Петър Витанов: Дигиталните сертификати няма да навредят, а ще помогнат

Чрез тях ще се уеднаквят мерките в различните държави и ще се улесни пътуването за всички

„Дигиталните зелени сертификати предизвикват все по-голяма полемика, много хора се опасяват, че те ще се превърнат в ограничение и повод за дискриминация на онези, които не желаят ваксина. Ситуацията обаче е точно обратната. Основната цел на сертификатите е да уеднаквят правилата, улеснявайки свободното движение в рамките на ЕС за всички,  включително и за тези, които не могат или не желаят да се ваксинират“, това написа в официалната си страница във фейсбук евродепутатът Петър Витанов.  

„Нека не забравяме, че все още сме в пандемия, както и че говорим за временна мярка. В момента, в който СЗО обяви края на пандемията, регламентът ще спре да действа. Неуместно е да сравняваме ситуацията с тази от времето преди ковидкризата, когато нямаше повод за ограничения на свободното придвижване. Днес поводът е налице, а пътуването – изключително затруднено.

Комисията направи законодателно предложение, защото се видя, че държавите-членки не спазват препоръките. В момента всяка държава си има собствени правила – едни признават само PCR-тестове, други – не; едни искат тест 48 часа преди пристигане, други 72, трети, като Холандия – 4 часа преди полета. Представете си какво означава това, ако трябва да преминете няколко граници.

Подчертавам, че този сертификат НЕ е само за ваксини. Той може да включва три различни неща – информация за това, че сте ваксинирани; резултат от направен PCR или антигенен тест или данни, че сте преболедували вируса (ще можете да пътувате, без да се тествате, в рамките на 6 месеца след прекаран и документиран с резултати от PCR ковид). В момента преболедувалите не се ползват с никакви улеснения, те са длъжни да правят PCR-и (и да плащат за тях) всеки път, когато пътуват. Същевременно възможността за тест остава отворена за гражданите, които не желаят или не могат да се ваксинират (например – децата). По този начин сертификатите ще синхронизират мерките в различните държави и ще улеснят пътуването.  

В Комисията по граждански свободи и правосъдие (LIBE) тепърва ще разглеждаме предложението на ЕК. Ще наблегнем на защитата на личните данни – къде и как ще се съхранява информацията за здравния статус на хората, кой и как ще има достъп до нея. Има и научни въпроси, които трябва да получат отговор – колко трае имунитетът на ваксинираните и на преболедувалите, например? Всичко това ще бъде взето предвид, преди регламентът да получи нашето одобрение“.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram