Петър Витанов: Патриотичната кауза не може да бъде приватизирана, за да се премине 4-процентната бариера

Всички политици би следвало да защитават българския национален интерес

„Стремежът да се мине една 4-процентна бариера не би трябвало да води до безогледни и безпочвени клевети. В Европейския парламент предстои гласуване на Доклад за напредъка на Република Северна Македония. Той на практика е балансиран, подкрепен е и от самия г-н Ангел Джамбазки. Има едно изменение със спорен и по-скоро антибългарски характер, което  осъжда изявленията на висши правителствени ръководители по отношение на Република Северна Македония. С колегите от българската делегация на социaлистите единодушно заставаме срещу това изменение. Всеки опит БСП да бъде въвлечена в нещо, което не съответства на българския национален интерес, е абсолютна клевета“. Това заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Актуално от деня“ по БСТВ.

Той уточни, че въпросното изменение е внесено от четирима депутати и не е официална позиция на Групата на социалистите и демократите в ЕП, каквато информация беше разпространена в медиите. „Упрекнах колегите, че не са съгласували с нас намерението да инициират такъв тип изменение. Това също не беше докрай коректно. Казал съм своите критики, надявам се те да бъдат възприети и една голяма част от социалистите да отхвърлят поправката. Как ще гласуваме по Доклада зависи именно от измененията по него, които бъдат приети. Ако той съхрани своя балансиран характер, нямаме основания да не го приемем. Тъй като искаме процесът на европейска интеграция да се развива. Но това не може да става за сметка на България“, каза още Витанов.

„Ако измененията не отговарят на българския национален интерес, ние съответно ще преосмислим позицията си по целия доклад. Възмутен съм, защото през последните месеци бяхме наричани какви ли не  – „национални предатели“, „родоотстъпници“, „македонски сепаратисти“. Но все пак има някакви граници. Никоя партия не може да приватизира патриотичната кауза. Българският национален интерес би следвало да се защитава от всички политици, както на национално, така и на наднационално ниво“, заяви евродепутатът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram