Галъп: БСП води ГЕРБ с 2%, РБ с шанс да влезе в парламента

0
2

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват за политическа сила или кандидат, 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС – 8,2%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 7,4% и за коалицията „РБ – „Глас народен“ – 4,3%.

Това сочат данните от сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен от 27 февруари до 5 март сред 1003 респонденти. Проучването е възложено, проведено и финансирано от „Галъп интернешънъл“. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и няма как да са прогноза за изборния резултат. Максималната грешка при 50%-овите дялове е ± 3%.

Тези 6 формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата. ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите, твърдят социолозите от „Галъп интернешънъл“.

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци. Сред останалите формации личат коалициите АБВ и Движение 21 с 2,6%, „Да, България“ – с 2,3%, Нова република – с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях личи ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи. 2,8% от твърдо решилите да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

Коментари от Фейсбук