Евродепутатът Елена Йончева с въпрос към министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли относно ситуацията в Либия и бежанския поток

В рамките на заседание на Комисията за сигурност и отбрана на Европейския парламент (SEDE), на която Елена Йончева е член беше проведено изслушване на министъра на отбраната на Франция, Флоренс Парли. Бяха дискутирани въпроси от сферата на общата Европейска отбрана и сигурността на външните граници на ЕС.

Българският евродепутат в качеството си на постоянен член на SEDE, както и на Делегацията в Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието, зададе тема за обсъждане, касаеща актуалната ситуация в Либия.

Поставени бяха въпроси относно блокирането на мисията на ЕС покрай либийските брегове – „Ирини“, контролът над енергийните доставки за Европа и овладяване на втория път на бежанските потоци към Европа.

Йончева се обърна към министър Парли – Франция ще постави ли проблема в Съвета за сигурност на ООН за налагане на Международна зона за сигурност, така както изключително активно действаше по време на гражданската война в Либия. Напомнено беше за Берлинската среща, където беше приетата резолюция на ООН, в която Съветът за сигурност подкрепи решението за прекратяване на бойните действия в Либия.

В отговор на въпроса, министър Парли заяви базовата позиция на своята страна, че либийската криза може да бъде решена само с политически средства и военната ескалация е недопустима. Също така декларира решимостта на Франция да използва всички политически средства и инициативи, включително в международните организации за прекратяване на бойните действия и спазване на поетите ангажименти пред международната общност от двете страни на конфликта.

В допълнение беше обстойно дискутирана темата за бъдещето на Постоянното Структурирано Сътрудничество – PESCO като водещ механизъм за общата европейска отбрана и стратегическа автономия на ЕС.

Евродепутатът Елена Йончева е съ-докладчик по подготвения от Европарламента доклад за актуалното състояние и бъдещите приоритети на PESCO, който ще бъде обсъждан от парламентарните групи следващата седмица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram