Днес, 05.11.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Тържествено събрание бе проведено във Военния клуб в Казанлък по случай 20-годишнината от дислокацията на поделение 28 550.

1996 – Военните полицаи в Казанлък отбелязаха 105-годишнината от създаването на Военната полиция в България.

1997 – Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“ замина на турне в Белград.

1997 – В базата на фирма „Конпло“ в Казанлък бе откри офис на Кредитна банка.

1998 – В Казанлък бе презентирана Международната младежка неправителствена организация ИМКА. Организацията е създадена през 1844 г. и има свои представителства на много места по света.

1998 – Задълженията на Община Казанлък към тази дата възлизаха на 1 млрд. и 109 млн. /стари/ лева, от тях – 489 млн. лв. за неплатени разходи в здравеопазването и 249 млн. – в сферата на образованието.

1999 – Завишен бе към тази дата броят на заболелите от хепатит – за 7 дни броят им достигна 11.

2000 – С молебен за здраве и поднасяне на цветя на паметната плоча на загиналите във войните от 1912 до 1918 г. започна празникът-събор в с. Горно Изворово. Събор бе организиран и в с. Ягода, по време на който бе чествана 10-ата годишнина на местното ОУ „Хр. Ботев“.

2001 – Своя имен ден отпразнува Старозагорският митрополит Галактион. Портрет на владиката с размери 2 м. на 1 м.30 см., нарисуван от художника Илия Рашков, поднесоха на именика депутатите от 27-ми МИР от коалиция „За България“ и старозагорският кмет д-р Евгени Желев.

2001 – Своята 121-ва годишнина отпразнува ОУ „Хр. Ботев“ в с. Ягода, в което към момента учеха 272 деца.

2003 – Интервю за слушателите на „Вис виталис“ даде в този ден Йордан Караджов, ръководител на група „Сигнал“ по повод 25-ата годишнина на формацията.

2003 – „Да мислим красиво, да правим красиви неща и с това да изпращаме повече красота в нашия живот и живота на хората около нас! С това пожелавам на водещите на предаването „Автограф“ повече усмивки и заразявайте хората с красота! С уважение: Бедо – Бедрос Азинян, фотограф-художник“ – това е записано на тази дата в Паметната книга за гости на радио „Вис виталис“.

2003 – Над 15 престъпления средно на ден регистрираше полицията в областта. Органите на реда успяваха да разкрият 8 от криминалните деяния. От извършените до момента от началото на годината 15 убийства бяха разкрити 13. Най-масовото престъпление бе кражбата – за 10-те месеца в областта бяха регистрирани 2715 кражби, 36% от тях бяха разкрити. Криминалните престъпления на територията на РПУ-Казанлък бяха 2094, над 47% от тях бяха разкрити.

2003 – За 10-те месеца на годината на територията на РПУ-Казанлък при катастрофи бяха загинали 23-ма души, ранените бяха 115. Тежките ПТП бяха 96.

2004 – Министърът на финансите Милен Велчев бе гост на празника по случай 120 години от основаването на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Казанлък. Той подари на училището 10 компютърни конфигурации. „Всеки би изпитал респект от постиженията на това училище, в което са учили толкова именити българи“, – каза в словото си Велчев и сподели, че тук е учила и неговата учителка по история.

2004 – Гостуващият в Япония фолклорен ансамбъл „Арсенал“ взе участие в този ден в голям благотворителен концерт в гр. Фукоока, средствата от който бяха за развитието на културата и изкуствата в близките по-малки градове.

2005 – 6.57% бе равнището на безработицата в Казанлък през м. октомври, през септември тя бе 6.84%. Регистрираните в Казанлък  безработни към 31 октомври бе 2 630.

2005 – Първо място при мъжете на провелото се в Стара Загора планинското колоездене вело-рали спечели казанлъчанинът Жеко Стойчев

2005 – 4066 бяха наказателните постановления, издадени за нарушения на Закона за движение по пътищата, от началото на годината до края на месец октомври 2005-та. От тях обжалвани бяха само 87, обявиха от РПУ-Казанлък.

2006 – Бизнесменът Илиян Дончев, един от основателите на Ротари клуб в Казанлък, взе участие в откриването на площад „България“ в израелския град Хайфа. В интервю за радио „Вис Виталис“ Дончев уточни, че идеята се е родила по време на международна среща на Ротари, на която е присъствал кметът на Хайфа – Йон Аяф. „Страната ни се нуждае от международна реклама, а с разкритите през последните години уникални археологически разкопки Казанлък има възможност да се превърне в световна туристическа дестинация“, каза бизнесменът.

2007 – Казанлъшкият фотограф-художник Александър Иванов спечели първо място в две от общо четирите конкурсни категории в българския етап на Международния фотографски конкурс на National Geographic. Иванов спечели първото място в категория „Животни” със снимка на розови пеликани, а есето му „Докога?” спечели първа награда в новата конкурсна категория – „Фотоесе”.

2008 – Три административни дела бе образувал Административният съд в Стара Загора по жалби на директорите на трите културни  института в Казанлък, за които имаше обявени конкурси за директори  – на библиотеката, театъра и музей “Чудомир”. Директорите им бяха сигнализирали за нарушения в кметските заповеди на Стефан Дамянов при обявяването на конкурсите.

2008 – Отборът на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий” спечели общинското първенство по футбол за ученици 11-12 клас и се класира за областния етап на първенството.

2008 – Казанлък е сравнително добре осветен град. Тази бе констатацията на комисия от експерти от различни институции, ревизирали уличното осветление в града. Проверката бе годишна и планова. По препоръка на експертите часовниците на уличното осветление бяха регулирани така, че да гарантират 12-часова осветеност в тъмната част на денонощието.

2009 – Председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски взе участие в националната научно-практическа конференция в Пловдив на Националната асоциация на председателите на Общински съвети. Темата на форума, посветен на 5-ата годишнина на асоциацията, бе: “Роля и място на общинските съвети като основен фактор в местното самоуправление в условията на финансова криза”.

2009 – За началник на Районното полицейско управление в Казанлък бе назначен бившият началник на сектор “Противодействие на престъпността” при РПУ-Казанлък Иван Чолаков. Той бе назначен като временно изпълняващ длъжността, овакантена от гл. инспектор Дамян Дамянов, който се пенсионира по собствено желание.

2010 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов се отчете пред казанлъчани за 7-годишния си период на управление – 2003-2010 г. Публичната проява се състоя в ДК „Арсенал“ и бе съпътствана от фотоизложба под надслов „Промяната”. Дамянов отчете 196 милиона лева чужди инвестиции на територията на община Казанлък и 13 милиона лева по програми на Европейските фондове за последните две години. По думите на кмета, в този период бюджетът на общината бе нараснал два пъти.

2010 – „Между 55 и 75 стотинки е цената на литър краве мляко в региона в последните месеци“ – посочи в интервю за „Вис Виталис“ Господин Господинов, председател на Браншовия съюз на животновъдите в България и член на Националния млечен борд. Той уточни, че при евентуално вдигане цената на фуража цените и на млякото и на месото ще скочат нагоре. Към момента българските земеделци получаваха едва 40 на сто от размера на селскостопанските субсидии, които се отпускаха на по-старите страни-членки на ЕС.Представителите на браншови организации и фермери с подписка настояваха субсидиите за животновъдите да бъдат изравнени с тези на европейските им колеги.

2012 – „Акция бобено зърно” – така бяха нарекли своята авантюра с благотворителна цел двама млади французи – Стан Воздински и Паскал Мао, които в рамките на своята мисия посетиха и Казанлък. Стан и Паскал, родом от района на Тулуза, работеха като помощник-преподаватели на деца на възраст от 11 до 14 г. Те заменяха бобено зърно за различни, предложени им от хората, предмети. Най-ценните от тях заминаха за Франция, за да бъдат продадени на търг с благотворителна цел.

2012 – Зам.-кметът на Община Казанлък Петър Косев и директорът на НГПИД „Акад. Дечко Узунов” Петя Минекова официално откриха новата катерачна стена на Алпийски туристически клуб „Казанлък”, помещаваща се в сградата на учебното заведение. Клубът бе с над 50-годишна история и традиции в алпинизма, туризма и спортното катерене. Новата катерачна стена, която бе съвместно дело на клуба и на спонсори, е висока близо 4 метра и заема 30 кв. метра площ.

2013 – За трите месеца като обществен защитник в община Казанлък Гинка Щерева бе разгледала около 100 граждански сигнала и бе образувала около 40 преписки до различни институции по тях. Голяма част от сигналите бяха свързани със социалното подпомагане.

2013 – Състезателите на клуб „Севт І“ с треньор Драгомил Иванов се завърнаха с шест медала от участието си в 10-ата Шисейкан купа София. Втори на кумите при мъжете бе Димитър Кацаров. С най-много отличия бе каратеката Николай Щерев при юноши-старша възраст. Той спечели сребърен медал в дисциплината ката шотокан и две трети места на сай ката и кумите. С второ и трето място, съответно на шотокан ката и шай ката, бе малкият Гавраил Иванов. 120 състезатели от цялата страна си оспорваха наградите.

2013 – Във Военния клуб в Казанлък се проведе Вторият фестивал на съставите от Клубовете на пенсионера в община Казанлък под мотото „Ехо от младостта”. В него участие взеха 15 клуба и СКЗ ”Бели рози”- общо 220 участници.

2013 – В сградата на ОДМВР – Стара Загора бе официално открита организираната с помощта на клуб „Традиция” изложба „Оръжието на българския полицай”. 

2014 – Дичо Атанасов стана новият окръжен прокурор на Стара Загора. Той бе назначен със заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, тъй като мандатът на предшественика му Константин Тачев бе изтекъл.

2014 – 45 хиляди лева стари задължения към данъчното имаше вероятност да плати казанлъшката общинска фондация „Чудомир“. Парите бяха дължими след направена данъчна ревизия на фондацията за периода 2008-2013 г. Предизвиканата от Икономическа полиция в Казанлък данъчна ревизия бе констатирала нарушения, като недекларирани приходи, неплащане на осигуровки и данъци за над 15 хиляди лева. „Фондацията вече е издължила към данъчните 10 хиляди лева, – заяви настоящият й председател Симеон Георгиев, – като другите констатирани актове ще бъдат обжалвани и вероятно ще се наложи да бъдат водени съдебни дела. Отделно към фондацията са заведени частни искове за около 20 хиляди лева. Те също ще бъдат обжалвани. Най-голямата част от данъчните и осигурителни нарушения са допуснати, когато счетоводител на Фондация „Чудомир“ е бил Петър Косев, настоящ зам.-кмет по финансите в Община Казанлък, а изпълнителен директор на фондацията е бил Пеньо Терзиев“, уточни Симеон Георгиев.

2015 – Журналистът на радио „Вис виталис“ Георги Манев завоюва първо място на турнира по стрелба, който включваше стрелба с пистолет „Макаров“ и с АК 47. Той получи златен медал и грамота за най-добро представяне в турнира „За Купата на Командира на сухопътните войски“ – генерал-майор Андрей Боцев. Второто място бе заето от Тодор Пашов от сайта казанлък.ком.

2015 – Казанлъчани аплодираха полицаи от РПУ в града, които излязоха на протест и така изразиха своята подкрепа към тях. Над 40 полицаи и пожарникари организираха „най-мирния и законен протест“, както бе определен от техните колеги. Протестът бе по повод законопроекта за бюджет 2016 г. за премахване на обезщетенията след пенсиониране на военни и полицаи.

2015 – Одобрен бе първият проект на Община Павел баня за новия програмен период -„Съпричастност“. Целта му бе да се предоставя комплекс от социални услуги в домашна среда на лица с тежки здравословни проблеми и лица с увреждания. Размерът на безвъзмездната финансова помощ бе 488 841,84 лв. Продължителността – 22 месеца.

2015 – Тимът на Волейболен клуб „Казанлък“, момичета, родени през 2002/2003 г., се класира втори в най-новия турнир на Федерацията по волейбол – Скаут лигата, който се проведе в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram