Елена Йончева към Талат Джафери: Очакваме пътната карта за преговорите между Северна Македония и България

Докъде стигна работата по предложението за пътна карта към Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и България? Това попита Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, председателя на Народното събрание на РСМ Талат Джафери по време на дискусия, проведена в рамките на Комисията по външни работи на Европейския парламент с председателите на парламенти на държавите от Западните Балкани.

Тя припомни, че в името на подновяването на диалога между София и Скопие, България очаква да бъде предложена пътна карта, която да очертва ясни стъпки и да даде гаранции, че договореностите ще бъдат изпълнени обективно. Това значително би придвижило напред процеса за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Както всички знаем, евроинтеграцията на Западните Балкани е изключително важна за стабилността и просперитета в региона. В случай че преговорите за присъединяване останат в застой, можем да станем свидетели на надигаща се вълна от национализъм, каза още Елена Йончева.

В рамките на дискусията председателите на парламенти на Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Северна Македония заявиха, че страните им ускорено провеждат институционални и законодателни реформи, за да изпълнят изискванията и препоръките на ЕС.

Бих искал да подчертая, че настоящето състояние на двустранните отношения с България не бива да се отразява на нашето начало за преговори за присъединяване, заяви председателят на Народното събрание на РСМ Талат Джафери. За съжаление в момента сме в застой, породен от невъзможността да се изпълнят някои от изискванията и на двете страни, каза той. Талат Джафери изрази надежда за скорошно провеждане на междуправителствената конференция на високо ниво за процеса на разширяване към Западните Балкани, в рамките на предстоящото словенско председателство на Съвета на ЕС.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram