Внимавайте със сърцето през лятото

0
5

7 868 са диспансеризираните в региона, заради сърдечна недостатъчност. По данни на здравната каса от началото на годината приетите в болница са 153 350 души. В страната започва информационна кампания, свързана със сърдечната недостатъчност. Инициативата е на Дружествата на кардиолозите в България и на Института за здравно образование. Кампания има за цел да запознае хората с рисковите фактори, със симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност. 2/3 от смъртните случаи в България се дължат на сърдечно-съдовите заболявания.

Промените в градусите нарушават цялата регулация на сърдечно- съдовата система. В топлото най-много се повишава броят на хората с ритъмно-проводни нарушения. През лятото проблеми започват да имат и пациентите с хипертония – особено, ако не е добре лекувана. Жегата често провокира драстични промени и в стойностите на кръвното налягане – то може рязко както да се повиши, така и да се понижи от топлината, от загубата на течности и пациентът да колабира.

Ето защо е изключително важно да се избегнат рисковите фактори, водещи до проблеми при хората с хипертония и сърдечни заболявания. Препоръките на д-р Ксения Илиева са:

1. Приемайте достатъчно течности, но на малки порции (една чаша на час); за предпочитане със стайна температура или леко охладени; плодови сокове, айран – за да осигурите освен вода ценни витамини и микроелементи.

2. Избягвайте алкохола – студената бира или концентратите не са подходящи за сърдечно болните, особено ако сте склонни към аритмии.

3. Не пийте газирани напитки. 

4. В горещите дни се старайте да прекарвате деня в приятно охладени помещения и не излизайте навън между 11 и 17 часа. Да се избягва продължителния престой на слънце- не повече от 15 мин.

5. Почивка на всеки 30-40 мин. При извършване на физическа работа.

6. Не влизайте във водни басейни изпотени и разгорещени.

7. Консултирайте се с вашия кардиолог, ако забележите обезпокояващи симптоми – лекарят ще прецени дали и как да промени назначената ви терапия.

8. Следете стойностите на кръвното налягане – сутрин след събуждане и вечер преди сън. Причината е, че промените в температурата се отразяват на всички съдове. По принцип горещините разширяват артериите, но останалите съдове реагират със спазъм и оттам се повишава кръвното налягане.Повишава се вискозитета на кръвта. Заради това се обостря и мозъчно-съдовата болест, тоест инсултите. От повишеното кръвно налягане се получават кръвоизливи и оттам през лятото имаме бум на хората с инсулт. Друга причина за увеличения брой на тези инциденти е нарушеното кръвоснабдяване на главния мозък заради атеросклеротични промени на съдовете и запушването им.

Коментари от Фейсбук