Елена Йончева: Време е ЕК да представи законодателство в защита на свободата на медиите

Продължаваме с натиска върху Европейската комисия и държавите-членки, за да се осигури и гарантира свобода на медиите, включително със законодателство. Основата поставихме през ноември, когато Европейският парламент (ЕП) прие резолюция за медиите, на която аз съм съавтор. Това каза евродепутатът Елена Йончева в интервю за предаването „Неделя 150“ на БНР. В понеделник тя ще участва в голяма международна конференция за свободата на медиите, организирана от групата на социалистите и демократите в ЕП.

В дискусията ще бъдат обсъдени проблемите, с които се сблъскват журналистите, освен в България, и в други държави-членки – Унгария, Словения, Хърватия, Полша, Франция. Конференцията е важна не само, за да „се оплачем“, но и да се подтикне Европейската комисия да предложи бързо законодателство, обясни Елена Йончева. Медийната свобода е част от върховенството на закона, което ЕС наблюдава. От тази година всички европейски средства за държавите-членки са обвързани със спазването на този основен принцип на съюза, припомни тя.

Медиите възпитават зрителите, слушателите. Страшно е, когато все повече и повече има такъв тип репортажи – от джипката на министър-председателя. Тогава се заглушава критичното мислене на българите, те приемат вече за нормално това отчитане на работата, коментира Елена Йончева в отговор на въпрос за маниера на Бойко Борисов да избягва журналистите и дори срещите с депутати. Затова всичко, което се случва в България, трябва да става достояние на институциите в Брюксел, според нея. Като член на мониторинговата група за демокрация, тя ще настоява пред колегите си да продължават да канят Бойко Борисов, за да бъде изслушан за ситуацията в България. Единствено той, от всички поканени досега премиери, е отказвал и то два пъти. 

Нелепо е управляващите да приветстват мирните протести на българите. Безчувствието към тях може да доведе до засилване на напрежението и бунтове. Откраднатата свобода, според мен, би трябвало да е основание за това. Тогава ще видим кой и как ще се крие в джипката, каза още Елена Йончева. Попитана за поведението на БСП, тя заяви, че както за нея, така и за много от българските избиратели, е неразбираемо защо левицата не е на улицата, а стои в парламента, където легитимира управлението. Имам своя отговор, но не искам да влизам в детайли в сегашната предизборна ситуация, каза Елена Йончева. Според нея, в същия момент, неподкрепата за президента Румен Радев за втори мандат, демотивира привържениците на левицата. Подкрепата е важна преди изборите, за да покаже къде БСП се позиционира спрямо ГЕРБ. Повечето от българските граждани се питат дали има договорки между Корнелия Нинова и Бойко Борисов, с партиите от статуквото. Избирателите си задават въпроса дали председателят на БСП не хвърля по Бойко Борисов просто хартиени стрелички.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram