Днес, 05.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – Община Казанлък официално връчи наградите си на казанлъшки творци и творчески колективи за принос в областта на културата през 1995 г. Наградата на Общината – статуетката „Криле“, бе връчена на Веселин Стоянов, писател и журналист.

1996 –В с. Крън се състоя премиерата на книгата на Марин Качаков от същото село – „Старият кладенец“.

1998 – Със съдебно решение Денчо Караиванов бе определен за изпълнителен директор на „Българска роза-Севтополис“, а за председател на борда на директорите – Димитър Стефанов.

1998 – На 2513 семейства от Казанлък и региона бяха раздадени социални помощи от ЕС. Всяко семейство получи от 4 до 20 екю.

1999 Проектозаконът за розата, внесен от кмета Иван Гороломов и подкрепен от Демократичната левица, от Евролевицата и БББ, не беше разгледан от парламента поради липса на мнозинство.

1999 – В Казанлък бе проведен семинар на тема „Граждански контрол над въоръжените сили за защита на гражданските права на младите хора в казармата“ с участието на председателя на Атлантическия клуб Соломон Паси, военния аташе на САЩ у нас Уилям Хол и представители на Министерството на отбраната.

2000 – Санитарите от общинската болница в Казанлък връчиха на кмета Стефан Дервишев и главния лекар на болницата д-р Христо Христов декларация, в която настояваха за ритмично изплащане на заплатите им.

2000 – Архиерейският наместник отец Петко Мотев, в съслужие с отец Петър, отслужи в храм „Св. Троица“ панихида за кончината на царица Йоанна – съпруга на цар Борис III и майка на Мария Луиза Сакскобургготска и Симеон II Сакскобургготски.

2001 – Поредица от празнични концерти по случай Курбан байрам организира в селата с преобладаващо турско население НЧ „Искра“. Кметът Стефан Дервишев поздрави чрез медиите изповядващите ислямската религия.

2001 – Задълженията на МБАЛ – Казанлък към момента бяха 1 млн. 100 хиляди лева.

2002 – Към тази дата Детският комплекс в Казанлък бе с неизяснен статут – негови щатни бройки не бяха включени в щатното разписание на образованието в Общината, което бе нарушение. Общината плащаше заплати на 13 преподаватели и 2-ма лектори. В ДК се обучаваха над 1000 деца, организирани в 77 паралелки.

2002 – Актьорът Асен Кисимов, любим майстор-разказвач на приказки, гостува на децата в с. Крън. На въпрос на „Вис виталис“ коя е най-актуалната приказка днес в България, той отговори: „А такаааа… Народът ни е имал толкова проблеми, че за почти всеки от тях е измислил приказка. Има поне 10-на, които са актуални и днес – например, „Новите дрехи на царя“, „Спящата красавица“. Приказката е за чудновати работи, които ти трябва да превърнеш в истина. Тя подхранва надеждата за по-добро“.

2002 – Сформираните към ОУ „Мати Болгария“, със съдействието на работещата по проект тук  Даян Дод от Корпуса на мира, зелени патрули предприеха акция за боядисване на контейнери и украсяване на кошчетата за смет в града. По-късно, на 09.01.2003 г., на сесия на Общинския съвет Петя Папазова – експерт в екоотдела на Община Казанлък, насочи вниманието на общинските съветници към проблема с опазването на това, което правим по отношение на екологията, давайки пример със смачканите вече кошчета, които децата бяха украсили.

2002 „България е много бедна, мизерна и изостанала“, а „българите са мръсни, прости, мързеливи и некрасиви хора, с големи и издадени напред зъби…“ – с тези и други подобни квалификации една американска журналистка бе „разказала“ на страниците на популярното издание в САЩ – сп. „Нюзуик“, за нашата страна и нашия народ. Прочела статията в оригинал, журналистката от БНР Виолета Симеонова реши чрез същото издание да каже на американците истината за нашия народ. Тя потърси бърза подкрепа от българските медии. Провокиран от изключителната наглост и неинформираност на американката, екипът на радио „Вис виталис“ се отзова незабавно. Формата радиоподписка бе възможно най-бързият начин радиото да стигне до съгражданите ни. Подобна форма на протест и намиране на съпричастие бе осъществена за първи път в българския ефир. В сутрешния блок „Стрелки до 9“ радиоекипът аргументира протестната радиоподписка и призова слушателите да се включат в нея. Казанлъчани се оказаха на висота, телефоните прегряха! Ефектът, оценен и от БНР, беше поразителен. Само за няколко часа имената си записаха над 770 граждани на Казанлък и общината. Сред първите „подписали се“, вкл. на живо в ефир, беше кметът на Казанлък ген. Стефан Дервишев. Големият интерес към инициативата наложи удължаването й с един ден и броят на гражданите, включили се в радиоподписката по повод унизителната публикация, нарасна на 1562. Подписката на казанлъчани, чрез В. Симеонова, стигна до сп. „Нюзуик“. Отстрана на изданието последваха извинения и обяснения, че авторката не е искала да каже това и че може би преводът не е бил точен.                                                                                                          

2003 – Приет бе бюджетът на Община Казанлък – в размер на 15 млн. 805 х. 500 лв. Приетият дефицит бе от 354 х. 300 лв. Общинските съветници гласуваха 20 лв. такса на дете за детските ясли, а 25 – за детските градини. Те приеха също 15 лв. на месец и 1 лев на час да струва пропускът за преминаване на товарни автомобили през централната градска част на Казанлък.

2004 – Демократичният съюз на жените в Казанлък излезе с декларация, в която изрази възмущението си от повишаването на заплатите на общинските съветници на фона на всеобщата бедност и недоимък. На 17 март с. г. възнагражденията на съветниците станаха: 35 % от средната брутна работна заплата за общинската администрация за едно заседание и по 10% от за участието им в комисия.

2004 – В Казанлък бе проведена дискусия с участието на ромски неправителствени организации на тема „От какво имат нужда, за да усъвършенстват своето образование и интеграция ромските младежи“.

2005 – 53 плодни черешови дървета по на 25-30 години от землището на с. Крън, в местността „Хайдушката вада“, бяха вандалски нарязани от неизвестно лице.

2005 –77 тежки пътнотранспортни произшествия бяха станали от началото на 2005 г. на територията на област Стара Загора, по информация на РДВР. Само от началото на март тежките катастрофи в региона бяха 30, загиналите – 5, а ранените – 37. 10 бяха убитите от началото на годината при пътни произшествия. Причините: висока скорост и водачи с малък стаж или без книжка.

2007 – Собственикът на комплекс „Чифлика“ в Казанлък Стоян Чипилски получи бронзова марка за качество от Американската агенция за международно развитие по програма “Автентична България” по време на най-голямото туристическо изложение „Ваканция 2007“ в София. Комплекс „Чифлика“ получи и отличия за кухненска продукция и за автентичност на сградата.

2007 – В ефира на „Вис виталис“ писателят Димитър Никленов представи книгата си „Приятели на Слънцето“, публикувана в авторитетно списание в Мексиско и поставена в Кърджалийския куклен театър.

2011 – С двучасов концерт бе отбелязана 40-тата годишнина от създаването на Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков” в Казанлък. Над 4000 бяха към онзи момент възпитаниците, завършили елитната казанлъшка гимназия от създаването й през април 1971 г. Сред многото нейни емблематични преподаватели бе почетният гражданин на Казанлък и носител на два ордена „Стара планина“ Теодосий Теодосиев.

2012 – Копиехвърлячката от Казанлък Станислава Василева спечели поредния си златен медал от държавно първенство за девойки младша възраст в дисциплината за хвърляния с постижение от 38.00 м. и записа първия рекорд на копие в своята възрастова група с нов уред от 500 гр. Шампионска титла – във хвърлянето на диск, спечели още едно казанлъшко момиче – Деница Карамфилова.

2013 – Община Казанлък бе на 181-во място в Рейтинга на активната прозрачност в България,2013 от общо 490 административни структури, показа проучване, направено по Програма „Достъп до информация“.

2013 – Баба Пенка Захариева от мъглижкото село Тулово отбеляза своя 100-годишен юбилей, заедно със сина си, дъщеря си, внуците и правнуците си. Тя бе свидетел на различни преврати, режими, войни и катаклизми в българската история, но не се интересуваше от политика, а единствено от работата си – сама обработваше двора си, който бе 1 декар, смайвайки всички комшии. „Земеделската работа е тази, което ме закрепи“, сподели на 100-я си рожден ден баба Пенка.

2014 – Казанлъчанинът Мехмед Осман – строителен инженер, бе назначен за директор на Областното пътно управление Стара Загора. Осман пое поста от излезлия в пенсия директор Петър Николов.

2014 – Казанлъшкият бизнесмен и пътешественик Илиян Дончев представи предпремиерно в Стара Загора втория филм от документалната си поредица „Забранените кралства на Хималаите”. Новата лента бе посветена на кралство Сиким. Дончев подготвяше още два филма от хималайската си четирилогия, на която той бе сценарист, оператор и режисьор.

2015 – Абитуриенти от Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм засадиха сребърен кипарис в двора на училището. Поводът бе предстоящият половинвековен юбилей на гимназията.По повод 45-годишнината на училището през 2010 г. всеки клас засади свое дърво в парка и се погрижи за растежа му. Екопаркът в ПГЛПТ впечатлява с уникални дървесни видове, а информационно табло в средата му представя разположението, броя и вида на дърветата, както и снимки на негови обитатели. Броят на дърветата бе 147 от 27 вида.

2015 – Председателят  на КНСБ  в  „Арсенал“ Атанас  Бозов, дългогодишен лидер на фирмената синдикална организация, получи приз по време на честването на 25-тата годишнина на Конфедерацията на независимите синдикати – КНСБ, в  България. Бозов бе сред отличените за активна синдикална дейност. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram