В Казанлък бе открита паметна плоча на Цветанка Христова

0
2

В навечерието на 55-ата годишнина от рождението на голямата атлетка на сградата на стадион „Севтополис“ в родния й Казанлък официално бе открита нейна мемориална плоча.

В присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и заместнтик – кмета Цветолина Цветкова, треньори и спортисти, граждани нейният дългогодишен треньор Петър Рахманлиев припомни живота и големите постижения на майстора на спорта Цветанка Христова: първия си медал, бронз, печели една на 17г. на европейско първенство за девойки, през 1982г. – европейската шампионска титла при жени в Атина, най-високите й отличия следват в Сеул през 1988г. с бронз и среброто през 1992г. в Барселона от Олимпиади, световната титла през 1991г. от Токио…

Рахманлиев, който дълги години е и треньор на националния ни лекоатлетически отбор, разказа за 2-годишната идея за поставяне на паметна плоча на известната казанлъчанка. Създаден е Инициативен комитет с председател Атанас Атанасов и членове Живко Христов и Петко Байков. Община Казанлък приветства намеренията и в края на месец февруари, тази година, общинските съветници гласуват решението. Реализацията е под ръководството на Цеца Виткова, по безвъзмеден проект на ученици от НГПИД „Академик Дечко Узунов“, сред които е и синът на Цветанка Христова – Стефан Оджаков. Фнансирането е осигурено с дарения на граждани на Казанлък и силна благотворителна подкрепа от чужбина.

Освен за спомен и поднасяне на цветя за големия спортист в дисциплината мятане на диск Цветанка Христова, почетен гражданин на Казанлък и спортист на миналото столетие, известният й треньор пожела на паметната плоча: „Да бъде стимул на младите за развитие на спорта на най-високо ниво!“.

Пресцентър на община Казанлък

 

паметна плоча на Цветанка Христова
паметна плоча на Цветанка Христова

30

%d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%b8%d0%bc%d0%b5

20

Коментари от Фейсбук