Петър Витанов: Трябва да ускорим ваксинацията, ако искаме да спасим летния туристически сезон

Ваксинационните сертификати ще улеснят пътуването и ще ни върнат към нормалността

„Идеята на сертификатите е облекчаване на пътуването, а не възпрепятстване. Целта е улесняване и възстановяване на свободното движение на хората“, заяви ръководителят на българските социалисти в ЕП в предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria on Air.  „В момента в редица държави мерките са различни, на практика имаме 27 различни подхода. За да отидете до Холандия, се иска PCR и антигенен тест, направен до 72 часа преди пътуването, за Белгия срокът е 48 часа. Някъде имаме карантина от 10 дни, другаде – от 14. Добре е да се създаде един механизъм, който да синхронизира и уеднакви всички тези мерки, за да може европейците да пътуват свободно“.

Според Витанов сертификатът трябва да остане алтернатива на PCR-теста. Това ще спести време и средства на хората, които пътуват често и се налага да си правят тестове постоянно. От друга страна ще остави възможност и за онези, които не желаят да се ваксинират и биха предпочели теста. Ваксинационните паспорти със сигурност трябва да бъдат използвани само за пътуване, защото в други сфери – като наемане на работа например, ще доведат до дискриминация.  

Очаква се на 17 март Европейската комисия да предложи регламент по отношение на сертификатите. „Въпросите обаче стават все повече, особено в момент, в който европейската солидарност сякаш се пропуква. Чехите се обърнаха към Русия за ваксини, словаците вече закупиха 2 млн. дози; Австрия и Дания започват съвместно производство с Израел. Унгарският министър-председател се ваксинира с китайската ваксина…“, каза още евродепутатът.

Какви данни ще съдържат ваксинационните паспорти? Кои ваксини всъщност ще попаднат в тях? По какъв начин ще се съхранява и защитава огромната база данни, свързана със сертификатите. Как ще се процедира по отношение на новопоявяващите се щамове на вируса? Това са само част от въпросите, на които Европейската комисия ще трябва да отговаря. Поне 2-3 месеца ще са нужни, за да бъде приет новият регламент и да се стигне до влизането му в сила.

„Според мен въпросът трябва да бъде решен преди началото на юни, за да може да има полза от тези сертификати, по отношение на туристическия сезон, който в някой държави започва дори по-рано“, смята евродепутатът. Туристическият сектор допринася за над 10% от БВП на Европейския съюз, а за страни като Гърция, Малта, Кипър процентът е почти двоен. Затова е важно да бъде намерена формула, която да позволи на хората да започнат да пътуват отново.

Витанов обаче подчертава, че въпросът със сертификатите е пряко свързан с темповете на ваксинация. „Ние изоставаме значително спрямо другите страни в ЕС, които пък изостават от Великобритания, САЩ, Израел. Когато ваксинацията се бави, губим човешки животи. Икономиката не може да се възстанови. А що се отнася до туризма, кой чуждестранен турист ще дойде в България, когато има ръст и бум на новозаразени? Затова е важно ваксинацията да се случи възможно най-скоро. Надявам се да започне да тече по-организирано и в по-бързи темпове, за да можем все пак да имаме летен туристически сезон, поне някаква част от него да бъде спасена“, каза още евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram