Военният министър идва утре в Казанлък

0
6

През тази година се навършват 130 години от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк. В проявите на 18 януари в гр. Казанлък, посветени на годишнината, ще участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Честването ще започне в 12.00 ч. пред Паметника на загиналите воини за свободата на България в парк „Розариум“ в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите български воини и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участват почетен караул от състава на 61-а Стрямска механизирана бригада и военен духов оркестър.

След ритуала, в 12. 45 ч. с военни почести ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на създателите на военния марш на 23-и пехотен Шипченски полк „Велик е нашият войник“. Стиховете са написани по време на Първата световна война през 1916 г. от подпоручик Константин Георгиев, а мелодията е създадена от композитора Михаил Шекерджиев. През май 2001 г. маршът „Велик е нашият войник“ е обявен за химн на Българската армия.

В 13.00 ч. във военното формирование от състава на 61-а механизирана бригада в гр. Казанлък ще се състои откриването на „Стая на бойната слава”.

В 13.25 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на 23-и пехотен Шипченски полк в района на военното формирование.

В 17.00 ч. във Военния клуб в гр. Казанлък ще започне тържествено събрание-концерт, на което министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще награди членове на военно-патриотичните организации.

Честването на 130-ата годишнина от създаването на 23-и пехотен Шипченски полк е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която е почетен член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР). В инициативния комитет са включени командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, местните организации на СОСЗР, Съюза на подофицерите, Съюза на ветераните от войните, Тракийско дружество „Капитан Петко войвода“, представители на клубовете „Приятели на армията“ от казанлъшките училища.

Коментари от Фейсбук