Елена Йончева: Правителството стои върху тиктакаща бомба

„Правителството стои върху тиктакаща бомба“, това заяви Елена Йончева в свое интервю за телевизия „7/8“.

Българският евродепутат коментира теми, свързани с въвеждането на нов механизъм за наблюдение на корупцията и медийната свобода в държавите-членки на съюза. Йончева уточни, че тези критерии ще бъдат включени за първи път в подобен механизъм и отбеляза като успех приетите свои предложения за тяхната въвеждане.

В отговор на въпрос относно изтеклия аудиозапис с глас, наподобяващ този на премиера Борисов, Елена Йончева заяви, че вече ясно се вижда, в България няма разделение на властите: „В записа се казва, че Борисов е готов да унищожи, да размаже един бизнес. В същото време се посочва, че той ще направи всичко възможно, за да изгори свой политически опонент. Тук не става дума за един бизнес или един български евродепутат. Бих искала да кажа, че аудиозаписът не е удар срещу Борисов, а удар срещу България, той се чува тук в Европейския парламент. Съответните институции си правят изводи за това, което става в държавата.“ Йончева допълни, че за да бъдат взети необходимите мерки в страната ни, трябва да има чуваемост и в Брюксел: „За това нашата работа тук е да предоставяме доказателства, да даваме информация и тук, в Европейския парламент, да се приемат и въвеждат тези инструменти, които да подобрят ситуацията в България.“ В продължение на темата за изтеклия запис, Елена Йончева припомни, че преди дни лидерката на втората по големина политическа група в ЕП – г-жа Ираче Гарсия е изпратила писмо до председателя на Европейския парламент в искане да се направи всичко възможно аудиозаписът да бъде изследван от независими институции. Йончева допълни, че в писмото дори е посочено в разследването да се включи и Европол. „ Това е нужно, защото в него не се атакува само един евродепутат, а в него се заплашва цялата институция на ЕП. Когато заплашвате един европейски депутат, това означава, че той не може да бъде независим в своята работа. И за това тук приемат сериозно този запис и настояват да има независимо разследване. Аз съм съгласна с искането на г-жа Ираче Гарсия“. Българският евродепутат заяви, че това е така, защото макар и в страната ни до този момент да са изтекли множество подобни записи, като „Ало, Ваньо“, „Ало, Банов“, прагът на доверие в българските разследващи органи остава много нисък и е необходимо едни независими институции да докажат дали това е гласа на българския премиер.

Елена Йончева заяви, че правителството стои върху тиктакаща бомба, защото новият механизъм за наблюдение на корупцията и свободата на медиите, чийто първи етап ще бъде представен през месец октомври тази година, ще предостави цялостна картина за ситуацията в България. „В момента, в който бъде представена цялата картина, ще я има и съответната тояга. Няма да има правителство, което да не се съобразява с това.“ Йончева допълни, че посоченият механизъм за проверка ще има и контрол върху разпределяните от Европейския съюз финансови средства. „Необходимо е да има такъв механизъм за въздействие срещу корупцията. За това отбелязвам като успех приетото мое предложение за неговото въвеждане. Бих искала да припомня, че и в предишни години имаше усилия това да бъде извършено, но поради отпор от редица източноевропейски държави това не се случи. Да, това е първата стъпка, но това е революционно начало. Нито корупцията, нито медиите бяха критерии за разследване до сега. Тук не става дума да посочим България като лоша държава, а да бъда изграден такъв механизъм, който да се бори с проблемите на корупцията и медийната свобода.“, коментира Йончева.

Елена Йончева заяви, че в резултат на нейните усилия към новия механизъм ще бъде включено и наблюдение над свободата на медиите в страната ни. „ В България не убиват журналисти, а убиват самата журналистика. Един от основните въпроси, който поставях от самото начало беше относно свободата на медиите. Бих искала да споделя ,че преди две седмици имах среща с комисар Вера Юрова и предложих средствата, които се отпускат за медиите да не минават през националните правителства. Комисар Юрова прие това мое предложение, което предвижда тези средства да бъдат разпределяни от независими, авторитетни организации, които могат да изготвят критерии относно кои медии в България са обективни и спазват основните журналистически критерии.“ Йончева допълни, че друго нейно прието предложение се отнася за въвеждането на мониторинг на отпусканите от ЕС средства за борбата срещу COVID-19.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram