Днес, 03.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Излъчено бе първото обзорно-информационно предаване на радио „Вис виталис“. Водещи бяха  Васил Самарски и Мариана Вълкова.

1996 – ДВСК – Казанлък и общинската фирма „Еко 93“ предложиха на ръководството на Общината мерки във връзка с неконтролируемата улична търговия с млечни продукти и отглеждането на животни в междублоковите пространства.

1997 – Средно с по 38% бяха увеличени работните заплати в бюджетната сфера в Община Казанлък съгласно Постановление на МС №185 от 3 май 1997 г.

1999 – „Илчев е един криминален затворник“, – заяви Крум Владев, председател на СДС – Казанлък, по повод исканата от Никола Илчев, председател на ВМРО – Казанлък, оставка на депутата д-р Ваньо Цонов.

2000 – Кметът Стефан Дервишев се срещна с посланика на Беларус Н. Пр. Александър Герасименко, който изрази готовност за сътрудничество в сферата на машиностроенето и текстилната промишленост.

2000 – До тази дата от началото на годината на територията на регион Казанлък бяха станали 20 тежки пътно-транспортни произшествия. Съставени бяха 920 акта, санкционираните нарушители бяха 2500.

2001 – Д-р Христо Христов спечели конкурса за управител на Многопрофилната болница за активно лечение в Казанлък.

2004 – Представителна изложба „105 години Дечко Узунов“ бе открита в Художествената галерия на Казанлък.

2004 – Д-р Славка Йорданова, директор на РЗОК – Стара Загора, се включи на живо в сутрешния блок на радио „Вис виталис“. Поводът бе навършването на 5 г. от създаването на Здравната каса. „Проходихме, въпреки многото залитания, – каза тя, – свършихме много сериозна работа. РЗОК вече има 5 офиса в областта, в т.ч. и в Казанлък – за удобство на гражданите“. На въпроса ще поскъпва ли здравеопазването у нас, д-р Йорданова каза: „Ако искаме да бъдем в Европа – да. Здравеопазването винаги е било много скъпо, защото са необходими все по-нови познания и все по-ново медицинско оборудване, а те струват скъпо“.

2005 – Разочаровани и ядосани казанлъчани разкъсаха плакатите на певеца Георги Христов, който отказа да пее в ДК „Арсенал“ заради неизпълнени ангажименти отстрана на организатора на концерта Антон Христов от фирма в Стара Загора. Ок. 500 зрители искаха да върнат билетите си, които бяха на стойност 10 лв. Билети бяха закупили и 4-членни семейства. Само 100-на от хората успяха да възстановят парите си, въпреки обещанията на организатора. Последва извинение от певеца на интернет-страницата му. „20 години не бях идвал в Казанлък“, написа той.

2007 – Екип от 6-ма американски лекари от болницата „Дюпонт“ в Порт Уейн в продължение на 5 дни извърши 15 операции в казанлъшката болница. Американските медици предаваха своя опит в лапароскопските, т. нар. безкръвни, операции на казанлъшките си колеги в областта на гинекологията и коремната хирургия. Те споделиха своя опит и в сферата на ехографията. В интервю за „Вис виталис“ директорът на МБАЛ – Казанлък д-р Христо Христов съобщи, че американските хирурзи са подарили на болницата лапароскопски инструментариум, изкуствен пациент за обучение и много медицинска литература.

2011 – Началникът на РУ “Полиция” – Казанлък  –  главен инспектор Иван Чолаков, бе назначен за началник на Първо РУ “Полиция” в Стара Загора. До момента Чолаков бе заемал различни длъжности в сектор “Криминална полиция”, от 2004 до 2009 г. бе началник на сектор “Противодействие на престъпността“. За  временно изпълняващ длъжността началник на РУ “Полиция” – Казанлък бе назначен главен инспектор Стойно Стойнов, дотогава началник на сектор “Криминална полиция” в управлението.

2016 – 13.3 л/кв.м е количеството на падналия дъжд в Казанлък през изминалото денононощие, отчетоха от местната метеорологична станция. 10 градуса са показвали към 8.00 часа тази сутрин термометрите в града. Скоростта на вятъра е  3 м/с, а влажността на въздуха е 90 %, уточниха още от метеорологичната служба.

2016 – Статуетка и дипломи от Асоциацията на  Кеймбридж училищата отличи казанлъчани за направеният от тях видео клип, кавър- версия на песента Here I go Again на легендарната рок група White Snake. Дипломите и статуетката вече пристигнаха в Казанлък.

2016 – Близо 144 кг храна е събрана за кучетата от Общинския приют в рамките на кампанията „Подари консерва, нахрани куче“. Това съобщават във фейсбук страницата си организаторите на благотворителната акция от Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. От стартирането на кампанията да приключването й за обяда на бездомните животни са дарени 47,780 кг консерви и 96 кг суха храна.

2021 – До края на месец юни планираха да приключи ремонтът на участъка на магистрала „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора, станал известен сред шофьорите като „Тракийското море“ заради неравностите по него. Той нашумя с високата цена на ремонта, която надвиши стойността за самото изграждане, и при всеки удобен случай Бойко Борисов използваше случая да спомене какво лошо наследство са му оставили. „Уж този участък беше гордостта на Тройната коалиция, а те направо са си оставили ръцете. И до ден днешен трябва да се оправя наследеното от тях“, беше последният му коментар във „Фейсбук“ по темата броени дни преди изборите. По ирония на съдбата обаче един от участъците на „Тракия“, строен по време на първия кабинет „Борисов“ и инспектиран многократно, „за да не се допуснат никакви компромиси с качеството на „Тракия“, дори ако завършването и се забави (цитатът е на Бойко Борисов), дава дефекти осем години след завършването си.

2022 – Татяна Димитрова, директор на Регионалното управление на образованието в Стара Загора е освободена от длъжност от днес. За Радио Стара Загора тя обясни, че е уволнена дисциплинарно във връзка с извършени проверки през януари и във връзка с допуснати нарушения на директори на училища.

2022 – Над 40 учредиха „Продължаваме промяната“ в Старозагорско.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram