Днес, 04.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В студиото гостува Спас Мавров – езотерик. В ефир бе представена книгата му „Свръхсетивност“.

1993 – Мая Стоянова представи по радиото една жена с необикновена професия – лейт. Иванка Георгиева от Противопожарната служба в Казанлък.

1996 – Милена Гечева излъчи интервю с народната певица Валя Балканска – първото интервю с нея, дадено за радио „Вис виталис“.

1997 – „Хлябът става за храна“ – такъв надпис се появи в някои от казанлъшките магазини. „Хората напълниха фризерите си с хляб и сега при нас той залежава“, беше обяснението на продавачите. Заради различни слухове – че има проблем с производството и цените, хората се презапасяваха с хляб.

1997 – 844 случая на грип и близо 2000 на остри вирусни инфекции бяха регистрирани към тази дата в Казанлък.

1997 – В принудителен отпуск бяха работниците на „Българска роза-Севтополис“. Изпълнителният директор на фирмата Росен Георгиев бе сменен с Дончо Дончевски.

1997 – Учениците от Крънското училище посетиха постоянната експозиция от макети на дядо Митьо Минев от с. Крън, те се срещнаха с дъщерята на твореца Мария Митева.

1998 – Кметът на Казанлък Иван Гороломов и кметът на побратимения руски град Толияти – Сергей Жилкин, посетиха Несебър – заради намерението на руската страна да построи почивна станция със спортни площадки и увеселителни заведения върху 3-те декара земя, собственост на Община Казанлък.

1998 – СПТУ по машиностроене в „Арсенал“ отбеляза своята 50-годишнина. Скоро след това училището стана част от ПГ „Иван Хаджиенов“.

1999 – По повод националния празник 3 март на посещение в Казанлък бе Негово високопреосвещенство отец Алексий – представител на руската църква в България.

2000 – БНТ излъчи в този ден филм за Казанлък. „В интервюто, което дадох, изразих своята тревога от проблемите в Казанлък“, сподели по повод участието си във филма кметът Стефан Дервишев.

2001 – Със златно отличие се завърна казанлъшкият състезател по свободна борба Недялко Колев от турнира „Злати Ройдев“ в гр. Гълъбово.

2001 – 250 кг риба, уловена от бракониери с мрежа, бе върната обратно в яз. „Копринка“.

2002 – Местна структура на Съюза на свободните демократи бе учредена в този ден в Казанлък. За неин председател бе избран Кирил Якмаджиев.

2003 – В СОУ „Екзарх Антим Първи“ преподавателят по изобразително изкуство Петко Въчев експонира в коридорите на училището атрактивна изложба за видни личности. Той организира с учениците препис на История славянобългарска.

2003 – Ученичката от СОУ „Екзарх Антим Първи“ Габриела Караколева взе участие в работата на българския парламент в рамките на международната инициатива „Мениджър за един ден“.

2003 – Казанлъшкият състезател по свободна борба Божидар Бояджиев спечели бронзов медал в силния международен турнир в Матансас – Куба.

2005 – По време на мисия в Ирак загина младши сержант Гърди Гърдев от с. Долно Сахране.

2007 – Атанас Чопов, актьор и директор на театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък, получи награда за главна мъжка роля в спектакъла  „Сирена и Виктория“ от Александър Галин. Наградата бе присъдена от театралната критика по време на третото издание на Зимния фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“ в Пловдив. Награди получиха и режисьорът Боян Иванов и Елица Георгиева – сценограф на спектакъла „Амеде“ от Йожен Йонеско.

2007 – Председателят на общинската организация на СДС – Казанлък Николай Александров бе избран за член на Националния съвет на партията.

2010 – От направения отчет за дейността на Казанлъшкия районен съд през 2009 г. от неговия председател Дориана Минчева стана ясно, че през годината са постъпили общо 4604 дела, 1488 от тях – наказателни, останалите – граждански. Средно месечно са завършвани по 31,95 наказателни дела. Най-много през 2009 г. са били престъпленията против собствеността, предимно кражби – 186 броя. 

2013 – Надежда Димитрова, възпитаничка на музикалния педагог Стефка Денева към НЧ „Искра”, от 5-годишна – част от вокална група „Искрици”, взе участие в музикалния проект „Гласът на България“. Два месеца преди това тя бе забелязана от продуцентите на МТВ при завоюването на поредното си отличие в международния форум „Берлинска перла”, определяна като детската Евровизия.

2013 – Казанлъчанинът Иван Богомилов, по професия автомонтьор, с хоби – да разработва архитектурни планове и проекти, представи разработваната си от 10 години идея за разрешаване на проблемите с паркоместата в града – чрез изграждането на паркинги, които да са до 80 см., между и около жилищните кооперации, които да са полувкопани, а над тях да има зелени площи. Пред репортер на „Вис виталис“ Богомилов сподели, че не е правил оценка за това – колко ще струва реализацията на идеята му, но бе сигурен, че ще може да се самоизплати.

2014 – Със специална заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова стартираха действия за регламентирането на гаражите в Казанлък. Не всички техни ползватели имаха сключени договори и не всички плащаха определените месечни такси. Според данни от предходната 2013 г., нерегламентираните гаражи бяха над 1200. Предположенията на Общината беше, че общият им брой е 5000.

2014 – Двама от възпитаниците на треньора Тихомир Владов от казанлъшкия клуб „Таекуондо есктрийм” се завърнаха с първите си медали от чужбина година след основаването на клуба. На Международния таекуондо турнир “10 OMEGA CUP” в Белград Антонио Михайлов – на 11 г., спечели златото в категория до 36 кг., а вицешампионка стана Мартина Узунова – на 12 г., в категория до 33 кг.

2014 – Колоездачът Александър  Алексиев се класира първи в Мароко, в местното „Гран при на Ал Массира”, в категория 1.2. След  над 160 км. националът от Казанлък стана  лидер и носител на трофея в Северозападна Африка с време 2:35:19 часа в най-дългия етап на тридневния тур.

2015 –С водосвет и тържествена програма беше отбелязан 125-годишният юбилей на ОУ „Генерал Скобелев” в с. Скобелево.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram