Георги Гьоков за социалните промени: Борисов си купува още малко време и спокойствие

„С предложения като преизчисляване на пенсии и премахване на подоходния критерий за отпускане на детски надбавки Борисов си купува още малко време и спокойствие, откупува си време от протестите. С подобни предложения няма как управляващите да не бъдат заподозрени в популизъм. След 12 години и отхвърлени стотици предложение на БСП, сега се сетиха да припознаят отново нашето предложение за премахване на подоходния критерий. Въпросът е сериозен и така хвърлен в публичното пространство от социалния министър, е популизъм. Когато чуя за социални предложение от ГЕРБ и ми става ясно, че идват избори или някой има проблеми в управлението.“ Това заяви Георги Гьоков, народен представител от ПГ „БСП за България“, пред радио Фокус.

По думите му идеята всички деца в България да получават детски не е нова и изхожда от принципа, че всички деца са равни и трябва да получават добавки, независимо от доходите на родителите. „До 2002г. всички деца получаваха такива надбавки. Друг е въпросът с размера на надбавките, за който не се говори в анонса на социалния министър. Те остават на същите нива, просто се разширява обхватът им“, заяви социалистът.

„БСП би подкрепила една подобна идея, това е била и нашата идея назад в годините, но ние имаме по-добро предложение. Не е нормално, когато раздаваш помощи да бъдат подпомагани всички. Още в предизборния вариант на нашата програма предложихме приспадане по 50лв. за всяко дете от данъка общ доход. Това е далеч по-работещо и по-смислено предложение“, обясни той. Гьоков каза още, че Деница Сачева е обявила идеята си, но не е споменала откъде ще се получават тези пари. По думите му родителите ще трябва да висят по опашки пред дирекция “Социално подпомагане“, тъй като там се подават заявленията.

„Демографската криза в България е дълбоко засегнала обществото ни. Едва ли 40лв. на хора, които и без това имат по-сериозен доход, ще ги накара да раждат повече деца. Ако наистина са чисти помислите на управляващите, а аз не мисля така, тези мерки щяха до момента да са изчистени, да са комплексни и да са добре работещи. Демографската криза няма да се реши само с надбавките за децата“, коментира депутатът от левицата.  

По думите му ГЕРБ не е необходимо да приемат безрезервно всички предложения на БСП, но е необходимо поне да се вслушват в тях и да ги дебатират, а не да се отхвърлят още в зала.

„Протестиращите са сериозно количество, което притеснява Борисов и го кара да прави промени като тези с пенсиите. ГЕРБ са социално нечувствителни и за три мандата управление не успяха да сътворят нищо читаво работещо в социалната сфера. Като се започне от децата, възрастните, пенсионерите, хората с увреждания, бедните, социално изключените- все провали. Провали има и в законодателната сфера, в това число Законът за социалните услуги, Законът за хората с увреждания, Законът за личната помощ“, възмутено коментира социалистът.

„Предложението за тези 50лв. върху пенсиите е закъсняло. На едни тази добавка е крайно необходима, а за други са жълти стотинки. Затова ние настояваме от 2017г. за преизчисляване на пенсиите“, заяви той. По думите му това, което прави Борисов, е купуване на време за правителството и хвърляне на прах в очите на пенсионерите.

Според социалиста максималният осигурителен доход трябва да се вдигне, но подобни увеличавания не се правят в криза, а ние сме именно в такава.

07.10.2020 г.

гр. София

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram