Административният съд задължи кмета Стоянова да отговори на въпросите на МГ „Вис виталис” за печално фалиралия сепаратор на „Грийн планет”

1
2

Като незаконосъобразен определи Старозагорският административен съд поредния  мълчалив отказ на информация от страна на кмета Галина Стоянова. Състав на съда с председател съдия Галина Динкова на свое заседание на 6 юли т.г. отмени мълчаливия отказ на кмета на Казанлък да предостави достъп до обществена информация на Медийна група „Вис виталис” в отговор на поставени въпроси, важни за хората от общината.

Известно е, че медиите ни общуват с Галина Стоянова чрез писма, като се ползваме от Закона за достъп до обществена информация, за да се доберем до официални сведения, касаещи общината и жителите й.

Но и този напълно законен начин, очевидно, не се признава от кмета на Община Казанлък.

На 12 март т.г. попитахме в писмо как се изпълнява Решение №498,   взето на заседание на Общински съвет – Казанлък, проведено на 04.03.2013 г. С това решение местният парламент гласува искането на Галина Стоянова да сключи  договор със софийската фирма ‘Грийнпланет’ ООД за изграждане на сепарираща инсталация. В този сепаратор, според договора, трябваше да се преработват дневно между 40 и 50 тона битови и производствени отпадъци и то цели 10 години напред, като при това въпросната фирма дори трябваше да плаща на Общината по 10 лева на тон боклук. Очакваше се в хазната ни да влизат пари и нещо повече-да се намали размерът на отчисленията, които прави Общината по Закона за управление на отпадъците.

Според аргументите на кмета пред Общинския съвет преди две години, необходимостта от изграждането на сепарираща система била свързана с огромните отчисления, които община Казанлък прави във връзка с новото регионално депо за отпадъци в област Стара Загора. През 2012 г. отчисленията са били 18 лв./тон отпадъци, през 2013 г година те били 35 лв./тон, а през 2014 г .- 100 лв./тон. За да се правят тези отчисления, без да се утежняват жителите на общината с по-високи данъци за битови отпадъци, единственият изход бил да се намали количеството на извозвания отпадък от Казанлък към регионалното депо. Намаляването на финансовата тежест се целеше с изграждането на сепарираща инсталация. След проведени разговори на общинското ръководство с няколко фирми, единствено „Грийнпланет“ ООД  била предложила да заплаща на Общината за сепарирането на отпадъците, всички останали са предлагали точно обратни условия – Община Казанлък да им плаща за услугата.

Освен това много същественото предложение, че „Грийнпланет“ ООД се ангажирало да поеме и транспортните разходи от сепариращата инсталация до претоварната станция в Казанлък, натежало везните Галина Стоянова да ги предпочете за сключването на договора.

През март миналата година сепараторът бе открит в типичния стил на ГЕРБ-лентички и ръкопляскания. Назначен бе за шеф общинския съветник от ГЕРБ и автомобилен мениджър Стефан Драганов. Работници също. Но само три месеца, след като бе открита сепариращата инсталация, намираща се в терена на бившия „Стройрайон” в Казанлък, тя хлопна внезапно врати. От Общината ни дума, ни вопъл, ни стон. Но пък се увеличи таксата смет.

За безславното и безгласно закриване на депото в Медийната група „Вис виталис” алармираха веднага работещи там, които отивайки на работа, се оказали пред оключения сепаратор. Работниците, разтревожени и в неизвестност, разказаха  единственото, което знаеха като мълва, че фирмата „Грийнпланет” ООД, съдържател на инсталацията, е фалирала.До днес няма информация какво се случи с рекламираните ползи от сепаратора, с него самия и какви загуби претърпя Общината. Останалите без работа и заплати работници пиха по една студена вода.

Нула лева са приходите и от сепариращата инсталация, показва отчетът за касовото изпълнение на бюджета на Общината за първите шест месеца на 2014 г.

И досега не е известно по какви причини инсталацията прекрати дейност. Сепараторът трябваше да внася в общинската хазна по 500 лева на ден, а годишно приблизително изгодата ни трябваше да е около 150 000 лева.

За трите месеца работа очевидно не е внесена нито стотинка, пак според отчета за касовото изпълнение на бюджета за първите шест месеца на 2014 г. Никой от властта не пожела да коментира случая.

Година след безмълвното закриване на депото попитахме Галина Стоянова какво се случи, но нито на 26 март, когато изтече срокът за отговор по Закона за достъп до информация, нито след това от местната изпълнителна власт някой е уважил въпросите на журналистите.

Попитахме и какви са резултатите от последващия контрол от Общинския съвет по изпълнението на Решение№498/2013г. Отговорът-малчание и безразличие. Старозагорският административен съд върна на Галина Стоянова преписката за произнасяна е я задължи да отговори на въпросите на Медийна група „Вис виталис”.

reshenie06072015

 

Коментари от Фейсбук

Comments are closed.