. Добре, че диспечерът е реагирал толкова бързо, кой знае какво можеше да стане, разказаха очевидци.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram