Днес, 08.03.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „С удоволствие сътруднича на радио „Вис виталис“ – като жена, поетеса, етнограф и детска учителка“, каза казанлъшката общественичка, племенница на Чудомир, Лилия Димитрова в интервю на Мариана Вълкова.

1994 – Интервю за „Вис виталис“ даде в този ден Монти Батра, учител в СОУ „Екзарх Антим Първи“, от Филаделфия, САЩ, завършил икономика и политически науки. Особен интерес за Батра представляваха българските сватбени обичаи. „Жените са хубави където и да са“, каза той в отговор на въпрос за разликите между българската и американската жена и не изключи вероятността да се ожени за българка.

1996 –Председателят на Културно-просветното дружество на каракачаните в Казанлък – художникът Никола Заров, откри самостоятелна изложба в Атина, където се състоя Балкански конгрес на каракачаните.

1997 – Община Казанлък заемаше към тази дата първо място в страната по средни брутни заплати в бюджетната сфера. След нея се нареждаха Перник и Бургас.

1999 – „Българският патриарх Максим е обединяваща и богоугодна фигура“, – каза в интервю за радио „Вис виталис“ гостуващият в Казанлък Негово високо богоугодие отец Александър – представител на руската православна църква.

1999 – Литературен конкурс „Чудомир и ние“ обявиха в ОУ „Чудомир“ в Казанлък за всички ученици в общината. Подзаглавието на конкурса беше: “Пишете за всичко, което таите в душите си!“.

2000 – „Знам, че изпитвате трудности, но знам също, че сте силни и красиви и аз ви се покланям“, – написа кметът Стефан Дервишев в поздравителен адрес до всички жени в общината по повод Осми март, оповестен по радио „Вис виталис“.

2000 – Казанлъчанката д-р Радка Арнолд, живееща в гр. Касел, Германия, пристигна в Казанлък за уточняване на стъпките за преместването на Социален дом №2 в нова база и за квалификация на социални работници от Казанлък в Касел. Идеята й за изграждане на социален комплекс за възрастни хора не се осъществи тук, затова тя я предложи на Стара Загора.

2001 – В КДК, по случай празника на жената, се състоя концерт на Нов камерен оркестър към НЧ „Искра“.

2002 – Под знака на женския празник премина този ден във всички селища на общината. Дамите от хора при храм „Св. Троица“ подредиха изложба от 30 шапки, а гости на жените в „Капрони“ АД бяха Лили Иванова и Драгомир Драганов.

2002 – 34-ма преподаватели от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ протестираха чрез открито писмо срещу въвеждането на дебитните карти като нова форма на разплащане. „Недоумявам“, – беше реакцията на зам.-кмета Кирил Кирилов. – Този съвременен начин е възприет навсякъде и никой не е възразил срещу него“.

2002 – В този ден почина видният читалищен и театрален казанлъшки деец Бончо Цветков.

2002 – В интервю за радиото скулпторът Генчо Генчев каза, че иска да направи такава скулптура на своя съгражданин проф. Николай Генчев в гр. Николаево, че „всеки, който мине покрай нея, като я види, да каже: „Той е“. „Гледам много снимки, търся характерното, преди да започна“, сподели скулпторът.

2005 –С почести в родното му село бе изпратен в последния му път мл. сержант Гърди Гърдев. В Информационния център на Министерството на отбраната бе изложена книга за съболезнования.

2005 –Творбите на 15 художнички от Казанлък бяха представени в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Експозицията бе под мотото „Женското начало“. В нея бяха показани гоблени, приложна и маслена живопис, графика и акварел.

2005 – Пенсионерски клуб в с. Средногорово откри на тази дата кметът Стефан Дамянов. Над 120 пенсионери живееха в селото. Председателката на новия клуб Йовка Вичева откри и изложба „От раклата на баба“. В  интервю за радио „Вис виталис“ кметският наместник на Средногорово Станимир  Караджов съобщи, че към новия клуб вече функционира дискусионна секция.

2006 – Кметът Стефан Дамянов официалното откри в този ден изцяло реконструираната изложбена зала на улица „Искра“ 4. Първата експозиция в залата беше от картини на казанлъшки художнички и фотоси. Близо 4 месеца продължи реконструкцията на залата, по проект на Международната агенция за развитие „Джайка“. 50% от средствата за ремонта бяха осигурени от Община Казанлък.

2009 – В Център за природонаучни познания за децата от Казанлък да се превърне притежаваната от 1998 г. сбирка от препарирани животни, близо 200 екземпляра – бозайници, пеперуди, земноводни, риби, насекоми, птици. Такава амбиция имаше директорът на Детския комплекс Цветана Бонева. Според нея в тази сбирка биха могли да бъдат изнасяни цели уроци и тя би могла да бъде част от цялостното възпитание на днешните поколения в дух на обич и опазване на природата.

2010 – 24 художнички от Стара Загора и Казанлък, сред които Надежда Кънчева, Веса Вълова, Ренина Лекова, Катя Христова, Ани Желева, Силвия Колева, Албена Здравкова и др., откриха изложба – графика и живопис под надслов „Женското начало“.

2013 – Гюлен Окан, на 23 г. от Казанлък, завършваща образованието си в Англия, подготви дипломната си работа в родния си град. Тя условно бе озаглавена „Големите са малки, малките – големи“ и бе насочена към връзките на миналото и бъдещето. На възрастните тя задаваше въпроса, какви са искали да бъдат, когато са били малки, а на малките – какви искат да бъдат, и размени гласовете им. На Гюлен помагаше Иван Боянов, който също учеше в Англия. Със средствата от написаната от нея по-рано книга, тя бе помогнала за лечението му.

2015 –Благотворителен жест направи в този ден казанлъшкият коафьор Стенли Нанчев. Той дари три висококачествени перуки на жени, които се борят с онкологични заболявания. Идеята на Стенли и неговия екип бе да помогнат на жени от Казанлък и региона да не губят самочувствието си в борбата с тежката болест. Стенли обучи жените как да поддържат перуките.

2016 – В непосредствена близост до полицейската школа и входа за военния полигон, общината е спретнала твърде неприятно сметище.  Първоначално там се складират само дървета и храсти, които са били изрязани, но вече пътят към вилната зоне е осеян с какви ли не отпадъци, които превозват общинските камиони. Казанлъчани многократно са предупреждавали за неприятната гледка

2016 – Едновременно, в четири града на страната – София, Перник, Пазарджик и Казанлък се проведе инициативата „Цвете на асфалта“. На призива, разпространен в социалната мрежа Фейсбук, се отзоваха майки, които поставяйки цветята на пътя, заявиха своето неодобрение на социалната, демографската, образователната и икономическата политика на българското правителство.

2017 – Стартира инициативата “НАДЕЖДАТА Е КРАСИВА“ на казанлъшкия коафьор Стенли Нанчев. С помощта на приятели и колеги той подари перуки на онкоболни жени от региона.

2020 – Досегашният общински председател на БСП в Стара Загора Валентина Бонева бе преизбрана за нов мандат. 80 социалисти дадоха подкрепата си за нея на 49-тата отчетно-изборна конференция.

2021 – Божидар и неговият 5-годишен син от казанлъшкото село Копринка бяха в неизвестност от 5 мар, споделиха техни близки. За последно двамата са били видяни до магазин в селото около 19 часа, след което са изчезнали. Били са с автомобил „Мерцедес“. По информация от близки бащата и синът са отишли до магазина, за да напазаруват и да почерпят майсторите, които извършвали ремонт у тях. Започна издирване, но не бяха открити. На 1 август телата им бяха открити в потъналия автомобил в язовир Коринка.

2022 – Почина ексдепутатът от Старозагорска област Десислав Чуколов. Зам.-председателят на „Атака“ Десислав Чуколов е починал сутринта на 47-годишна възраст, съобщи партийната телевизия „Алфа“. От съобщението става ясно, че смъртта му е след тежко боледуване.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram