Петър Витанов: Колко човешки живота ще загубим заради грешното планиране на правителството?

В един и същи ден в Румъния ваксинираха 48 000 души, в България – 655, изоставаме петкратно спрямо другите в ЕС

„Въпросът с ваксините излезе извън рамките на медицинските аспекти. А когато има политика и търговия в здравеопазването, от това страдат гражданите. Според мен този въпрос трябва да бъде върнат изцяло на терена на здравето“, заяви евродепутатът Петър Витанов в предаването „Брюксел 1“ по „Bulgaria on Air“. Освен че ръководи Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Витанов е и член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVY). Според него политиката на българското правителство по отношение на ваксините е недалновидна и поставя в риск живота и здравето на хората.

Забавените доставки от страна на „АстраЗенека“ и съмненията, че компанията продава на трети страни предназначени за ЕС дози, предизвикаха общоевропейски скандал. „Опасенията са, че тези дози отиват към Обединеното кралство. Затова Европейската комисия може да даде право на страните-членки да забранят износа на ваксини, произвеждани на територията на ЕС за трети страни. Извън това, всяка държава може да предяви съдебен иск към производителя за неизпълнение на договора. Моят въпрос е ще има ли българското правителство смелостта да го направи?“, попита евродепутатът.

Според Витанов забавянето на доставките ще има най-осезаеми последствия именно за България. „Повечето държави от ЕС са диверсифицирали риска, поръчали са различни количества от всички 6 ваксини, които се очаква да получат одобрение. Като съотношение, в европейски план, ваксините, поръчани от „Пфайзер“ са 26%, от „Модерна“ – 8%, от „Астра Зенека“ – 17%. В България –  от „АстраЗенека“ са поръчани 55% – основно заради по-ниската цена. Тоест, погрешно сме планирали и не сме диверсифицирали риска. На практика нямаме количества. Другият проблем с „АстраЗенека“ е, че няма достатъчно надеждни изпитания за ефективността на ваксината за възрастовата група над 65 години и това буди тревога“, каза още политикът.

България все още е на последно място по темп на ваксиниране в ЕС.  „Изоставаме петкратно спрямо средния показател за ЕС и десеткратно от някои страни-членки. В Румъния преди три дни 48 000 румънци бяха ваксинирани за един ден. В същия ден в България бяха ваксинирани 655 души. В Израел вече 50% от населението е ваксинирано, в Обединените арабски емирства – 30 %, в Обединеното кралство  – 11%, в Дания и в Румъния – 4%, средно за ЕС процентът е 2,5. Ние все още седим на 0,4 %. Очевидно е, че в България има проблем“, констатира Витанов.  

„Голяма част от ваксините по допълнителните споразумения ще дойдат в края на годината. Да, ваксини вероятно ще има, но колко човешки живота ще загубим, докато бъдат доставени? Би следвало някой да носи отговорност за това. Опасявам се, че ще дойде момент, когато дори онези, които искат да се ваксинират, няма да имат тази възможност, защото няма да има необходимите количества“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram