БТА отваря архив от три века в изложба

0
20

В Казанлък БТА представя 115 години от българската история в изложбата „Незаличимо”

 

„Незаличимо” е изложбата, която ще бъде показана в галерия „Искра 4” в Казанлък. Откриването на експозицията е на 3 февруари 2015 г., вторник, от 17.30 часа. Уникални, непубликувани и непоказвани досега кадри от архива на БТА ще разкрият пред публиката какво е вълнувало България през 19, 20, 21 век – до днес. Мигове от събитията, през погледа на журналистите от няколко епохи, са запечатани в 45 табла с изображения и текстове. От Освобождението и първата Конституция, през първите години на Княжество и Царство България, войните, въстанията, съпротивата, Народната република, демократичните промени, членството в НАТО и ЕС до събитията днес – „Незаличимо” събира всичко и го представя по уникален начин.

БТА навършва 117 години. Достойна възраст, особено за медия. И както всяка годишнина – повод за поглед назад. Вглеждането назад придобива особен смисъл във времена, когато очертанията на бъдещето са неясни. И когато уроците на историята са основа за стабилност – нещо като остров, на който да стъпим, когато е хлъзгаво – за да се огледа обществото наоколо и да види себе си. Архивът на БТА пази историята – видяна през очите на медиите в три века. И помни пътя от първия бюлетин, написан с мастило през 1898 г., до дигиталната ера, когато информацията пътува почти със скоростта на светлината с едно натискане на “enter”. Днес БТА отваря този архив като прозорец към събитията назад – защото има събития незаслужено забравени и нито едно – незаслужено запомнено.

Изложбата ще покаже не само събитията, а и как са възприемани, с какъв език журналистите са писали за тях, как медиите са улавяли пулса на деня и кое от дневния ред е било значимо за обществото. Наред с думи и снимки от културните ни върхове, достиженията на българския спорт, обществените каузи, знаковите процеси… 115 години от обществения, духовния, медийния живот на България оживяват. Струва си да бъдат видени, а още повече – осмислени.

 

 

Коментари от Фейсбук