Днес, 02.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Живяхме толкова дълго зад стената, че сега сме безлични и жалки, навсякъде е повсеместна бездуховност, нямаме дори илюзии. И започнахме да изграждаме други стени. Душите ни потънаха в безсърдечност. Възвишен и низък народ сме“, – каза в интервю за „Вис виталис“ художникът Христо Генев.

1996 – По повод 105-тата годишнина на социалистическата партия Казанлък бе домакин на национална теоретична конференция „Социалистическото движение – минало, настояще, бъдеще“.

1996 – 5 случая на неправомерно заети общински жилища констатира общинската администрация. Срокът за освобождаване в подобни случаи бе 1 месец.

1997 – В Казанлък бе учредена общинска структура на националния профсъюз „Промяна“ с председател Живка Стоянова.

1997 – За седемте месеца на годината общинските контролни органи по цените извършиха 320 проверки. Общата сума от наказателните постановления бе 3 млн. и половина /стари/ лева.

1999 – В словото си Георги Първанов, лидер на партията, заяви по време на митинга-събор на вр. Бузлуджа: „БСП не е партия на миналото. Както винаги, Бузлуджа е върхът, от който се вижда най-далече. България е по-разгромена и по-разрушена от всякога. Управляващите ще получат сурова политическа присъда. Правителството на Иван Костов трябва да си подаде оставката, а за тези, които грабиха, да има съд“. Красимир Премянов от „Окрит форум“ заяви в интервю за „Вис виталис“: „България има нужда от силна лява партия, но се съмнявам, че това ще бъде БСП. Трябва да има различни мнения и да победи онова мнение, което обществото ще подкрепи – това е „Открит форум“. Разбирайте и БСП, защото БСП е призвана да бъде национално мислеща и национално отговорна партия“.

2000 – Със 74 по-малко бяха първокласниците през учебната 2000/2001 г. в сравнение с предходната година.

2000 – Изложба-живопис „Каракачаните – бит и култура“ откри в Карлово казанлъшкият художник Никола Заров.

2000 – Сред 96-те имена, представени в Държавната агенция за младежта и спорта за участие в олимпиадата в Сидни,2000, имаше и две казанлъшки – на Петя Пендарева и Божидар Бояджиев.

2001 – Долно Изворово бе единственото населено място в общината с режим на водата.

2001 – По данни на Районната служба – Казанлък регистрираните пожари през м. юли на 2001 г. бяха 42. Най-големи щети нанесе пожарът, възникнал в борова гора край Мъглиж.

2002 – ВМРО-БНД блокира пътя Казанлък-Стара Загора, изразявайки несъгласието си с унищожаването на ракетните комплекси на полигона в с. Змеево.

2003 – Над 50 хиляди души отпразнуваха на връх Бузлуджа 112-ата годишнина от Учредителния конгрес на БСДП. На празника на БСП Сергей Станишев представи номинираните в страната кандидати за кметове на левицата.

2003 – Структурите на ВМРО в Старозагорска област отбелязаха в с. Горно Сахране 100-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

2004 – Археологическата експедиция ТЕМП,97, ръководена от д-р Георги Китов, разкри в този ден  най-старата тракийска гробница – първата от откритите до този момент 9 гробници в Долината на тракийските царе, изградена от каменни плочи, а не от тухли.

2005 – Довършителни работи извършваше към тази дата казанлъшкият скулптор Доко Доков по изработването на копие на Бронзовата глава, открита от археологическа експедиция ТЕМП,97 през лятото на 2005 г. На Златната маска на Терес предстоеше да бъде нанесено златното покритие, копието на маската изработи реставраторът Георги Мавров.

2006 – Само за месец юли за региона на Казанлък бяха разкрити 17 нови случая на заразени с хепатит. Болшинството хоспитализирани бяха заразени с вирусен хепатит А-12, за който решаващи са хигиенните навици, напомниха епидемиолозите от Казанлък.

2007 – Ансамбълът за народни песни и танци „Искра“ към едноименното казанлъшко читалище завоюва специалната награда – статуетка за най-добро представяне, по време на участието си в младежки фестивал в турския град Чандърлъ.

2007 – Местните парламентаристи гласуваха в този ден средства от бюджета на Общината, които да бъдат вложени за ремонти на сградите на РС ПАБ и на РПУ в Казанлък. До 200 хил. лв. да бъдат предназначени за нуждите на Пожарната в града, а други до 100 хил. лв. да бъдат предоставени на РПУ в Казанлък, реши Общинският съвет.

2008 – На местността „Историческа  поляна“ под връх Бузлуджа се проведе националният митинг-концерт на левицата. В него взеха участие Веселин  Маринов, квартет „Славей“, Любка Рондова, водещи бяха Николай Априлов и Рада Георгиева. 117 млади членове на БСП получиха електронните си членски карти. Вечерта се състоя спектакъл, наречен “Бузлуджа open air”.

2009 – Владимир Коев донесе първия златен медал за България от Балканското първенство по колоездене на шосе за юноши и мъже, което се проведе в Турция. Състезаващият се за „Хемус“, Троян, национал от Казанлък спечели шампионската титла в мъжкия елит в дисциплината индивидуално бягане по часовник. Той бе най-бърз по 25-километровото трасе от Текердак и стана балкански шампион. 

2011 – С 9 по-малко бяха гражданските венчавки в Казанлък през първото полугодие на годината в сравнение със същия период на 2010 година. 102 брачни двойки се бяха врекли във вярност през първото шестмесечие на 2011 г. В Казанлък нямаше ритуална зала и от три години  младоженците се венчаваха в ресторанти, градини и паркове.

2011 – Детска градина „Мечо пух“ в Казанлък бе единствената в България, която без прекъсване през последните 9 години работеше по европейски проекти. Опита, натрупан през годините, директорът на детското заведение Аксения Тилева сподели с колегите си при участието си в Лятната педагогическа академия, която се проведе в Созопол. 

2011 – Освен за чистотата, за безопасността и осветеността на казанлъшкия парк „Тюлбето“, друга често коментирана тема, която също събра недоволството на гражданите, бе изрисуваната скулптура на мечката, в близост до детските площадки в парка. Скулптурата е емблематична за поколения казанлъчани и любимо място за снимки. Вандалската проява бе неприятна, както за младите, така и за възрастните посетители на парка. Според представители на музей „Искра“, скулптурата на мечката не се води за паметник, а като скулптурен елемент, част от цялостния облик на парка. Каменната скулптура на мечката е поставена в средата на 60-те години на миналия век.

2012 – Инициативен комитет в Казанлък от колеги, приятели и поддръжници на делото на Петко Влаев организираха поредица от събития, продължили няколко дни, по повод 100-годишнината от неговото рождение. На 3 август, когато е рожденият ден на бившия кмет на Община Казанлък от 1959 до 1962 г. и партиен функционер, бяха организирани кръгла маса и изложба, посветени на приноса на Петко Влаев за развитието на Казанлък и казанлъшкия край. Бе издадена и биографична книга за Петко Влаев, чийто автор бе Веселин Стоянов.

2012 – За първи път в Стара Загора, пред сградата на Общината, бяха проведени презентация и тест драйв на електромобили и електромотопеди. Използваните превозни средства бяха със 100% електрозадвижване, екологично чисти, притежаваха сертификат за качество и безопасност на управлението, издаден от Европейския съюз.

2013 – Най-високата ни състезателка и националка от Казанлък, волейболистката Веселина Григорова, на 17 г., стана част от тима на руския „Уралочка-НТМК“ – Екатеринбург, един от най-силните отбори в Европа.

2013 – На 267 деца от Казанлъшко бе направена допълнителна имунизация срещу морбили. Рисковите групи бяха от 13-месечна до 15-годишна възраст.

2014 – Мъглата и дъждът не попречиха на членовете и симпатизантите на левицата да посрещнат подобаващо 123-ата годишнина от основаването на социалистическото движение у нас. Под надслов „Силна БСП – единна левица“ над 45 000 социалисти от цялата страна се събраха на връх Бузлуджа. Новоизбраният лидер на БСП Михаил Миков заяви в първата си реч като председател, че ще води партията към сила, единение и изборна победа. Връчена бе традиционната награда за лява публицистика – на журналиста от „Дума“ Александър Симов.

2015 – Отново с медали в своите възрастови групи бяха в ориентирането състезателите на Казанлък. Край родопското с. Ягодина се проведе първото състезание по дневно и нощно ориентиране, съорганизатор на което бяха опитните ветерани от казанлъшкия клуб „Орлово гнездо“ с председател Христо Ангелов. При жените – 50-годишни, Мариана Димитрова отново бе най-бърза, а с второ място при мъжете над 60 години бе Павел Михалев. Съревноваваха се близо 100 участници от страната и състезатели от Македония и Щвейцария. Cъcтeзaниятa бяxa в чecт нa 120-гoдишнинaтa oт opгaнизиpaния тypизъм и cъздaвaнeтo нa БТС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram