Днес, 01.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В предаване за алкохолизма своята изповед направи Христо Ганов от Казанлък, бивш алкохолик. Той сподели със слушателите на „Вис виталис“ как се е излекувал и справил със своя проблем, говори за разрушителната сила на алкохола – психически, физически и морално, и отговори на слушателски въпроси, сред които бяха: Защо пие човек? Лечима ли е тази зависимост? Защо болните отказват лечение?

1993 – В Детската  специализирана болница в с. Бузовград към момента се отглеждаха 115 деца.

1996 – „Не правя компромис с песните си, така ни е научил Стефан Диомов. Успехи на вашето симпатично радио!“ – каза в интервю на Милена Гечева  Милица Божинова от фамилия „Тоника“. Тя представи на слушателите първия си самостоятелен албум „Хиромантия“.

1998 – От тази дата влезе в сила нова Наредба за наемите за общинските жилища в Казанлък – по 100 /стари/ лева за квадратен метър за семейства с две и повече деца, и по 150 лв. за останалите семейства.

1998 – Община Мъглиж подписа договор за сътрудничество с гръцката община Сагрес.

2000 – Масови проверки започнаха данъчните инспектори за наличието на касови апарати в търговските обекти. 2/3 от проверените в този ден обекти не бяха редовни.

2000 – Тотка Гечева бе назначена за началник на отдел „Култура“ в Община Казанлък.

2001 – По повод зачестилите взривове в Казанлък и региона общинските съветници изпратиха декларация до всички институции в страната, като призоваха органите на реда за най-строги наказания на извършителите на престъпления. В същия ден бяха задържани 2-ма души – на 35 г. и на 46 г. В домовете им бяха открити 5 кг. взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

2002 – В с. Бузовград се състоя общоселски празник за Трифон Зарезан. Бе открит клуб на пенсионера в селото.

2002 – 31 дами учредиха в Казанлък Ротари клуб с наименованието „Международен вътрешен кръг“. За председател бе избрана Мария Игнатова. Мотото на организацията бе „Приятелите са онези непознати, които още не сме срещнали“.

2002 – Според служба „Есграон“ името Трифон в Казанлъшко носеха 67 мъже, а жените с името Трифонка бяха 4.

2003 – От 20 до 30 % се покачиха цените на билетите на автобусния транспорт в общината.

2003 – Радио „Вис виталис“ посвети месец февруари на кампанията си в ефир „Добрите неща все още се случват“. Под това мото бяха оповестявани всички направени добри дела и жестове, за които гражданите се обаждаха да благодарят: за закупени лекарства, доставена храна, подарени дрехи и др. Сред добрите неща бе доброто, което направи Петър Кънчев Иванов – той предостави личната си земя за ползване без наем от 4-членно семейство.

2008 – В интервю за „Вис виталис“ Мария Нейкова, областен управител на област Стара Загора, каза, че предния ден е била на среща в Министерството на регионалното развитие и на всички нива е имало подкрепа за проекта за тунела под връх Шипка. На въпроса кога да очакваме да започне строежът, Нейкова отговори, че вече има разработен проект от японски инвеститори, но вече е поостарял. На въпроса: „Какво следва?“,  отговорът бе: „3-4 км. не са толкова много, но ще улесни пътуващите“. „И все пак, кога?“ – поредният уклончив отговор бе: „След анализ на министерството и след разширена дискусия в парламента ще бъдат направени първите стъпки в тази посока“.

2008 – „Чувствам се употребен. Аз се съгласих „Билла“ да стъпи в Казанлък и затова продадох мястото, заради гражданите. Кметът Стефан Дамянов ме помоли, а сега не изпълнява решение на РНСК“, – каза за „Вис виталис“ Денислав Сербезов, собственик на терена, след като 22-ма общински съветници го защитиха, като гласуваха анекс към сделката. „Те знаят, че имам намерение да инвестирам, но се забавих заради здравето си“, – уточни Сербезов и заключи: „В Казанлък трудно се инвестира. Заради стила на работа на общинската администрация и други инвеститори се отказват“.

2010 – В община Казанлък в този ден бе обявен траур. На 84 години почина дългогодишният и най-успешен кмет – от 1972 до 1988 г., Станчо Коев, обявен приживе за Кмет на столетието.

2010 – Първата си самостоятелна изложба откри в Казанлък младата казанлъшка художничка Силвия Коева, завършила  Художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов”, след което специализира живопис във Великотърновския университет.

2011 – На пресконференция в Казанлък народният представител от ДСБ Иван Иванов коментира, че сключеният договор за доставка на гориво за училища и детски градини в Казанлък е „скандален”, т. к. е ощетил бюджета с близо 800 хил. лева и отговорността за това е на кмета Стефан  Дамянов. Иванов призова за прокурорска проверка.

2011 – Сред завърналите се от Световното първенство по лека атлетика за хора с увреждания в Крайстърч, Нова Зеландия, български параатлети казанлъчани доминираха за пореден път. Дечко Овчаров извоюва единствения златен медал на копие и 5-о място на диск, Стела Енева завоюва два сребърни медала – на гюле и на диск, а Мустафа Юсеинов бе бронзов медалист на диск. Даниела Тодорова и Радослав Златанов бяха четвърти, съответно на копие и 100 м бягане, а Иван Стоев зае 6-тото място на 100 м. Иванка Колева се класира пета на гюле и постигна две девети места на копие и диск.

2015 – В този ден журналистът от „Вис виталис“ Георги Манев, единствен от журналистите в Казанлък, засне заедно с оператора Делян Тенев и излъчи по Пресс ТВ и радио „Вис виталис“ репортаж за наводнената западна част на Казанлък. Няколко фирми, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и две улици бяха залети от придошлата вода на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора. Казанлъшкият прокурор Кръстин Кацаров, който в този момент пиел бира на терасата си, от която се виждало всичко, съзря в репортажа „всяване на паника“ и, съгласувано с кмета на Казанлък Галина Стоянова, заведе „от името на обществото“ досъдебно производство срещу Манев, който бе застрашен от две години затвор. По сигнал, подаден от Стоянова, в който тя се жалваше, че с материалите си журналистите „уронвали престижа на Общината и й пречели да работи“, в продължение на два месеца полицията и прокуратурата водеха разпити. Прокурор Кацаров даде указания на полицаите да предупредят с протокол журналистите „да спрат да пишат срещу администрацията“. Последва мощна вълна от колегиална медийна подкрепа на регионално и национално ниво. Съветът за електронни медии – СЕМ изиска двата записа и излезе с доклад, че „в изнесената информация Георги Манев се позовава на официални данни от община Казанлък за ситуацията в близост до магазин «Кауфланд», както и на свидетелства на потърпевша от засегнатите предприятия на индустриалния парк. СЕМ изрази становище, че „репортерският разказ е изграден изцяло по заснетата от оператора картина. Фактите са представени коректно, съобразно професионалните стандарти и обществения интерес и правото на хората да бъдат информирани“. „Сагата“ приключи през м. април с. г., а прокурор Кръстинов скоро след това бе освободен от работа.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram