Петър Витанов: Трябва ни по-устойчив модел в туризма

Възстановяването на сектора не фигурира в плана на правителството, който ще представим в Европа  

„Липсва пряк ангажимент за провеждане на общоевропейска политика в областта на туризма. Това означава, че мерките са отговорност основно на правителствата на страните-членки“, заяви Петър Витанов (ръководител на българските социалисти и член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП) в интервю за БНР-Стара Загора.

Евродепутатът е категоричен, че българското правителство досега не е предприело ефективни действия за съживяване, стабилизиране и развитие на туризма. „Според мен трябва да се направи преход към по-устойчив модел. Да се фокусираме не само върху летния туризъм, тъй като по обективни причини не можем да бъдем конкурентни на Турция, Гърция или Хърватия. Правителството трябва да се насочи към лечебния, еко- и спа туризма, които към момента са силно подценени. Голяма част от мерките, които БСП предлага, са в тази посока“.  

Туризмът осигурява заетост за 23 млн. души и допринася за 10% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз , а през 2020 г. отчете невиждан досега спад от 67%. Секторът в България също понесе сериозни щети през изминалата година.

В двата основни парични потока на ЕС –  фонда „Next Generation EU“ и Многогодишната финансова рамка – няма конкретно перо, насочено към туризма. Въпреки това правителствата на отделните държави могат да получат финансиране, като включат мерки за сектора в своите национални планове за възстановяване от коронакризата.  

„В плана на българското правителство обаче мерки за оздравяване на туризма липсват. При нас всичко е един огромен хаос. Няма целенасочен подход за овладяване на икономическите последствия от кризата. За медицинските е ясно – последни по ваксинация, последни по тестване, първи по смъртност при заболелите, пети по обща смъртност в ЕС. Ние отдавна сме изпуснали контрола върху медицинските аспекти на кризата. Проблемът е, че сме изпуснали контрола и върху икономическите. Точно това предизвиква недоверието, както на представителите на малкия и средния бизнес, така и на българските граждани. С това си обяснявам и протестите на ресторантьорите.“, каза още политикът.

Според Витанов, за да се съживи туризмът в европейски план, трябва да бъдат въведени общи критерии за пътуване и еднакъв подход в различните държави. Работещи мерки биха били въвеждането на стандартен PCR-тест или ваксинационен паспорт; уеднаквяването на дните за карантина; електронната виза и общия код по цвят, показващ степента на заболеваемост.  „Те ще повишат координацията, осведомеността и ще улеснят пътуването, за да започне туризмът да се съвзема. Не бива да забравяме, че той е пряко свързан с мобилността и върху него рефлектират всички мерки в областта на транспорта и възстановяването на възможностите за придвижване“, допълва той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram