Днес, 06.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – По „Вис виталис“ бе излъчено интервю на Олга Миланова с Нора Ананиева, депутат от БСП. Тема на разговора бе „Жената-парламентарист“. В Народното събрание по това време имаше 20 жени-депутати.

1996 –Съюзът на офицерите и сержантите от запаса – Казанлък организира тържествено честване на 51-та годишнина на Дравската епопея.

1997 – По инициатива на кмета Иван Гороломов по повод 8 март за жените от бюджетната сфера спектакъла „Старомодна комедия“ представиха Гълъбина Михайлова и актьорът Коста Цонев.

1998 – 68% от акциите на „Българска роза-Севтополис“ в Казанлък закупи ирландската фирма „Еритън фънд лимитед“. Цялата сума бе изплатена в Агенцията по приватизация.

1998 – Фондация „Отворено общество“ дари пакети с хранителни продукти на стойност 10 500 лв. на ученици от Павел баня със социални проблеми.

1999 –Председателката на местния съвет по туризъм Стела Славова взе участие в ежегодната туристическа борса в Берлин. България бе представена от 3 града: Казанлък, Копривщица и Сандански.

2000 – Техникумът по лека промишленост – Казанлък стартира поредица от изяви, посветени на 35-ата годишнина от основаването на училището.

2000 – Гости в предаването „Нощем по покривите“ на Мария Стефанова бяха Августина и Надя – изпълнителки на цигулка и виолончело от оркестъра на маестро Минчо Досев към НЧ „Искра“ в Казанлък.

2001 – Придружен от експерти, в Казанлък пристигна председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Поводът бе предстоящото национално протестно шествие под надслов „България трябва да работи“. Той посети фирма „Зино“, откъдето бе получил сигнали за нарушения.

2001 – Съюзът на слепите хора в Казанлък отпразнува 8 март с концерт под надслов „Ръка за ръка“.

2001 – В репортаж от Деня на ученическото самоуправление в ПМГ „Н. Обрешков“ в деня на патронния празник на училището Тенчо Ченалов, зам.-директор за този ден, сподели, че „да си директор е много трудна работа“. „След като завърша ВУЗ, нямам амбиции да ставам директор“, допълни той.

2001 – В интервю за радиото социалният министър Иван Нейков заяви, че Кодексът на труда е „плод на компромиси“ отстрана на двата синдиката и че, въпреки ниските пенсии, има финансова стабилност на пенсионния фонд. На въпрос на Николай Александров, СДС – Казанлък, за изграждането в града на Агробизнес център, Нейков отговори: „Не чакайте само от мен. Бъдете по-активни. Агробизнес центрове са създадени в над 20 региона. За проекта „Красива България“ са включени 23 общини, но без Казанлък. Не стигат парите“.

2002 – В КДК – Казанлък бе открита изложба на детски рисунки „С очите си видях бедата“, със съдействието на Гражданска защита.

2002 – По инициатива на доброволката от Корпуса на мира Даян Дод в Казанлък бяха организирани зелени патрули от деца-доброволци, които да следят за опазването на града от замърсяване.

2002 – Младите театрали от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ представиха своя спектакъл „Когато Купидон се напие“ под режисурата на Атанас Чопов.

2002 – Директорския пост в Деня на ученическото самоуправление в ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък зае ученикът Георги Мермеклиев.

2002 – Трогателен репортаж излъчиха в този ден по „Вис виталис“ Цветан Георгиев и Георги Манев. Негови герои бяха Баба Анка и нейното конче Арапчо, които заедно си вадеха хляба с много, много труд. „Как се справя Арапчо с уличното движение?“, попитаха репортерите. „Аааааа, справя се, оправя се и на кръстовищатата. Ходим с него чак до Крън, Енина, Ръжена. Арапчо – само дето не приказва, иначе всичко разбира“.

2003 – В присъствието на японския посланик Ясуоши Ичихаши и културния аташе на японското посолство Такеши Огино в Казанлък бе учредена Асоциация за приятелство „Казанлък-Япония“. За председател на УС бе избран бизнесменът Георги Каличков, за председател на Контролния съвет – бизнесменът Деко Григоров.

2003 – Съюзът на жените „Проксен“ организира благотворителен бал в полза на абитуриентите-сираци от казанлъшките училища.

2003 – Театър „Любомир Кабакчиев“ представи в Сатиричния театър в София премиерния си спектакъл „Ивона – принцесата на Бургунда“.

2004 – Шахклуб „Казанлък“ бе домакин на Държавното първенство по шах за девойки.

2005 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев в категория до 120 кг стана новият носител на златния пояс от 34-ия международен турнир „Дан Колов“.

2006 – На сесия на Общинския съвет в Казанлък бе одобрен Етичeн кодекс на общинския съветник. Казанлъшкият парламент стана един от първите в България с такъв кодекс.

2006 – С почетен военен церемониал, извършен от рота на Пета Шипченска механизирана бригада, в с. Долно Сахране бе открита паметна плоча на загиналия преди година в Ирак офицерски кандидат Гърди Гърдев.

2007 – Общо 88 166 души бяха регистрирани по постоянен адрес към тази дата в 20-те населени места на Община Казанлък, според публикуваната статистика в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. Според директора на дирекция ГРАО в Казанлък Петър Пъдарски, информацията се обновява ежемесечно и тя показваше, че 7785 души са с настоящ адрес извън общината.

2008 – Деветото, последно, заседание на Съвместния координационен комитет по Проекта за възраждане на община Казанлък се проведе в този ден. Представителите на японската неправителствена агенция JICA представиха разработения от тях проект за нова организационна структура за устойчивото развитие на туризма в Казанлък и района след окончателното им отпътуване от страната. В продължение на 3 години JICA подпомагаше казанлъшките си партньори в работата по Проекта «Възраждане на Казанлък».

2009 – С откриването на обновен физкултурен салон и нови три компютърни кабинета в Математическата гимназия бе отбелязана 111-ата годишнина от рождението на патрона на училището Никола Обрешков.

2009 – Първото защитено жилище в община Казанлък – в с. Овощник, бе официално открито в този ден. В него пребиваваха 8 души със специфични възможности. Проектът, с ръководител Бина Садова, бе спечелен от сдружението с нестопанска цел „Оптима” в Казанлък.

2011 – Велин Койчев, бивш възпитаник на ПМГ „Н. Обрешков” в Казанлък и студент в Техническия университет в София, бе един от 30-имата млади българи, одобрени в програмата ”Младите български лидери”. Предстоеше му 5-седмичен курс на обучение в Америка, свързан с предприемачеството. Програмата бе финансирана от Американската фондация „За България”.

2013 – С един златен и два бронзови медала от Международното състезание по физика в Букурещ се завърнаха тримата казанлъчани, част от шестчленния отбор на България, възпитаниците на ПМГ „Н. Обрешков” Катерина Найденова, Йордан Йорданов и Иван Порязов. Останалите трима участници в българския отбор бяха от елитни софийски училища. За „Вис виталис“ младите физици споделиха, че „голямата част от постигнатото е благодарение на всичко научено през годините в Школата по физика на Теодосий Теодосиев“.

2013 – С променена програма звуча в този ден радио „Вис виталис“ – бе обявен национален траур в памет на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали на 20 февруари пред сградата на Община Варна. Драматичният акт бе в знак на протест срещу местното управление. Пламен почина на 3 март, социалните мрежи го обявиха за „мъченик на протеста“.

2014 – Изложба от 25 гоблена на 8 жени от Казанлък и село Енина бе открита в ИМ „Искра” в Казанлък. Сред майсторките бяха Тотка Петрова, ушила над 50 гоблена, много от тях – притежание на чужденци, и Сийка Дечева – гобленарка от 35 години.

2015 – В бюджета за 2015 г. на Община Казанлък, който бе с 11 млн. лева дългове, има скрита корупционна схема. Така смятаха 33,5% от гласувалите в анкетата в сайта на МГ „Вис виталис“: 12,4% от гласувалите го намираха за „бюджет на загробването на общината“, а 10,6% за „бюджет на източването на общината“. 9,4% го характеризираха като „бюджет на градинките и китките“, а 7,1% от далите гласа си го определиха чрез рефрена от песента на Слави Трифонов „няма такъв бюджет“. 9,4% от гласувалите смятаха, че това е „бюджет в полза на хората“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram