Петър Витанов пред БНТ: Управляващите заблуждаваха, че няма проблем с Договора за добросъседство с Република Северна Македония

България е поставена под натиск от западните си партньори, Борисов изпада в международна изолация  

„Позицията на БСП е ясна – не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започне преговори, защото има редица двустранни въпроси, които все още са неразрешени“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Важният въпрос е защо се стигна дотук. През последните три години, поради недалновидност, не се възползвахме от онази рамка, която даваше Договорът за добросъседство и приятелство. В него за пръв път беше формулирано понятието „обща история“, за пръв път се предвиди създаването на мултидисциплинарна комисия, която да реши историческия въпрос. Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония като хоризонтален критерий – „изпълнение на двустранни договори за добросъседство“. Това обаче не се случи“, каза още той.

„Западните ни партньори от целия политически спектър сега са изумени, защото през месец март ние дадохме зелена светлина на стартирането на преговорите. Българското правителство заблуждаваше обществото, че очевидно няма проблем с изпълнението на договора“, категоричен е ръководителят на българските социалисти в ЕП.

Той подчерта, че проблемите е трябвало да бъдат артикулирани на много по-ранен етап. „Чакаше се до последния момент и се изконсумираха всички негативи. Един от тях е свързан с антибългарските настроения, които се създадоха в Република Северна Македония. Другият – с международната изолация, в която се постави Борисов с шикалкавенето си. Българската дипломация допусна да се стигне до подлагането на България под огромен натиск. Натискът и от страна на Франция, и от страна на Германия, е към Борисов, а не в посока на това г-н Зоран Заев да изпълнява договора“ . 

„Повечето западни страни искат процесът по разширяването да продължи и в крайна сметка ще се намери форма на сътрудничество с Република Северна Македония. Ще се намери правно обвързващ механизъм, вероятно под формата на двустранно споразумение, който да гарантира  изпълнението на Договора за добросъседство, предприетите мерки и пътната карта за тяхното изпълнение. Това е единственият вариант, за да може България да позволи да започнат преговорите“, убеден е социалистът.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram