В Skype-заседание съдът остави в ареста бащата-педофил от Казанлък

Окръжен съд – Стара Загора за трети път остави без уважение искането на подсъдимия Стоян В. за изменение на взетата му мярка за неотклонение „Задържане под стража“ в „Домашен арест“.

Провеждането на съдебното заседание, както и произнасянето на определението на съда, бе осъществено от състав на Окръжен съд – Стара Загора дистанционно чрез Skype-връзка със Затвора – Стара Загора, съгласно издадена заповед на и.ф.председател на съда предвид обявеното извънредно положение в страната.

В молба си до съда подсъдимият мотивира искането си за изменение на мярката му за неотклонение с фактите, че има постоянен и настоящ адрес, постоянна работа, няма опасност да се укрие, както и че не се е укривал от разследващите органи и не е бил издирван от тях.

Стоян В. е привлечен като обвиняем за това, че: от декември 2014 г. до март 2019 г., в дома си в село в област Стара Загора, многократно, в условията на продължавано престъпление, като родител на малолетно момиче, родено през 2006 г., чрез използване на положение на надзор и употреба на сила и заплашване, е извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст, като блудството представлява особено тежък случай – престъпление по чл. 149 ал.5 вр. ал. 2 вр. ал.1 вр.чл. 26 от НК; от декември 2018 г. до март 2019 г., в дома си в село в област Стара Загора, в условията на продължавано престъпление, неколкократно – четири пъти, се е съвкупил с лице от женски пол – със своята низходяща сродница /дъщеря/, ненавършила 14 години, като я е принудил към това със сила и заплашване, и деянието представлява особено тежък случай – престъпление по чл.152 ал.4 вр. ал.2 вр. ал.1 вр. чл. 26 от НК; от 2016 г. до март 2019 г., в условията на продължавано престъпление, в село в област Стара Загора, склонявал лице, ненавършило 14-годишна възраст, да наблюдава порнографски филми, чрез използване на положение на надзор – престъпление по чл. 155б ал.2 вр. ал.1 вр. чл. 26 от НК. Окръжен съд – Стара Загора прие, че на този етап от наказателното производство мярката за неотклонение “задържане под стража” все още се явява тази, съответстваща най-оптимално на целите на закона – да се попречи на подсъдимият да се укрие или да извърши друго престъпление. Определението на съда подлежи на обжалване или протестиране в 7-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда. С гореспоменатата заповед е разпоредено в Окръжен съд – Стара Загора за периода от 23.03.2020 г. до 16.04.2020 г. производствата, по които има задържано лице в местата за лишаване от свобода, намиращи се на територията на област Стара Загора, да се осъществяват дистанционно чрез Skype-връзка, освен при наличие на технически проблем по конкретно дело или други значими обстоятелства, преценени от състава, разглеждащ делото. Също така е разпоредено въззивната проверка на първоинстанционните определения, които се разглеждат в открито съдебно заседание, също да се осъществява чрез Skype-връзка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram