Днес, 09.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – 150-минутен музикален маратон с песни от 70-те, 80-те и 90-те години, по желание на слушателите, бе излъчен по радио „Вис виталис“ от екип в състав: водещ – Боян Николов, тоноператори – Таня Атанасова и Николай Колев, дежурен редактор – Йовка Киселова.

1997 – Институтът по розата приключи в този ден зареждането на разсадниците с 500 000 маслодайни рози. Целта бе да се разширят розовите насаждения в Казанлъшко.

2000 – Школата по изобразително изкуство при Детския комплекс в Казанлък се класира на първо място в конкурса за рисунка на екологична тема, организиран по българо-швейцарската програма за биоразнообразие – проект Централен Балкан.

2001 – Всички 45 легла в детското отделение в болницата в Казанлък бяха заети с пациенти с ентероколит. Болните деца бяха пренасочвани към Стара Загора.

2002 – „Стена на срама“ издигна в областния град Гражданското обединение „Стара Загора“. Всеки гражданин можеше свободно да изразява мнението си относно унищожаването на ракетите СС-23. Гражданското опълчение в Казанлък излезе с открито писмо до председателя на БАН акад. Иван Юхновски във връзка с унищожаването на ракетите. Активисти от Тракийското дружество в Стара Загора спираха автомобилите по пътя за Чирпан, протестирайки срещу унищожаването на ракетните установки в Змеево.

2002 – Министерството на финансите отпусна 100 хиляди лева на гр. Павел баня за ремонтиране на СОУ „Хр. Ботев“, строено преди 100 години.

2002 – В интервю за радио „Вис виталис“ поетът Никола Инджов, потомък на бежанци от Беломорска Тракия, сподели, че последният му роман, който пише, е на тази тема. „Този геноцид мен ме интересува, – каза Инджов. – Тази свещена българска земя, която днес е извън територията на България, но не е извън съзнанието и кръвта на българите. Посланието на романа ми е хуманно: Не забравяйте, но не отмъщавайте“.

2006 – Криминалисти от РПУ-Казанлък установиха извършителите на вандалското посегателство на джамията в Казанлък, извършено на 31 юли с. г. Два прозореца на джамията бяха счупени и със спрей бе нарисуван пречупен кръст. Задържаните бяха двама младежи на 18 и 19 години от Казанлък. Полицията констатира и ново посегателство над джамията – на 7 август с. г., при което отново бяха счупени две стъкла. Трима бяха задържаните, на възраст от 16 до 21 години, и тримата от Казанлък.

2007 – Беседа на тема “Миналото на Габарево” представи Мая Хранова. Беседите се организираха всеки четвъртък в “Джананова къща”, където се провеждаха Габаревски четвъртъци,  включващи литературни, исторически и забавни вечери.

2008 – Увеличени бяха смъртните случаи при катастрофи по пътищата на Старозагорско. За 7-те месеца на годината при ПТП загиналите бяха 36, с 13 повече от същия период на предходната година. За периода бяха регистрирани 1 666 пътно-транспортни произшествия, 49 бяха тежките катастрофи. Ранените бяха 384  души, с 81 повече от предишната година.

2009 – 208 свободни работни места обяви в този ден Дирекция „Бюро по труда“ – Казанлък. За 22 от местата изискването бе завършено висше образование. Разкрити бяха 15 позиции за учители. Преобладаваше търсенето на кадри за шивашката, текстилната промишленост и за транспорта.

2009 – В хода на разследването срещу 28-годишната служителка М. М. – ръководител на общинско звено в Павел баня, задържана при акция на старозагорските антимафиоти на 06.08.2009 г., бе установено, че престъплението – длъжностно присвояване на 28 000 лв. от касата на община Павел баня, е извършено в съучастие с 36-годишен мъж от с. Александрово. Мъжът бе предал доброволно сумата, предмет на престъплението.

2012 – 808 лв. бе средната работна заплата в Старозагорска област през второто тримесечие на 2012 година, което бе с 50 лв. над средния показател за страната, сочеха данни на НСИ. Спрямо предходното тримесечие заплатата в областта бе увеличена средно с 24 лв. В сравнение с другите области в страната област Стара Загора се нареждаше на 2-ро място по заплащане на труда.

2012 – Над 100 души участваха в овладяването на пожара в резерват „Соколна” в Централен Балкан. В гасенето се включиха и два хеликоптера от армията. Опожарената площ бе между 3000 и  5000 декара.

2012 – „С почти 23 млн. лева в Казанлък ще бъде изградена пречиствателна станция, която ще отговаря на най-високите стандарти за пречистване на отпадъчните води“, – това заяви министърът на околната среда Нона Караджова при подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ за реализирането на „Интегриран воден проект на община Казанлък, етап 2“.

2013 – Хирургичното отделение в казанлъшката многопрофилна болница „Д-р Христо Стамболски“ от този ден разполагаше с пълен комплект високотехнологично оборудване. Началникът на отделението д-р Румен Раев обясни, че новата лапароскопска апаратура помага за увеличаване обема на извършваните безкръвни операции в Казанлък.

2014 – Община Казанлък бе домакин на трибой „Бодлите на розите 2014“. В програмата бяха включени планинско бягане от село Енина до хижа „Бузлуджа“, състезание по нощно ориентиране за купа „Бузлуджа”, състезание по ориентиране за купа „Казанлък“ и планинско колоездене от село Енина до хижа „Бузлуджа“. При бягането бяха изминати 10 км, а при планинското колоездене – 20 км. С трибоя бяха отбелязани 45 години ориентиране в Казанлък.

2015 – 39-годишният председател на общинската организация на БСП Николай Терзиев бе кандидатът за кмет на община Казанлък. Терзиев, който водеше и листата за съветници, спечели вота на социалистите пред независимата кандидатура на Стефан Манчоров.

2016 – За първи път се показват фотосите от националният фотоконкурс „И днес йощ Балканът…“, посветен на 60-годишнината от създаването на Националния парк-музей „Шипка“. Откриването на изложбата е на 09.08.2016г. от 17.30 часа, а грамотите на участниците в изложбата и наградите на призьорите ще бъдат връчени на 27.08.2016г. на връх Шипка по време на националното честване на Шипченската епопея.

2020 – Инцидент бе станал вечерта на бул. „Розова Долина“ срещу Общината. Лек автомобил е бил паркиран на булеварда, но е бил оставен на свободна скорост и без ръчна спирачка. Така колата преминала повече от 100 метра, качила се на тротоара и се блъснала в скамейка. За щастие нямаше пострадали, хора.

2021 – Ситуацията с ерлихиозата на територията на община Казанлък е извън контрол, алармира Ивелина Недкова, председател на Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. „От 10 дни правим тестове на новопостъпилите бездомни кучета в общинския приют и 80 % от тях са заразени. Има и майки с бебета, при които смъртността е много висока (почти 100 %). Направихме доста сериозна консултация с катедра Инфекциозни болести към Тракийския университет – д-р Коев и план за действие“, разказва Недкова. Ерлихиозата е заболяване, предавано при ухапване от кърлежи. Инкубационният период на заболяването е около 2 месеца. Първоначалните признаци са летаргия, депресия, отпадналост, загуба на апетит и тегло, температура, кръвотечение от носа и кихане, куцота и др.

2021 – Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада – Стара Загора беше задействан в 16.35 ч. на 7 август със задача да обезвреди корозирал боеприпас, открит при изкопни работи в коритото на Стара река в близост до хотел „Магнолия“ в Казанлък. На място военнослужещите са установили, че това е 76,2 мм кумулативен снаряд. При спазване на мерките за безопасност снарядът е иззет и транспортиран в безопасен район за унищожение.

2022 – Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“, с главен художествен ръководител Цветан Цочев, представи България на 47- то издание на Международния фолклорен фестивал „Планински песни“ в град Сибиу, Румъния. Прекрасните български танци и красивата ни народна музика очароваха публиката в европейската столица на културата от 2007 година- град Сибиу. Изпълненията на Ансамбъла, воден от хореографа Таня Георгиева, бяха излъчени и по националната телевизия на северната ни съседка. Международният фестивал, под егидата на ЦИОФФ, ежегодно събира над 1000 участника от  цял свят.

2022 – И в Павел баня гражданите вече могат да оставят за рециклиране свои стари дрехи, обувки или друг домашен текстил в специален за целта контейнер. Кметът Иса Бесоолу сключи договор с организация по оползотворяването им. Първият контейнер за събиране на стари дрехи и обувки е поставен срещу хотел „Антик“, а вторият – на входа на вилна зона.

2022 – Агресията и особено вербалната агресия към лекарите се оказва ежедневна за екипа на спешна помощ в Казанлък. При последният такъв случаи роднини над половин час са нанасяли обиди на дежурния екип. Няма как подобно отношение да не се отразява на работата на екипите. Агресията на пациентите идва от неразбирането какво е задължението на спешна помощ. Сред последните сигнали, на които са се отзовавали е да вдигнат паднал от леглото човек или да прегледат пациент с диария.

2022 – Пожар избухна в околностите на старозагорското село Пъстрово. От Пожарната в Стара Загора потвърдиха за Радио Стара Загора, че пожарът е сериозен и обявиха, че се сформират екипи, които тръгват към мястото на огъня. Кметът на селото Веселин Велев съобщи, че пожарът е много сериозен, гори около 1/4 от селото в югозападната му част. Вече има 5-6 изгорели къщи, но няма опасност за населението. Огнената стихия се разпростира на няколкостотин декара.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram