Днес, 08.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Към тази дата 80% от разходите на Община Казанлък за 1997 г. се покриваха от собствени приходи. Останалите 20% – със субсидия от държавния бюджет.

1997 – В Обединения медицински комплекс – Казанлък от този ден започна работа единственият в региона Първи частен кабинет за психологическа консултация за деца и възрастни.

1997 – В галерия „Александър“ в Казанлък бе открита изложба – художествена фотография на Веселин Вълчев, озаглавена „Сахара, знойната…“.

2000 – След като 650 плодни дръвчета и 70 големи черешови дървета през пролетта бяха вандалски изсечени, продължиха кражбите на чушки и домати в землището на с. Овощник, намиращо се в близост до циганската махала на Казанлък. Кметството нямаше възможност за охрана.

2002 – Пред микрофона на „Вис виталис“ пътешествениците с велосипеди Матиас и Естер от Холандия, заминаващи за Истанбул през България, споделиха: „Пътищата не са много хубави, но пък хората са много мили, много по-дружелюбни сте от румънците“.

2003 – Голям нощен купон в комплекс „Синята река“ край с. Средногорово организира на тази дата радио „Вис виталис“. Сред гост-изпълнителите бяха Дичо и Сашо от „Д2“.

2004 –Стефан Георгиев с „Форд фиеста“ завоюва първо място в група Хоби кар, клас до 2000 кубика, на Планинския автомобилен шампионат. Второ място в същата група и клас спечели Милен Узунов с „Тойота корола“. Отборно АСК „Ефко Рейсинг“ се нареди трети.

2005 –Черна статистика бе оповестена в този ден: Казанлък отново бе първи в областта по брой убити при тежки ПТП за първите 7 месеца на годината – 2 души бяха загиналите, 77 ранените, тежките произшествия бяха 62.

2006 – Хип-хоп концерт се състоя в парк „Розариум“ в Казанлък. Изявата целеше подпомагане на млади таланти. В концертната проява участваха Тошо Спусъка, група „Грайфер“, Янг Бейби и Рабит.

2006 – Доклад-обосновка относно разкриване на филиал на Свищовската стопанска академия „Димитър Ценов“ в Казанлък представи на пресконференция кметът Стефан Дамянов.

2006 – Седмица преди края на жътвената кампания кооперациите в общината бяха ожънали 8 285 тона пшеница, при 280 кг. от декар среден добив. На 100 % бяха ожънати и ечемичените масиви на площ от 3 560 дка. На 93 % бе прибрана реколтата от ръж. Най-разпространената есенна култура за региона на Казанлък бе пшеницата – 29 590 дка. Фуражните култури третикале и ръж се разпростираха съответно на 1700 дка и 4 500 дка.

2007 – Послание за идните поколения бе вградено от кмета на Павел Баня в основите на новостроящия се храм в с. Виден. Храмът запази името на старата църква, разрушена от водите на язовир «Копринка» –  “Свети Атанасий”. Проектът бе дарение от архитект Борис Георгиев.

2009 – За 7-те месеца на годината на територията, обслужвана от РПУ-Казанлък, имаше 9 загинали и 89 ранени при ПТП.  Основната причина бе несъобразена скорост.

2009 – На Старозагорските минерални бани на две сцени започна четвъртото издание на Националния фолклорен фестивал „Богородична стъпка“. Фестивалът бе официално открит от кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев.

2011 – Отбелязването на 108-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и честването на 90-годишния юбилей на видната общественичка и дългогодишна ръководителка на Тракийското дружество в Казанлък Мария Христозова събраха десетки казанлъчани и гости на града в музей-галерията. Тържеството бе организирано от казанлъшкото дружество на тракийците. Председателят на Общинския съвет Васил Самарски припомни годините на съвместни инициативи с Мария Христозова и Тракийското дружество в Народно читалище „Искра” и я нарече „пример за хората в културата“. Той й благодари за времето, в което са били един до друг, като й пожела дълги години здраве и й поднесе личен финансов подарък.

2015 – Над 30 бяха случаите на заболели от вирусен хепатит тип А в ромската махала на гр. Казанлък за малко повече от два месеца, това бе видно от справката, предоставена на „Вис виталис“, след като бе поискана от РЗИ – Стара Загора. То бе провокирано от множество сигнали на слушатели за заразяване на деца от казанлъшки детски градини с инфекциозното заболяване. 91% от заболелите бяха деца от 1 до 9 години. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна. Вирусът на хепатит А упражнява директно тоскично действие върху клетките на черния дроб.

2015 – Нови дарения за Общинска библиотека „Искра” постъпиха в началото на м. август. 20 тома събрани съчинения на Петър Константинов предостави неговата съпруга доц. Мариана Стоянова. Друго дарение – на Елица Петкова и Кристина Иванова, бяха книги, закупени от благотворителна изложба.

2018 – Търговски представители и доставчици от Казанлък инициираха промени в Закона за движение по пътищата. Те касаеха ползването на предпазни колани в този бранш на изключително късите разстояния, в които се налага да го употребяват. Множеството санкции провокирало идеята да направят подписка и да я внесат при местните депутати. Доставчиците разказаха за Пресс ТВ, че има практика в Европа, която освобождава колегите им от ползване на колан в градски условия при кратки превози. Те цитираха и членове в ЗДвП, освобождаващи таксиметровите шофьори от ползване на колан.

2018 – Наши зрители ни изпратиха видео и снимки от горящо нерегламентирано сметище в гр. Крън. В близост до главният път за Шипка в късните часове снощи пожара изплаши живеещи в района. След бързата намеса на пожарникарите огънят бе потушен, а сънят на крънчани отново възстановен.

2019 – От 8 август до 16 декември 2019 г. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде представена изложбата „Късносредновековни съкровища“ на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Тя  представя над 240 експоната – едни от най-интересните и богатите съкровища от епохата на късното средновековие. Ще бъдат изложени накити от някои от най-важните съкровища, като тези от с. Бохот, Плевенско,  от с. Боженица, Ботевградско, от с. Главановци, Берковско, от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от гр. Несебър, от гр. Царево, Бургаско, и от с. Василовци, Ломско.

2020 – Еколог от община Казанлък ще бъде поставен на надлеза, за да съблюдава работниците по ремонта да не избиват птици от защитен вид. Реакцията на администрацията на казанлъшката кметица дойде след статия на Пресс ТВ, в която разкрихме, че строителите безсърдечно изгарят птици от вида бързолети направо в гнездата им, намиращи се във фугите на надлеза, който се ремонтираше.

2021 – На  8 август, неделя след Петдесетница ­ след Преображение, когато Църквата почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически и Св. Трендафил Загорски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет и молебен в храм „Св. Иван Рилски“ – Потопената църква, намираща се в чашката на яз. „Жребчево“ – Новозагорска духовна околия.  „По милост Божия, в последните няколко дни, водата се изтегли от храма и Св. Иван Рилски ни позволи днес да служим тук. Благопожелавам на всички здраве, мир и дълголетие и вярвам, че следващата година ще може да продължим традицията и да отслужим света литургия. Вярата, надеждата и любовта са тези, които ще ни крепят в живота.“, каза владиката. Архиереят се помоли и за страдащите от бедствията в последните дни.

2022 – Мъж е починал, докато е шофирал автомобила си. Инцидентът се е случил на пътя от Горно Изворово към Енина тази сутрин.  Разследват се причините за инцидента.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram