В Шейново чакат маски от цялата страна

Народно читалище „Освобождение 1884 г.“  в с. Шейново организира Национален конкурс за кукерска маска „Да победим злото чрез  добро!“.  Конкурсът е част от традиционния кукерски фестивал, който организира читалището в края на март от няколко години и цели да популяризира кукерските традиции като част от българските народни обичаи, да покаже разнообразието на кукерските маски в различните етнографски области в страната. И да създаде условия за приятни занимания на децата в условията на пандемия. Право на участие в него имат  деца и подрастващи от 6 до 18 години, съобщи за Радио Стара Загора Росица Зланкова, секретар на читалището.

  Материалите от които трябва да са изработени маските са най-разнообразни – вълна,  текстил, кожа, дърво, прежда, пера, зърна и др. Маските ще се състезават в два раздела – човешки и зооморфни и ще се приемат на адреса на читалището с. Шейново, НЧ „Освобождение“, ул. „Опълчанска“ № 22 до 25-ти април. Всяка маска трябва да бъде придружена с  трите имена на участника, населеното място и учебното заведение, електронен адрес и телефон за връзка.

Победителите ще бъдат обявени на 27-ми април от 6-членно жури. Победителите в двата раздела ще бъдат отличени с предметни награди  и грамоти за всички участници, допълни Росица Зланкова. Конкурсът се осъществява с финансовата подкрепа от Национален фонд „Култура“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram