Без изненада Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

0
6

Главният прокурор Сотир Цацаров бе избран за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) от парламента. 165 народни представители гласуваха “за”, само 30 “против”, 3 се въздържаха. възд. Освен управляващите партии – ГЕРБ и “Обединени патриоти” за Цацаров бяха и ДПС и “Воля”. Кандидатурата на Цацаров разцепи БСП- 27 от тях бяха “за” 30 – “против” и трима се въздържаха.

Интересно е, че единственият друг кандидат за поста беше Симеон Найденов от “Воля”. 

По време на дебатите, които продължиха около час и 50 минути традиционно се разгледаха всякакви теми, като Истанбулската конвенция, ниските пенсии, партийната субсидия, чистотата в тоалетните и други нямащи нищо общо с темата. 

Единствените критики по време на дебатите срещу кандидатурата на Цацаров и процедурата по избор дойдоха от Крум Зарков от БСП. Корупцията остава в челото на проблемите, които българите посочват като най-значими, каза той. Той заяви, че БСП няма да подкрепят двете кандидатури на Сотир Цацаров и на Симеон Найденов, което не се случи по време гласуването.

Господин Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство, припомни Зарков. Според него това означава връзка между властта и органът, който ще проверява управляващите. Процедурата по избор е илюзорна и е с предизвестен край, предрече още Зарков.

Очаквайте подробности

Оффнюз

Коментари от Фейсбук