Авангардистката Мариела Гемишева с нова арт провокация в стил „feminine masquerade“

От днес жителите и гостите на Казанлък ще могат да се насладят на изложба във филиала на Художествената галерия къща-музей „Дечко Узунов“. Експозицията носи името „Пролет/лято, есен/зима“, а автор на творбите е модният дизайнер и съвременен концептуален артист доц. д-р Мариела Гемишева. Това съобщи за БТА д-р Пламен Петров, директор на културния институт. Авторката е родена в Града на розите, а голяма част от творчеството й е вдъхновено именно от родния й град. Куратор на експозицията е Яна Бубнова.

„Изложбата „Пролет/лято, есен/зима“е едновременно проста и сложна, като телевизионен сериал. Всичко е ясно от пръв поглед, но страшно се усложнява за втория и всичките следващи. Обикновено е ясно, кой кого обича, нали? Същото е и в нашия случай. Първият развой на сюжета се появява, когато Мариела Гемишева, моден дизайнер и авангардистката, представя обикновена изложба в обикновена изложбена зала, а не на някой покрив или строеж“, разказва кураторът на изложбата Яна Бубнова, цитирана от д-р Петров. 

Според нея втората сюжетна линия се върти около това, че  снимките по стените не са правени от авторката на изложбата Мариела, а от изглеждащите анонимни фотографи на професионално фотостудио „Кодак“ в Казанлък като част от рутинните задачи през работното им време. 

Третият момент идва от това, че Донка Гемишева, без да е художник, дизайнер, фотограф или който и да е с професия, чийто смисъл е презентацията, всъщност е инициатор-субект на цялата проява със смелостта си на фотомодел и неин обект с усета си към облеклото. Това, което клиширано се нарича „женското желание“, ориентирано не към нечие тялото, а към увиване, обличане, скриване и променяне на своето.

Четвъртият развой на интригата е в тайнството на театъра на една жена, която по презумпция е mobile, т.е. се променя. Но не защото влиза в различни роли, а защото същността й е толкова полифонична, колкото дрехи са създадени на този свят, за да задоволят апетита й за разнообразие. Въпреки модната в момента културно-медицинска дискусия за Multiple Personal Disorder или множествени нарушения на личността, ние се срещаме с мечтания образ на целостта, изградена от множественост при човека, който намери начин да го изрази с толкова финес и елегантност. Може би дъщерята, художник и моден дизайнер Мариела, петимната за културни провокации, се възхити от тази доста буквална интерпретация на „feminine masquerade“ или маскарад на женственноста.

Петата нишка се появява, когато сценарият се нуждае от нов свеж герой и е във възможността за нас, зрителите, да си премерим скромно силите с г-жа Гемишева, заставайки пред огледалото в тази зала, казва още директорът на Художествената галерия в Казанлък.

Творбите на Мариела Гемишева ще могат да бъдат разгледани в къща музей „Дечко Узунов“ до 8 март 2023 година.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram