Година без маестро Доко Доков

0
5

Преди година се сбогувахме  с  Доко Доков,  магьосникът на длетото, финият познавач на  материята, вдъхващият живот на камъка.

Повод  да си спомним за маестрото. И неговите творби.

Композицията „Икар” на летище Бургас е една от най-ранните негови работи, от 1965 г. После следва пластиката, украсяваща автогарата на Велико Търново, следва и друга-пластика–на автогара Омуртаг,
В периода 1965 – 1980г. Доко участва в почти всички организирани Общи художествени изложби. Сред творбите му са: „Ловци”, „Хайдутин”, „Средновековен певец”, „1877 година”.
През 1969г. в София прави изложба „Керамика и цветя” съвместно с Вангел Стратиев, а през 1971 г.- Обща изложба в София с Христо Песев, Христо и Атанас Нейкови, Петрана Клисурова и младият Милчо Христов.
Две години след това изработва за новата сграда на Стройрайона в Казанлък две произведения – пластичната композиция от алуминий „Кольо Фичето” и голямо декоративно пано от шамот „Строители”. Пластичното оформление на магазин „Русе” в Русе, „Адам и Ева” за вратите на санаториума в Девин и др.,няколко поръчки за витражи в София и страната прави в средата на 70–те години.
80-те и 90-те години са времето, в което подрежда три изложби с малка пластика в Париж.
Доко Доков е автор на три самостоятелни изложби в Италия, Испания и Германия. Негови пластики са собственост на престижни галерии по цял свят и на редица частни колекции в Япония, Германия, Франция, Холандия и т.н. През 1985г. организира самостоятелна изложба в Художествена галерия – Казанлък, дарява 11 свои скулптури, които и днес могат да се видят в постоянната експозиция на Галерията.
Доко Доков реставрира Царската чешма в центъра на родния си град в началото на 90–те години. Редовен участник бе в пленера „В долината на розите”.
Прочутата „Тракийка“ извайва в средата на 90-те, по–късно е  монтирана през 2005г. на площад „Севтополис“.
2008 е годината, в която  работи върху две скулпури – на светците Козма и Дамян за входната арка на катедрала в Северна Италия, а едно от последните му произведения е за  град Омуртаг – 5-метрова монументална композиция „Космонавт“, изработена от заедно със скулптора Димитър Койчев от Казанлък.

Ддоко Доков си замина завинаги на 29 юни 2013г. в Казанлък, само няколко дни, след като бе обявен за почетен гражданин на града ни..

 

 62718

Коментари от Фейсбук