Александър Проданов с участие на Международна олимпиада в Грузия

В събота най-добрите български ученици по астрофизика заминаха за Грузия, за да участват в най-престижния турнир за годината – Международната олимпиада по астрономия и астрофизика. Младежите ще премерят знания с 240 състезатели от 48 държави. Турнирът се провежда от 14 до 21 август. В българския отбор е включен и талантът от ППМГ „Никола Обрешков“ Александър Проданов.

Останалите българчета в тима са Явор Йорданов (НПМГ), Маргулан Исмолдаев (МГ Варна), Баян Гечев (СМГ) и Константин Кръстев (ППМГ Бургас). Техни ръководители са Никола Каравасилев (ЧСУ Izzi Science for Kids и ПЧМГ) и Захари Дончев (Институт по астрономия към БАН).

Международна олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда за първи път през 2007 г. България се включва през 2011-а, когато олимпиадата е в Полша.

Като структура тя е подобна на Международната олимпиада по астрономия, но е много по-тежка като ниво и трудоемкост. Олимпиадата има три индивидуални етапа – теоретичен, анализ на данни и наблюдателен, и един отборен тур.

Миналата година в онлайн изданието българските гимназисти спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал.

mediabricks

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram