Днес е Димитровден, зимата започва

0
400
Парламентарни избори 2021#

В този ден се почита  паметта на Свети Димитър. За покровителството на светията си съперничат гърци, българи, сърби, руснаци.  Св. Димитър е роден в Солун, на който баща му бил градоначалник. Семейството дълго време нямало деца, но Бог чул молитвите му и го дарило със син, когото нарекли Димитрий. Когато момчето поотраснало, му разрешили да влиза в молитвената стая на къщата и го въвели във вярата. След смъртта на родителите си Димитрий наследил голямо богатство. Той бил високообразован, разсъдлив и умен. Затова императорът му възложил да стане  управител на Солун и да очисти града от християните. Вместо това Димитрий започнал открито да изповядва християнството. Затворили го в тъмница, където той почнал да пости, да се моли и да се готви за близката си смърт. Богатството си раздал на бедните. На 26 октомври 306 г. го убили. Християните прибрали тялото му го погребали тайно. С обагрените в кръв дрехи на светеца били извършвани много чудеса – с тях изцелявали от болести и недъзи.    

В народния календар празникът, посветен на Св. Димитър, е Димитровден. Народният култ представя светеца като по-голям брат на Свети Георги. Според народните предания от този ден започва зимата. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър — зима“. В представите на нашите предци Свети Димитър язди червен кон, а снежинките падат от бялата му брада.                                                                                    

Като предвестник на студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най–големите задушници, на която се раздават жито и питки за помен. На Димитровден се прибират ралата на сухо, редят се дървата за зимата. Някъде наричат празника Разпуст, защото на този ден освобождават ратаите и слугите и се договарят за следващата година.                                                                                       

Характерни са и трите дни след Димитровден — т.нар. Миши празници. Спазват се различни обичаи срещу пакостите на мишките. Датата 26 октомври е приета и за ден на Сливен, Видин, и Айтос.Димитровден е приет също и за ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството.На този ден, за здраве и дълголетие, празнуват много именници, които носят името на светеца. На празника се готви петел за именника или кокошка за именницата. На трапезата се слагат курбан от овче месо, гювеч с овнешко, печени ябълки, рачел от тиква, пита с ябълки.

Именици:  Димитър – от гръцки означава “плодороден”, Димитрина, Димка, Дима, Драган, Димо, Дичо, Митко, Митра.

Честит празник!