Днес, 04.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – Групата за туристически песни „Ехо“ към ТД „Орлово гнездо“ в Казанлък представи юбилеен концерт-спектакъл по повод 10 години от основаването си. Водеща бе Галя Якимова, сценарий – Мария Рашкова, звук – Иван Кафалиев. Събитието бе директно излъчено по радио „Вис виталис“.

1998 – Към тази дата 1500 от домакинствата в Казанлък не бяха се издължили на ВиК за консумираната вода за м. март. 100 от тях бяха длъжници от 6 месеца.

1998 – Състоя се премиерата на постановката „Приказният свят на Буратино“, реализирана от деца, учители и родители от с. Крън.

1998 – В ДК „Арсенал“ бе проведена Вечер на Петър Дънов.

1999 – Научна сесия по повод 110-ата годишнина на 23-ти Шипченски пехотен полк се състоя в Казанлък. Бе открита уникална изложба от документи, фотоси и оригинални експонати.

1999 – В интервю за радиото полк. Петко Йотов – директор на Военно-историческия музей в София, говори за безпримерния героизъм на 23-ти Шипченски пехотен полк и за патриотичното възпитание след 10 ноември 1989 г.

1999 – В този ден вестник „Лексикон“, издание на ОУ „Мати Болгария“, отбеляза 7 години от създаването си.

1999 – На книжния пазар в Казанлък се появи новата книга на Иван Събчев „Хайде на стъргалото“.

2000 – Съюзът на жените „Проксен“ организира благотворителна вечер в помощ на 44-ма младежи – абитуриенти в затруднено материално положение.

2001 – Във връзка с подетата от „Нелсен-Еко“ кампания за озеленяване на територията на община Казанлък със средства от общинския бюджет бяха закупени 150 млади брези и 450 храста зелена растителност.

2001 – В този ден бяха чествани 35 години от създаването на Ансамбъла за народни песни и танци „Искра“ към НЧ „Искра“ и 20 г. творческа дейност на неговия художествен ръководител Цветан Цочев.

2001 – В с. Розово местната театрална трупа представи премиерния си спектакъл „Татул“ от Георги Караславов.

2001 – 50-членна делегация от гр. Мелики, Гърция, пристигна в Павел баня за подписването на протокол за побратимяването на двата града.

2002 – В този ден бе кулминацията на благотворителната Великденска кампания на радио „Вис виталис“ „Оцвети в добро“, в рамките на която бяха събрани огромно количество великденски подаръци и помощи за над 1200 деца и възрастни, настанени в социалните домове и в домовете за сираци в общините Казанлък, Павел баня, Мъглиж и Карлово.

2002 – Казанлъшкият състезател Божидар Бояджиев надви с 4:0 еврошампиона Марек Гармулевич, Полша, и така оглави групата при най-тежките – до 120 кг., в третия кръг на Европейското първенство по борба – свободен стил в Баку, Азербайджан.

2003 – Клубът по приложно колоездене „Казанлък“ се класира на 3-то място в първия кръг на Държавните финали в Харманли.

2004 – Ротари клуб оборудва със звукова сигнализация за незрящи два светофара в Казанлък – на централното кръстовище до хотел „Роза“ и пред Полицията.

2004 – Общественият комитет за гражданска инициатива изпрати до гражданите на общината отворено писмо с настояването да бъде отменено решението на общинските съветници за построяването в Казанлък на паметник на ген. Иван Вълков с аргумента, че името му е свързано с редица доказани престъпления и заповеди за убийства, вследствие на които са загинали видни български интелектуалци като Гео Милев, Христо Ясенов, Сергей Румянцев, Йосиф Хербст и др. Писмо с настояване за отмяна на решението пристигна и от видни интелектуалци, живеещи в столицата.

2004 – Кметът Стефан Дамянов внесе в Министерския съвет проект за създаване в Казанлък на Център за аграрни услуги. Идеята остана без развитие.

2008 – 31-годишната Епифания бе назначена от старозагорския митрополит Галактион за игумения на Девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък. Епифания бе монахиня в манастира от 3 години. Игуменката дотогава – майка Наталия, остана на служба в манастира като сестра. В 151- годишния казанлъшки манастир имаше 8 монахини и 1 игуменка.

2011 – Най-престижната световна награда NoDig Award на Международната общност по безизкопни технологии ISTT бе присъдена за български инфраструктурен проект, реализиран по безизкопна технология от казанлъшката фирма „Строителна механизация” с директор Стефан Желязков, който бе и председател на Българска асоциация за безизкопни технологии – БАТТ. За първи път от учредяването на наградата преди 25 години тя бе спечелена от проект, реализиран в България.

2016 –  Делегация от общинската управа гостува в Унгария – Община Казанлък бе представлявана в побратимения град Надканижа от заместник-кмета на Общината Михаил Михайлов – Икономика, инвестиции и собственост и общинските съветници Мария Цонева – ГЕРБ и Петър Митев – БСП. Българската делегация бе посрещната от кмета на града Шандор Денеш. Официалната визита бе в рамките на традиционните официални посещения по повод празника на града.

2016 – Младежки общински съвет – Казанлък стартира кампания ,,Подари мечта“ – Кампанията  цели да подари бални рокли и костюми на зрелостници в неравностойно положение от община Казанлък, които не могат да си позволят мечтания приказен бал.

2016 – Допълнителна целева група от 138 социално слаби лица от община Казанлък ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти, съобщиха от Областния съвет на БЧК-Стара Загора. Помощта е в резултат на приета Наредба за реда и условията за определяне на целеви групи по Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, съфинансирано от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

2016 – Стенли дари перуки на Онкодиспансера в Стара Загора – Зам.-председателят на Общински съвет-Стара Загора  Даниела Лекина посети Комплексния онкологичен център  в областния град, заедно с  казанлъшкия коафьор Стенли Нанчев. Двамата дариха 15 перуки на пациентки,  които се борят с онкологични заболявания. Събитието е част от кампанията  „Дари коса”, на която Лекина стана патрон, за да подкрепи инициативата на Стенли „Надеждата е красива“.

2017 – От 5 май в село Розово започнаха празнични дни, посветени на 120-та годишнина от създаването на местното читалище „Христо Ботев“. В три вечери, на 8, 17 и 19 май, бяха прожектирани пиеси, играни от театралния състав при читалището. В програмата за честването бе включен още Празничен концерт и изложба, посветена на историята и творческата дейност на читалищните колективи.

2018 – 26 красавици – кандидатки за короната на Царица Роза 2018 позираха до елегантните нови рокли, създадени от модния дизайнер Мариела Гемишева, един от акцентите в юбилейните 115-ти празници на розата в Казанлък. Вдъхновението за родената в Казанлък възпитаничка на НУПИД „Академик Дечко Узунов“ идва от атмосферата в Музея на розата в родния й град и желанието да сподели тези емоции с казанлъчани и техните гости. Така се ражда проектът „Модни обекти в цветовете на розата“. Три месеца продължило изработването на роклите, с които бяха облечени юбилейната Царица Роза 2018 и нейните подгласнички.

2020 – Поредeн жест на благотворителност от страна на футболиста Галин Иванов към неговите съграждани. Раздадени бяха пакети с хранителни продукти от първа необходимост на възрастни и нуждаещи се граждани от град Крън. Новината и снимки от връчването на продуктите разпространиха от кметството. В инициативата се е включил и хлебопроизводител.

2020 – Една от емблемите на ЦСКА – казанлъчанинът Христо Янев е поредният български спортист, участник в кампанията #ЗащотоСмеХора. Президентът на БФ Волейбол Любо Ганев и гимнастичката Симона Дянкова също дадоха рамо на тази инициатива, която е в помощ на нуждаещите се от хранителни продукти – хората без дом, останали без работа, възрастни и засегнати от кризата с COVID-19.

2022 – Документалният филм „Гладиатор“ на казанлъшкия режисьор Николай Василев е с три номинации за наградите на СБФД „Васил Гендов“. Лентата е сред 63 филма, 36 категории, които  дават възможност на зрителитеда изживеят киното колективно, но да го преживеят самостоятелно. Това предлага новият Национален фестивал на българското кино.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram